Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Gardā aukstā, karstā, saldā

"Maldās tie, kas saka, ka no zupas nevar paēst," saka zupu restorāna Tikai karotes šefpavāre Kristīne Devjateņa. "Viss ir atkarīgs no tā, kā katrs radis ēst. Ja noteikti gribas ko stingrāku, tad jāizvēlas zupa ar gaļu. Bet tiem, kas pieraduši pie vieglākām maltītēm, vispār nav ko bēdāt. Zupas piedāvā tik daudz variāciju!"

Tūlīt jau sāksies auksto zupu laiks, un Tikai karotes tās ir vismaz četru veidu - gan klasiskā biešu, gan modīgā tomātu, gan teļa gaļas uz kefīra pamata, gan arī svaigu dārzeņu zupa ar grauzdiņiem. Kristīne par zupām stāsta aizrautīgi. "Zupa ir ēdiens, ar kuru var droši eksperimentēt, liekot kopā produktus, kas garšo." Bet zupa neizdodas tad, kad dārzeņi pārvārās. Nu tad atliek tikai mesties iekšā ar blenderi un pagatavot krēmzupu. Zupu nedrīkst vārīt uz ātras uguns. Zupā secīgi jāliek produkti. Vispirms gaļa, tad dārzeņi. Ja saldēti, tad tie jāliek pašās beigās, bet, ja dārzeņi ir svaigi, tad sāk ar burkāniem, kāpostiem, kartupeļiem. Taču katrā gadalaikā dārzeņi prasa dažādu vārīšanas režīmu. Ziemā droši var kāpostu sacept kopā ar gaļu un kopā arī likt vārīties, bet pirmajai svaigo dārzeņu zupiņai kāpostus pievieno pašās vārīšanās beigās. Ātrāk izvārīsies cūkgaļa, bet liellops vārīsies ilgāk. Zupa nav grūts un lēni gatavojams ēdiens.

Kā ir ar sāli? Ja ir dārzeņu zupa, tad sāli pievieno vārīšanās procesa beigās. Ja zupa ir ar gaļu, tad sāli liek pēc gaļas apcepšanas. Kristīne nevar ciest buljona kubiciņus un garšvielu mikšļus. Jā, sausās garšvielas viņa izmanto un liek vārīšanas sākumā, bet aromātam beigās tiek pievienotas svaigās garšvielas. Vēl joprojām zupām klāt liek arī lauru lapas. "Kā gan var izvārīt zivs buljonu bez lauru lapas?" viņa brīnās. Bet, jautāta par pašas iecienītāko zupu, viņa neatzīstas. "Katram gadalaikam sava."

***

Ķiršu zupa ar biezpiena krēmu


4 personām vajadzēs

Zupai:

300 g saldētu ķiršu

150 g skābā krējuma

150 g saldā krējuma

150 g cukura

1 kanēļa standziņu

6 krustnagliņas

30 g miltu

1 l ūdens

Krēmam:

150 g saldā krējuma

200 g biezpiena

100 g cukura

30 g vaniļas cukura

3 g želatīna

Lai pagatavotu biezpiena krēmu, vispirms vēsā ūdenī iemērc želatīnu un ļauj tam uzbriest. Biezpienu ar cukuru, vaniļas cukuru sablenderē ar rokas blenderi. Saputo saldo krējumu un pievieno biezpienam.

Želatīnu izšķīdina ūdens peldē, lēnām pievieno biezpiena masai un liek uz stundu ledusskapī. Kamēr biezpiena masa sastingst, gatavo zupu. Piecas minūtes 300 gramos ūdens vāra krustnagliņas un kanēļa standziņu. Izkāš. Tad pievieno pusi no ķiršiem, cukuru un atlikušo ūdeni un vāra, līdz cukurs izkusis. Zupu mazliet atdzesē un sablenderē. Saldajam krējumam pievieno skābo krējumu, miltus un 1/3 zupas. Visu kārtīgi izmaisa, līdz tiek iegūta viendabīga konsistence. Pievieno atlikušo zupu, arī ķiršus, un atkal visu uzvāra. Atdzesē.

Pasniedz zupu lielā šķīvī ar biezpiena krēma bumbām. Protams, vasarā to gatavo no svaigajiem ķiršiem. Ja nav laika gatavot biezpiena krēmu, deserts lieliski garšos arī ar saputotu saldo krējumu un cukuru.

***

Gaspačo ledus zupa


4 personām vajadzēs:

300 g sarkanās paprikas

300 g tomātu savā sulā

300 g tomātu sulas

sāli, piparus (pēc garšas)

1 tējk. Vorčesteras mērces

200 g siera Fetaki

100 g skābā krējuma

1 ķiploka daiviņu

Paprikai izņem sēklas, sagriež rupjos gabalos un liek blenderī. Pievieno tomātus savā sulā, tomātu sulu, garšvielas. Visas sastāvdaļas sablenderē.

Atsevišķā traukā sajauc sieru ar skābo krējumu un ķiploka daiviņu, kas izspiesta caur ķiplokspiedi.

Kad zupu pasniedz, lai to interesantāk noformētu, siera mērci pilda konditorejas maisiņā (vai arī celofāna maisiņā, kuram nogriež stūrīti). Uz sarkanās zupas zīmē baltās mērces apļus, svītras utt., kas nu kuram iešaujas prātā. Dekorē ar bazilika lapiņu.

***

Trīs kāpostu zupa


4 personām vajadzēs:

100 g burkānu

50 g sīpolu

200 g kāpostu

300 g Briseles kāpostu (saldētu)

300 g puķkāpostu (saldētu)

200 g pākšu pupiņu (saldētu)

100 g kartupeļu

200 g brokoļu (saldētu)

300 g cūkgaļas šķiņķa

ēdamk. eļļas

sāli un maltos melnos piparus

Lai gan zupa tiek saukta par "trīs kāpostu zupu", katrs var variēt kāpostu veidus pēc savas gaumes un vēlēšanās. Ja nav svaigu produktu, tad daļu no tiem var aizstāt ar saldētajiem dārzeņiem. Bet vasarā gan visiem produktiem zupas katlā vajadzētu būt svaigiem!

Cūkgaļu sagriež vidēja lieluma kubos. Burkānus griež mazos kubiņos, bet sīpolu smalki sakapā. Kāpostus un kartupeļus griež vidēja lieluma salmiņos, puķkāpostus un brokoļus sadala rozetēs. Cūkgaļu sacep ar sīpoliem, burkāniem un kāpostiem. Pievieno ūdeni, sautē, līdz cūkgaļa gatava. Pievieno kartupeļus, vāra, līdz kartupeļi pusgatavi, pievieno saldētos dārzeņus, vāra piecas minūtes, pievieno sāli un piparus. Pasniedz ar skābu krējumu. Šo zupu var vārīt ar jebkuru citu gaļu vai žāvējumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 17.05.2024.

Diez vai daudz kas var izskatīties sliktāk par taviem vecajiem apaviem, kad tu tos apavu veikalā noauj, lai pielaikotu jaunus

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko