Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Konkurence palīdz renovēt

Kad daudzdzīvokļu nama iemītnieki vienojušies par renovācijas kredīta ņemšanu, nopietns darbs sākas darbu organizētājam, kam labākā darbu veicēja noteikšanai jārīko konkurss vai cenu aptauja un pēc tam stingri jākontrolē darbu kvalitāte pašam, vai arī jāalgo būvuzraugs. Speciālisti teic, ka patlaban ir ļoti izdevīgs brīdis renovācijas veikšanai, jo nekustamo īpašumu tirgus piebremzēšana radījusi lielāku konkurenci, uzņēmējiem ar lielu pieredzi un labu reputāciju liekot samazināt cenas.

Tomēr joprojām svarīgi ir rūpīgi izvēlēties un noskaidrot visas nianses, līgumos paredzot defektu novēršanas garantijas. Paši gudri

Patlaban renovācijai gatavojam vēl vienu Rīgas dzīvokļu īpašnieku kooperatīvās sabiedrības Pavadonis daudzdzīvokļu māju Rīgā, atminoties labo pieredzi ar 2006.gadā atjaunoto namu Mārcienas ielas 3, Dienai stāsta pārvaldnieks Sergejs Rudenko. "Saņemam piedāvājumus pat par 30% lētāk nekā Mārcienas ielas mājai. Tas ir ļoti vilinoši, tomēr jāsaprot, ka stingri jāpārbauda materiālu kvalitāte, jo lētākais ne vienmēr ir labākais. Piemēram, mēs priekšroku dodam akmens vatei, nevis putuplasta plāksnēm, darbu laikā nostiprinot arī mājas kontrukciju," stāsta speciālists.

Pavadonis netērē naudu būvuzrauga algošanai, jo darbinieki ir inženieri ar lielu pieredzi gan darbu organizēšanā, gan kontrolē. "Mēs pat zinām, kādi mājas slēptie defekti var parādīties renovācijas procesā," savu saimniecību labi pārzina S.Rudenko. Viņš uzsver, ka līgumos obligāti jāparedz gan materiālu, gan darbu garantija trim gadiem ar defektu novēršanu. Pavadonim esot firmas - pastāvīgie sadarbības partneri, tomēr pašlaik tirgū renovētāju piedāvājums ir ļoti plašs, ir daudz labu uzņēmumu, kuru cenas konkurence arvien samazina.

Pavadoņa pārraudzībā esošās mājas Viršu ielā 7 iemītniece Zinta Zemzare apkopojusi datus par ieguvumu pēc Mārcienas ielas 3.nama renovācijas - pērn, pirmajā gadā pēc renovācijas, nams tērējis par 47% mazāk siltuma nekā Viršu ielas māja. 2007.gada aukstākajā februārī Mārcienas ielas mājas iemītnieki ietaupīja 35% izdevumu par siltumu, salīdzinot ar Viršu ielas mājas dzīvokļu īpašnieku izdevumiem, bet šā gada februārī, kas bija siltāks, - pat 59%, ņemot vērā augošo siltuma tarifu.

Pašvaldība nekavē

Valmieras pašvaldībā, kurai ir vairāk nekā 10 gadu pieredze renovācijas organizēšanā un atbalstīšanā, būvvalde darbu atļauju izsniedz divās dienās, ja ir gatavs pilnas renovācijas projekts, Dienai stāsta pašvaldības nekustamo īpašumu nodaļas vadītāja Dzintra Stračinska. Atsevišķiem renovācijas darbiem, atjaunošanu veicot pakāpeniski, projekts nav vajadzīgs, un būvvalde šos darbus saskaņo, pārbaudot materiālu atbilstību.

No finansiālo risku viedokļa izdevīgāka ir pakāpeniska renovācija, sākot ar rentablākajiem pasākumiem, iesaka Pilsētmāju institūta Urban Art speciālists Vilis Krūmiņš. Par pilnu renovāciju Būvniecības, enerģētikas un mājokļu aģentūras (BEMVA) standarti nosaka ārsienu siltumizolāciju, logu un durvju maiņu, apkures un ūdensapgādes sistēmas maiņu, aprīkošanu ar regulētājiem un mērītājiem, bēniņu un pagraba pārseguma siltināšanu, elektroinstalācijas un jumta maiņu. V.Krūmiņš pēc Vācijas pieredzes iesaka šo sarakstu papildināt ar ventilācijas sistēmas maiņu, starpstāvu skaņas izolācijas slāņa izbūvi, liftu ierīkošanu, papildu balkonu un terašu izbūvi, skaitītāju renovāciju.

Izdevīgāk būt izvēlīgam

Lai arī Valmieras pašvaldība renovācijas darbus atbalsta ar aizdevumiem, tā nekontrolē katras mājas atjaunošanas norisi, teic Dz.Stračinska. Viņa gan silti iesaka rīkot cenu aptauju vai konkursu izdevīgākā piedāvājuma izvēlei. "Pēdējā laikā, palielinoties konkurencei, uzņēmēju piedāvājumi atšķiras pat par vairākiem tūkstošiem latu," novērojusi speciāliste. Valmierā ir vairākas vietējās firmas ar lielu pieredzi un labu reputāciju renovācijā, tomēr konkurence pēdējā laikā uz pilsētu atvedusi līdzvērtīgi kvalitatīvu darbu veicējus no citām Latvijas pilsētām.

Likumi obligātu iepirkuma konkursa rīkošanu paredz, ja kāda nama īpašnieki pretendē uz valsts, pašvaldības vai Eiropas Savienības struktūrfondu atbalstu renovācijas veikšanai, skaidro BEMVA preses pārstāve Inese Bērziņa. Cenu aptauju piemēro, ja piegādes līgumcena ir 10-50 tūkstoši latu un būvdarbu līgumcena ir 10-120 tūkstoši latu. Paziņojums par cenu aptauju jāpublicē Eiropas Savienības oficiālajā vēstnesī un jāievieto Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā.

Vērtējot piedāvājumu, jāpievērš uzmanība cenai, darbu izpildes termiņam, līguma noteikumiem. Nedrīkst aizmirst par kvalitāti, uzsver BEMVA eksperti. Bieži labāku rezultātu var sasniegt ar kvalitatīvākiem, bet dārgākiem materiāliem. Lai precīzi izvērtētu būvdarbu izmaksas, uzņēmumam jāiesniedz darbu tāme.

Svarīga reputācija

Pirms līguma slēgšanas ar būvniecības uzņēmumu noteikti jāizvērtē tā darbības vēsture, uzsver I.Bērziņa. Svarīgi noskaidrot, vai uzņēmumam bijuši tiesu darbi, vai tam ir pietiekams mantiskais stāvoklis, lai neparedzētu apstākļu gadījumā spētu segt zaudējumus. Neviena informācija nav lieka - jāvērtē būvuzņēmēja iepriekšējie projekti, sadarbības vēsture ar bankām, citu klientu atsauksmes.

Līgumam jābūt skaidram un sabalansētam, lai aizstāvētu visas līguma slēdzēja puses. Lai izvairītos no konfliktiem, līgums jāsastāda sīki un detalizēti, precīzi jāapraksta darba uzdevums un tā veikšanas termiņš, kā arī norēķinu kārtība. Svarīgi līgumā paredzēt kārtību, kā tiek iesniegti pamatojumi par cenas paaugstināšanu, materiālu izmaiņām vai darbu termiņa paildzināšanos. Informāciju par būvuzņēmumiem var atrast Būvkomersantu reģistrā http://buvkomersanti.bema.gov.lv.

Stingra kārtība

Saskaņā ar Valsts būvnoteikumiem renovāciju ar veikt atbilstoši vispārīgai kārtībai, apvienotās projektēšanas un būvdarbu procesā, kas gan prasa stingru darbu uzraudzību, kārtībai, kas noteikta vienkāršotai inženiertīklu pievadu un iekšējo inženiertīklu būvei, rekon-strukcijai vai renovācijai, kā arī kārtībai, kas noteikta vienkāršotai rekonstrukcijai vai renovācijai.

Jebkuri darbi sākas ar būvniecības iesniegumu būvvaldē, ko var iesniegt īpašnieks, nomnieks, lietotājs vai to pilnvarota persona. Būvvalde 30 dienās pārbauda, vai iecere atbilst teritorijas plānojumam un apbūves noteikumiem. Būvvalde izsniedz plānošanas un arhitektūras uzdevumu, kas derīgs divus gadus no izdošanas brīža. Tas norāda būvobjekta galvenos parametrus. Pēc inženierizpētes, ja tāda vajadzīga, var sākt būvprojektēšanu. Būvprojektu parasti izstrādā divās stadijās - vispirms skiču projektu, pēc kura akceptēšanas būvvaldē izstrādā tehnisko projektu. Būvprojektus drīkst patstāvīgi izstrādāt un vadīt tikai sertificēti speciālisti.

Lai saņemtu būvatļauju, pasūtītājs iesniedz būvvaldē būvatļaujas pieprasījumu, akceptētu būvprojektu, zemes gabala īpašuma tiesības vai lietošanas tiesības un apbūves tiesības apliecinošus dokumentus, sertificēta atbildīgā būvdarbu vadītāja un sertificēta būvuzrauga, ja tāds pieaicināts, saistību rakstu, līguma par autoruzraudzību kopiju un autoruzraudzības žurnālu, ja paredzēta būvdarbu autoruzraudzība, būvdarbu žurnālu, apdrošinātāja izsniegtu būvuzņēmēja vai būvētāja civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas polises kopiju.

Būvprojekts un būvatļauja nav nepieciešama pagaidu būvēm, mazēkām lauku apvidū un sezonas būvēm, tomēr ar tām saistītie darbi jāsaskaņo būvvaldē.

Lai atvieglotu renovāci-jas procedūru kārtošanu, BEMVA drīzumā izdos informatīvu bukletu, kurā būs aprakstīta renovācijas gaita no idejas līdz pabeigtam darbam.

***

padomi sekmīgai renovācijai

Darbu veicējs jāizvēlas cenu aptaujā vai konkursā

Piedāvājumi jāvērtē pēc cenas vai izpildes termiņa

Jāpārbauda pretendentu reputācija, finanšu stāvoklis, pieredze

Jāizvēlas ilgmūžīgāki materiāli

Rūpīgi jāpārbauda darbu tāme

Līgumā jāparedz kārtība, cenas materiālu, termiņu maiņai

Līgumā jāiekļauj garantijas materiāliem un defektu labošanai

Izdevīgāka ir pakāpeniska renovācija, sākot no efektīvakiem darbiem

Jākontrolē darbu kvalitāte renovācijas procesā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Rabarberu laiks

Trīs receptes, kā pieveikt rabarberu dobi līdz Jāņiem.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko