Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +27 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 28. maijs
Vilhelms, Vilis

Ivetas Vecenānes dzīvoklī īpašs akcents ir lielie gobelēni

Ideja par mēbeļu apgleznošanu mākslinieci Ivetu Vecenāni iedvesmojusi laikā, kad no Zinātņu akadēmijas viņa braukājusi ekspedīcijās pa Latviju un redzējusi apgleznotos pūra skapjus. "Tad sapratu, ka arī savām meitām gribu atstāt pūra skapjus jeb, pareizāk sakot, pūra mēbeles," viņa paskaidro, rādot apgleznotos galdiņus.

Ja uznāk iedvesma, ar akrila krāsu apgleznots interjera priekšmets topot samērā īsā laikā. Māksliniece piekrīt - iespējams, šāda mēbele ir mazliet nepraktiska, taču dzīvs koks mājās ienes savu auru. Tiesa, koktēlnieka Jāņa Straupes darinātos galdus Iveta apgleznot nedomā, viņasprāt, tie tāpat ir gana mākslinieciski. Arī gaišo koka skapi - vismaz pagaidām - māksliniece apgleznot nevēlas. Šim nolūkam labi noder veikalā Nakts mēbeles iegādātie galdiņi. Vēl pēc brīža viņa atminas, ka reiz bijusi ideja veidot apgleznoto mēbeļu biznesu, taču nevienam pircējam nav interesējis. "Tad nolēmu: vai kurpniekam jābūt bez kurpēm? Es taču savas darinātās lietas varu izmantot pati! Un man patīk, ka māja ir pilna ar mīļlietiņām." Gobelēns kā interjers

Otra lieta, ko Iveta Vecenāne izmanto mājas interjerā, ir pašas darinātie gobelēni - viens liels pie dzīvojamās istabas sienas un otrs mazāks - vecākās meitas istabā. "Ar tekstilmākslu pašreiz ir tā, kā ir. Bet man to darbu ir daudz, un nolēmu - kāpēc gan es nevarētu savus darbus izvietot savā dzīvoklī?" Iveta skaidro, ka gobelēniem ir arī tīri praktiska nozīme: tie slāpē trokšņus, padara istabu mājīgāku un, ja novietots pie dzīvokļa gala sienas, aiztur aukstumu. Tipveida paneļu mājā, kādā mitinās arī Iveta, tas nekādā gadījumā nav mazsvarīgi. Bet vienu savu gobelēnu māksliniece iemainījusi pret zilganzaļos toņos ieturētu gleznu, kas tagad rotā sienu viņas istabā. "Tas bija jaunībā, kad praktizējām darbu mainīšanu." Iveta smejas, piebilstot, ka pēc tam tapetes nācies pieskaņot gleznai. Izrādās, viņai savulaik bijis sapnis, ka guļamistabas sienas varētu izlīmēt ar sūnzaļām tapetēm. "Šīm gan arī nav nekādas vainas," Iveta novērtē.

Bez asiem stūriem

Goda vietu Ivetas istabā ieņem stelles - tās pirms divdesmit gadiem darinājis kāds Valmieras meistars, pēc tam atzīstot, ka tas bijis viņa labākais darinājums. "Ar gadiem esmu sapratusi, ka aušanai nepieciešama rīta gaisma," māksliniece skaidro, kārtojot stelles. Nu viņai atkal nāksies pie tām sēsties, jo saņemts liels pasūtījums no Somijas. Taču par to Iveta tikai priecājas - gadu nekas nav darīts, tātad aužot atkal varēs ļauties kosmiskajai enerģijai. "Vienīgi redzēs, kā uz aušanu un diegiem reaģēs abi mani kaķi," māksliniece nosaka. Starp citu, agrāk stelles stāvējušas dzīvojamā istabā, bet tad Iveta secinājusi, ka viņai nepieciešama sava darbistaba. Tikai nācies izšķirties, kam šajā istabā dodama priekšroka - stellēm vai gultai. "Beigās satilpināju abas!" viņa lepojas.

Otra mēbele, ar ko Iveta lepojas, ir dzīvojamā istabā novietotā melnā koka bufete - pagājušā gadsimta 20. vai 30.gados tapušais latviešu meistaru darinājums. Galvenā tā vērtība - mēbele ir ieapaļa. Sākotnēji tā izmantota kā televizora plaukts, tagad tajā tiek turēti trauki, vāzes un mīļi nieciņi. "Esmu pamanījusi, ka mājās, kur visi stūri ir asi, cilvēki bieži izjūt diskomfortu. Savukārt apaļi stūri nomierina." Šā iemesla dēļ Iveta pati dizainējusi arī meitu zilganzaļos rakstāmgaldus - tiem ir tikai liektas līnijas.

Vēl viena ievērības cienīga mēbele Ivetas mājā ir apgleznotā lāde (ja var ticēt rakstītajam, tā darināta 1887.gadā), kas agrāk atradusies Ēdoles pils saimniecības ēkā. Pašlaik tā tiek izmantota kā plaukts dažādiem nieciņiem un Ivetas darinātajiem darbiņiem - apgleznotajiem lakatiem, ar pērlītēm izšūtajām somiņām un mobilo telefonu maciņiem. Tai lieliski piestāv arī senatnīgie krēsli, kas gaida savu kārtu uz restaurāciju.

"Darba te netrūkst; pamazām domāju par grīdu atjaunošanu. Mums ar meitām gribētos zelta grīdas. Tiesa, tas nav lēts prieks." Bet lielākais Ivetas Vecenānes sapnis ir pašai sava māja.

***

Idejas, ko aizņemties šajā mājā

1. Iveta Vecenāne ieteic, ka apgleznot mēbeles var jebkurš. Nepieciešama vien nelakota mēbele, akrila krāsas un labas otas. Pēc tam krāsojumu var nolakot.

2. Gleznu vietā pie sienas var likt pašu apgleznotu zīda audumu. Vajadzīgs vien zīda audums, tekstila krāsas un šabloni - vai nu pašu izgriezti vai rakstāmlietu/mākslinieku veikalos nopērkami. Tālāk jau tā ir katra paša izvēle - audumu ierāmēt vai piestiprināt vienkārši tāpat.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot, ceļojot pa Lombardiju?

Milāniešu ēšanas paradumus stipri ietekmējis drudžainais dzīvesveids. Būdami mūžīgā steigā, viņi ēd ātri, lai netrūktu enerģijas centīgam darbam. Kādā grāmatā lasīju indīgu frāzi par milāniešu dzīve...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko