Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +16 °C
Pērkona negaiss
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Lelde Stumbre: Kurš maisiņš labāks?

Brīnišķīgi! Šajos gados it kā kļuvis skaidrs, ka iepirkšanās maisiņi lielveikalos drausmīgi vairo atkritumus un labāk būtu iegādāties savu auduma maisiņu. Saņēmu sparīgu lasītājas vēstuli. Viņa raksta, ka joprojām lieto plastmasas maisiņus, jo:

"1.Auduma kulītes ir nehigiēniskas. Jogurts, saldējums, zivis tajās vienmēr atstāj pēdas. Faktiski tās kulītes pēc katras iepirkšanās būtu jāmazgā. Tā es tērētu elektrību, piesārņotu vidi ar veļas pulveriem.

2.Auduma kulītes nav izskatīgas un ir neērtas. Jau pēc pāris mazgāšanas reizēm tās pārvēršas prastās lupatās.

3.Plastmasas maisus es neizmetu ārā, tos izmantoju atkritumiem. Tātad nepērku papildus citus atkritumu maisus.

4.Esmu pat iepirkumiem nopirkusi stilīgu pītu grozu. Nošpikoju no francūzietēm, esot Francijā. Taču arī tajā tik un tā lieku plastmasas maisus, jo grozs nav paredzēts regulārai mazgāšanai. Mans secinājums - pagaidām diemžēl nekā ērtāka un higiēniskāka par plasmasas maisiem nav."

Viss pareizi. Arī es kādreiz tomēr paņemu veikala maisiņu un mājās to pēc tam izklāju atkritumu spainī. Es to neizmetu laukā pa mašīnas logu, lai tas plivinās kaut kur koku zaros. Man pat ir viens liels auduma maiss, kurā es pēc veca padomjlaika paraduma tomēr salieku dažāda lieluma maisiņus - kādai neparedzētai vajadzībai.

Mans auduma maisiņš ir vienkārši brīnišķīgs - es to nopirku pagājušajā vasarā Cēsu pilsētas svētkos. Tas ir pietiekami liels, tumšā bordo krāsā ar melniem ornamentiem. Izskatās labi. Piestāv manam mētelim un somai. Es ar to varu iet... nu, labi, varbūt ne gluži uz teātri, tomēr ciemos noteikti man tā dēļ nebūs jāsarkst. Esmu to izmazgājusi tikai vienu reizi, kad tajā nejauši tiešām kaut kas izlija. Tas nepārvērtās par lupatu, jo ir šūts no stingra auduma, un laikam ir vērts pievērst uzmanību audumam. Mēs taču pievēršam uzmanību, no kā pašūta mūsu kleita, lai tā labi izskatītos. Ar maisiņiem jādara tas pats. Lai tas labi izskatītos un kalpotu godam.

Salīdzinoši - cik ūdens un pulvera izmantojam, lai izmazgātu vienu maisiņu? Droši vien tomēr kopā ar citām drēbēm. Bet cik ķimikāliju, ūdens un pārējo resursu tiek patērēts, lai saražotu bezgalīgu daudzumu polietilēna maisu, kuri, kā zināms, dabā nesadalās? Ja no otrreizējām izejvielām, tad vēl nekas, bet vienkārši tāpat - nē, tam nav attaisnojuma!

Lasītāja pasvieda vēl vienu brīnišķīgu ideju - iepirkšanās grozi. Pīts iepirkšanās grozs patiešām izskatās stilīgi, un var iegādāties visas iespējamās formas un lielumus. Grozs uz divriteņa - tas vispār ir burvīgi. Meitene plīvojošā kleitā uz divriteņa ar grozu, brīnišķīgs skats!

Gandrīz visi lielveikali piedāvā arī auduma, papīra vai no otrreiz pārstrādātām izejvielām ražotus maisiņus. Olympia Rimi veikalā var izvēlēties uz nebēdu - tur pieejami visi četri - polietilēna, auduma, papīra maisiņš un tāds, kas jau līdzinās solīdai somai un ražots no otrreiz pārstrādātām izejvielām. Uz tā uzzīmēta zaļa zemeslode. Man patīk.

Audumu, papīra vai otrreizējo izejvielu maisiņu cena lielveikalos svārstās no 0,50 līdz vienam latam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko