Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Lieldienu darbi dārzā

Lieldienās strādāt ir labi vai slikti - ja netiekat skaidrībā, varat attaisnoties, ka darbs dārzā ir atpūta. Tā tas arī ir! Ja vien pieturēsies tik brīnišķīgs laiks kā pēdējās dienās, latvietim ir jābūt ar ļoti dzelžainu raksturu, lai garajās brīvdienās tupētu pie galda vai baznīcā un nespertu dārzā kāju.

Tāpēc jautājām dārzniekiem - kas būtu 3-4 tuvākajās dienās dārzā obligāti izdarāmie darbi? "Šopavasar cilvēki atkal sākuši interesēties par ēdamām lietām, ko nebija darījuši kopš 90.gadu sākuma," saka J.Aldermaņa dārzniecības direktore Vija Rožukalne. Viņa paredz, ka šovasar dārzos atgriezīsies gurķu un tomātu dobes, pie mājām - mazās siltumnīciņas. Tomātu stādīšanai vēl par agru, bet, ja esat nolēmuši ieviest siltumnīcu, tad laiks to darīt. Līdz maija sākumam tai vajadzētu būt uzceltai.

Iztīri dārzu

No darbiem, kas jāizdara nekavējoties, gan V.Rožukalne, gan Latvijas Valsts augļkopības institūta Dobelē pētnieks Edgars Rubauskis kā pirmo min veco lapu nogrābšanu. "Daudzi, ieskaitot mani pašu, to rudenī nepaspēja izdarīt," saka V.Rožukalne. Ja tas netiks izdarīts, zem lapām savairosies kaitēkļi. Augsni vēlams drusku ar grābekli uzrušināt - pavasara pirmā saule ir stipra, tā "dezinficēs" dārzu.

Augļu kokiem izgriez zarus

Nekopti koku vainagi ir paradīze kaitēkļiem. Vainagu veidojot, jāzina, ka augļus dod tikai tie zari, kas kokam aug 45 grādu leņķī pret stumbru, skaidro V.Rožukalne. Zari, kas aug stāvus debesīs, dod tikai augumu. Tāpēc dažos dārzos saimnieki, lai zarus noliektu, iekar tajos akmeņus. Bet smalkākās izstādēs tiek piedāvāti dekoratīvi atsvari. E.Rubauskis iesaka plūmēs, bumbierēs un ābelēs mūmijas jeb sabojātos augļus nevis noraut, bet izgriezt ar visiem zariem. Vēl izgriezt tos zarus, kuri nokaltuši vai kurus skāris vēzis. Vēžiniekus var atpazīt pēc uzblīdušām brūcēm. Vislabākie augļi būs uz jaunajiem divgadīgajiem un trīsgadīgajiem zariem.

Stādi upenes un jāņogas

Ja dzīvojat Kurzemē, nevis Ziemeļvidzemē, iespējams, brīvdienās jau varat stādīt pirmos kailsakņus - augļu kokus un krūmus, ogulājus, dzīvžogus. To ir svarīgi darīt tagad, kamēr zemes struktūra vēl pilna mitruma. Kailsakņi labāk ieaugs. Pirmās jāstāda upenes un jāņogas, jo tās pirmās izplaukst.

V.Rožukalne vēl teic, ja neesat izdarījuši jau agrāk, varat nobalsināt kokus. Dienās saule jau stipra, bet naktīs temperatūra noslīd zem nulles. E.Rubauskis gan uzskata, ka balsināšanai nozīme bija martā. Tagad? Kas nokavēts - nokavēts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu trestera reģioni

Gandrīz visos Vācijas vīnkopības apgabalos vīnkopji destilē arī savu vīnogu spiedpaliekas, ja vien viņiem ir oficiāla atļauja to darīt.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko