Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Lelde Stumbre: Putnus ziemā barosim ar mēru

Putnus, kuri dzīvo pilsētā, nevis baro, bet - piebaro. Putni nav mājlopi, kas paši nespēj sagādāt sev barību. Turklāt, kā esmu pamanījusi, daudzi cilvēki domā - tikko lapas nobirušas, tā putnus jāsāk barot. Daudzi man apkārt drudžaini pērk barotavas. Tie, kuriem tās ir, priecājas, ka zīlītes jau klauvē pie loga. Tādēļ man šķiet svarīgi pateikt, ka šajā - bezsniega laikā - to nevajag darīt. Putni jāsāk barot TIKAI tad, kad uzsnieg kārtīgs sniegs, kurš pārklāj zemi, kokus un krūmus, vai tad, ja iestājas pamatīgs aukstums. Ja sniegs nokūst, barošana jāpārtrauc.

Tie putni, kuri dzīvo pilsētas centrā, nav nekādi mazie nabadziņi - viņi gluži labi zina, kur var sagādāt sev ēdamo, bet vakaros dodas uz saviem guļamrajoniem - pilsētas nomalēm, kur vairāk koku un kur ir mierīgāk. Nekad neesmu dzirdējusi, ka pilsētā kāds putns būtu aizgājis bojā badā. Protams, putni mums ir vajadzīgi. Sevišķi dārzu īpašnieki noteikti to ir ievērojuši - tie, kuri pa ziemu palīdz putniem, ar uzviju tiek atalgoti pavasarī un vasarā, kad mostas ne tikai zaļā daba, bet arī visdažādākie kukaiņi, kuri apdraud stādījumus.

Kaut arī Rīgā samazinās zaļās teritorijas, putnu vēl ir daudz - mazi un lieli. Tādēļ arī putnu barotavas ir dažādas - mazas un lielākas. Ja iegādāsieties lielu barotavu, mazie putniņi paliks neēduši. Tādēļ labāk būtu iekārtot divas - gan lielajiem, gan mazajiem putniem. Protams, barotavu vajadzētu novietot vietā, kur putniņus var novērot, jo tas ir aizraujoši. Taču vietai jābūt tādai, lai tai nevar tikt klāt kaķis.

Barotavā piedāvātajam ēdienam jābūt ne pārāk viegli pieejamam - attīrītas saulespuķu sēkliņas nav labākas par neattīrītām. Putniņam jākustas, lai sasildītos, tādēļ sēkliņas viņam jāloba pašam. Arī griķi, grūbas, maize vai auzu pārslas nav barība putniem, tie uzbriest mitrumā, un putns vienkārši var pārēsties un nobeigties. Tāpat nekādā ziņā nedrīkst putnam dot sālītu barību. Ēdot sāļu vai saldu barību, viņi zaudē savas unikālās maņas.

Daudz runāts par to - ja sāc barot putnus, tas jādara nepārtraukti. Hm, man tā neliekas. Es putnus baroju tikai tad, kad uzsnidzis kārtīgs sniegs un ir skaidrs, ka viņiem klājas grūti. Tad gan jāpiebaro katru dienu. Bet, kad sniegs nokūst, pārtraucu barošanu, jo putns ļoti labi zina, ka ābelēs vēl karājas sasalušie āboli un mežrožu krūmā ir gana daudz mežrozīšu augļu.

Patiesībā, man šķiet, ka, nemitīgi barojot putnus, pazemoju viņu cieņu. Cenšos viņus pielīdzināt mājdzīvniekiem, kaut patiesībā viņi ir - brīvi.

Top komentāri

ornitologs
o
Žēl, ka cienījamā dramaturģe dod padomus par lietām, par kurām viņai trūkst zināšanu. Šis rakstiņš ir ļoti kļūdains, visvairāk attiecībā uz putnu barību.
Ārija
Ā
Gribētos gan dzirdēt kāda speciālista viedokli par šo tematu. Nupat žurmālā "Astes" izlasīju citādākus padomus, piemēram, tur nebija teikts, ka nedrīkst dot auzu pārslas, tur tās bija minētas citu barību starpā. Vēl esmu lasījusi, ka tieši pilsētā putniem tomēr pietrūkst dabā esošās barības un ir ieteicams piebarot. Viedokļi dažādi, tāpēc izvērstāku viedokli ļoti gribētos izlasīt kādā speciālista rakstā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot, ceļojot pa Lombardiju?

Milāniešu ēšanas paradumus stipri ietekmējis drudžainais dzīvesveids. Būdami mūžīgā steigā, viņi ēd ātri, lai netrūktu enerģijas centīgam darbam. Kādā grāmatā lasīju indīgu frāzi par milāniešu dzīve...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko