Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Kā dekorēt māju un radīt svētku noskaņu Ziemassvētkos un Jaungadā?

Tradicionālās eglīšu mantiņas vai vienkārša zaļa eglīte? Vai varbūt aizbraukt pie eglītes uz mežu un izrotāt to ar burkāniem, nevis nest mājās? Ziemassvētku sajūtas radīšanā nozīme būs emocijām, kuras ieguldītas, meklējot atbilstošākos svētku rotājumus.

Veclaicīgas eglīšu rotas

Ieva Zībārte, arhitekte

Jauks ir viss, kas ir dabisks un rada dabisku smaržu - Ziemassvētku eglīte, kāds zariņš, skuju koku kompozīcija. Ļoti skaisti izskatās arī tradicionālās bumbiņas un veclaicīgas eglīšu rotas. Man pēdējā laikā patīk eglīte, kurā ir sakārts viss, kas gadu gaitā sakrājies - mantiņas, kas nav saskaņotas, bet saglabājušās no mammas un vecmāmiņas laikiem. Kā radīt svētku sajūtu? Ar īpašo Ziemassvētku smaržu, kas nāk no mandarīniem, karstvīna, ingvera, piparkūkām un dzērvenēm. Nekas īpaši nav jādara - ja Ziemassvētkus mājās svin, noskaņa radīsies pati no sevis. Ja Ziemassvētkos zināmā veidā izpaužas konservatīvisms, tad tradicionāli eglītē tiek liktas bumbiņas, Jaungadā ir cita sajūta - iespējams, mājās ir ballīte, un noskaņa var būt citāda. Tad var atļauties likt krāsainas virtenes un pagriezt skaļāk mūziku.

Glāzes, sveces, čiekuri

Ausma Ķibilde, interjera dizainere

Lai uz svētkiem izdekorētu māju, iesaku izrauties no pilsētas steigas un kārtīgi izstaigājieties pa priežu mežu, ieelpot svaigo gaisu un salasīt čiekurus. Izvēlieties piemērotu vietu mājās un izkārtojiet kompozīcijas no egļu vai priežu čiekuriem, līdzās noliekot glāzēs saliktas sveces. Ar šiem trim elementiem var veidot neskaitāmas variācijas - krāsainas glāzes, baltas sveces un čiekuri vai caurspīdīgas glāzes un krāsainas sveces. Čaklākie var nokrāsot čiekurus baltā vai sudraba krāsā. Viss atkarīgs no vides un noskaņojuma, kādu vēlas radīt. Šajā tumšajā laikā lieliski noder arī lampiņu virtenes, kuras var uzlikt uz plaukta, zem plaukta, uz virtuves letes, palodzes, priecējot skatu gan garāmgājējiem, gan mājiniekiem. Ja ir iespēja kaut ko piestiprināt pie sienas vai durvīm tās nesabojājot, var uz sienas izveidot eglītes vai sniegavīra kontūru. Bet svētku sajūtu mājās radīs piparkūkas, mandarīni, sveces un egles zaru smarža. Svarīgāk ir sajust svētkus sirdī, tad tie ienāks arī mājās.

Svētki sirdī un galvā

Indra Ķempe, arhitekte

Es nekad nepārcenšos dekorēšanā un novērtēju vienkāršo. Nepārcenšos ar eglīti un ierasto lietu nešanu mājās. Ieraugu kādu sīkumu un iegādājos - tas nav nekas vairāk kā svečturis vai svece. Svētku sajūtas radīšanā jāsāk ar sevi pašu. Mēs esam ļoti koncentrējušies priekšmetiskajā vidē, tāpēc vajadzētu no tās atiet un sākt ar svētku radīšanu sevī pašā, lai pēc tam šo sajūtu dotu citiem. Protams, var pirkt lietas, ieslēgt svētku mūziku, bet to pašu var izdarīt arī pats sevī - sakārtot savu galvu un sirdi svētkiem. Mana Ziemassvētku eglīte tiek izrotāta ar lietām, ko man gadu gaitā kāds ir sadāvinājis. Tāpēc visskaistākā eglīte veidojas, saliekot visas šīs lietas, kas katra kaut ko atgādina, vienkopus. Protams, šāda eglīte ir raiba un varbūt nepiestāv kurai katrai vietai, bet manā mājā uz vispārējā, vienkāršā fona tāda iederas.

Eglītes vietā ozolzari

Mareks Birznieks, arhitekts

Ziemassvētkus es drīzāk izjūtu etnogrāfiski - kā ziemas saulgriežus. Ierasts, ka uz Ziemassvētkiem ir eglīte, bet bez tās var arī iztikt. Man ļoti patīk viena serbu tradīcija - viņiem eglītes vietā ir izdekorēti ozola zari, kuriem vēl nav lapas nobirušas. Tās ir sačervelējušās, bet nav nobirušas. Tas, manuprāt, ir skaists aizstājējs eglītei. Visskaistākā eglīte varētu būt tā, kas nav nocirsta. Piemēram, ja kāds aizbrauc uz mežu un sakar tajā burkānus. Savukārt, ja grib eglīti nest mājās, drīzāk atbalstu podos audzētās eglītes. Nekad neesmu aizrāvies ar eglīšu mantiņām - zaļam kociņam arī nav ne vainas. Pārdabiskus spīguļus un bumbas es neatbalstu. Drīzāk ieteiktu ko naturālu - burkānus, papes, dabīgās sveces - tas nāk ar savu auru un attīrīšanu. Svētku sajūtu, manuprāt, rada viss, kam cilvēks pats pielicis roku - tās noteikti nebūs lietas, ko var nopirkt veikalā. Noskaņu rada emocijas, kas ieguldītas procesā. Būtu labi, ja Ziemassvētkos un Jaungadā mājā valdītu atšķirīgas noskaņas, un eglīte kā kleita uz Ziemassvētkiem varētu būt mierīgāka, ētiskāka un personiskāka, bet Jaungadā - košāka, krāšņāka, priecīgāka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko