Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Māja izaug ap dzīvības koku

Šajā mājā draudzīgi mīt divas ģimenes - ēkas vienā spārnā apmetušies tenisa treneris Valdis Ginters un ārste Māra Gintere, bet viņu meita Katrīna ar draugu Reini dzīvo nesen rekonstruētajā mājas otrajā spārnā. Katrai ģimenei savi vārti, sava iebraucamā daļa no ielas, bet iekšpusē iemītniekus šķir tikai dubultdurvis lejasstāvā. Tās gandrīz vienmēr ir atvērtas.

Valdis šajā mājā ir iegātnis - ar Māru viņš apprecējās 1983.gadā. Valdis atceras: "Tolaik tika apdzīvots tikai mājas pirmais stāvs, otrajā bija neizbūvēti bēniņi. 1984.gadā sākām to izbūvi."

Pamazām māja paplašinājās. 90.gados viņi sāka celt mājas otru pusi, kur arī kādu laiku dzīvoja. Vecākā paaudze aizgāja mūžībā, izauga meita Katrīna, un Valdis ar Māru pašsaprotami atgriezās mājas vecajā daļā, bet jaunā tika piemērota Katrīnas dzīvei. Viņa ar draugu tajā pārvācās tikai pagājušā gada beigās.

Aptuveni 280 kvadrātmetru plašās mājas lielākā vērtība ir Valda mammas Maijas Eliases un onkuļa Ģederta Eliasa gleznas. Pēc mājas rekonstrukcijas to nelielai daļai (pavisam ir ap simt gleznu) ierādīta goda vieta visās telpās. Gleznas vēstī par Maijas Eliases laiku. Tās par jaunu ierāmētas un labskanīgi iekļaujas interjerā, to nenomācot un izceļoties uz vienkāršo, bet moderno mēbeļu fona. Telpās dominē gaišas sienas un brūnas grīdas. Ginteri uzsver, ka mēbeles un apgaismes ķermeņi telpām iegādāti pamazām, katru no tiem ilgi un rūpīgi meklējot veikalos. Pēdējā laika jaunums ir pamatīgās dižskabārža kāpnes Katrīnas un Reiņa daļā. Plašās sabīdāmās stikla durvis uz terasi siltā laikā ļauj viesistabai nemanāmi saplūst ar terasi un dārzu.

Valdis lepojas ar paveikto mājas rekonstrukciju un ar kamīnu viesistabā: "Tas bija jāceļ vietā, kur atrodas skurstenis, bet tā sagadījās, ka tieši tur arī kamīns vislabāk iederas."

Savukārt Māra priecājas, ka viņi saglabājuši pagalmā starp abām mājām augošo dzīvības koku, kura mūžs rēķināms trīs desmitgadēs: "Mūžzaļais koks strauji stiepjas augstumā un plašumā. Nolēmām to saglabāt un māju celt tam apkārt." Pateicībā koks nes Ginteru mājai savu svētību. Valdis tikai pažēlojas: "Ideju un plānu mums vēl daudz, tikai pietrūkst brīvā laika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu trestera reģioni

Gandrīz visos Vācijas vīnkopības apgabalos vīnkopji destilē arī savu vīnogu spiedpaliekas, ja vien viņiem ir oficiāla atļauja to darīt.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko