Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Paša rokām darināts

Draugi stāstīja, ka sūtīs savu dēlu darboties jauno tehniķu stacijā, lai iemācās kaut ko ar rokām darīt. Vecāki domā, ka visādi attīstītais puika, kas labi mācās un interesējas par augstām skolām, paliks dzīvei tāds kā nederīgs, ja nemācēs pat vienkāršākos mājas darbus izdarīt - krēslam kāju salabot, veļas mašīnu pievienot vai durvīm slēdzeni nomainīt. Un kur tad Rīgas centra bērns lai visu šo pēc skolas vakaros vēl iemācās?

No spaiņa lampas kupols

Atcerējos savu tanti, kas padomjlaikos iemācīja man, kā adīt spilvenu apvalkus, tamborēt segas un sedziņas, šūt jebko no Burdas piegrieztnēm, izšūt krustdūrienā un ar baltiem diegiem. No sutašas mezglojām paliktņus šķīvjiem un sienas dekorus, ar ārzemju darbarīkiem sējām plušķainus spilvenus un paklājiņus. Dzimšanas dienā kā dāvanu dabūju mazās stellītes - grāmatzīmēm un maziem audekliņiem. Vienas ziemas sajūtu atceros jo skaidri - kā tumšā vakarā kopā gājām uz daiļamata studiju, kur izmērcēto klūgu smaržotā gaisā tantes un onkuļi, ap garu galdu sēžot, no klūgām pina grozus, paplātes, krēslus un lampu kupolus. Mums ar tanti patika tie smalkie trauki - no tumšbrūnajām egļu saknītēm. Neapgūta palika vien knipelēšana, grāmatas ar paraugiem jau bija sadabūtas, mežģīņu raksti atlasīti, bet skolas brīvlaikam jau pienācis gals.

Tagad "paša rokām taisīts" atgūst popularitāti. Interjera žurnāli cenšas lasītājus nekaitināt ar nesamaksājami dārgām stila lietām, atvērumus arvien vairāk atvēlot praktiskiem padomiem "kā no slotas kāta izgatavot aizkaru stangu vai no spaiņa - lampas kupolu". Idejas gan nereti šķiet kaut kur redzētas - pirms gadu desmitiem, kad "neko nevaram atļauties" vietā bija "neko nevaram dabūt". Savu bērnību atceros kā otrreizējās pārstrādes un atjautīgu funkcionālu ideju leiputriju - daža padomju sieviete no brezenta telts sev elegantu mēteli prata pašūt un no izārdītas vecas jakas sasietajām dzijtiņām laulības gultai pārklāju uzadīt, piedevām vēl tējkannai siltu mufi sastiķēt. Sen zināmajiem vecāku un vecvecāku paaudzes variantiem tagad spožāks apvalciņš un stilīgāki materiāli. Atceros, kā astoņdesmito gadu sākumā tik atjautīga šķita vācu žurnālā noskatītā ideja - ja aizšuj Tkreklam visus galus ciet un piebāž to ar kaut ko mīkstu, dabū ļoti stilīgus dīvāna spilvenus. Nesen kaut kas līdzīgs pavīdēja svaiga žurnāla DIY* lapās.

Neparasts piedzīvojums

Vienlaikus zinu arī, ka vairākums man pazīstamo jauno pilsētas profesionāļu mājas darbu veikšanu pašu rokām vai pašrocīgu mājas lietu darināšanu uztver kā īpašu un neparastu piedzīvojumu. Ir milzīgs gandarījums un temats sarunai, ja sunim būdu kāds PATS ir pamanījies sameistarot. Un cik dzīvokļu iemītniekiem mājās ir kārtīga instrumentu vai rokdarbu kaste? Tieša dalība mājas vides veidošanā daudziem sākas un beidzas ar vienkārša aprēķinu - paša nopelnītais vienā stundā un, piemēram, samaksa par darba stundu krāsotājam, kurš atnāk, teiksim, sienu pārkrāsot. Ja skaitļi rāda, ka pašam darīt neizdevīgi, tad tā arī ir - neizdevīgi. Tikmēr gandrīz katra ģimene, sev plānojot māju, iecer kādu stūrīti kā darbnīcu, kur vīriešiem ar darbarīkiem padarboties. Bet prasmes zūd, reizēm domāju, ko baņķieris vai reklāmists tur tajā stūrītī maz sadarīs? It bieži īstens pilsētnieks, nebūdams celtnieks vai galdnieks, pieskārienu savai mājai spēj atstāt vien ar zāles pļāvēju. Pļaušana jau vispār ir tāds darbiņš jauks - vienkārša un ātri apgūstama, ātri redzams rezultāts. Citiem darbiem noteikti atradīsies kāds, kas varēs vajadzīgo izdarīt ātrāk, kvalitatīvāk un bieži - lētāk.

Tāpēc arī mani nesen pārsteidza kāda turīga dāma, kas audumu veikalā cilāja drēbju baķus, lai pati sašūtu un izšūtu jaunā dīvāna spilvenu pārvalkus. Vai tad nevar veikalā gatavus dabūt, es jautāju. Nē, viņa saka, savu roku darinātam esot cita vērte. Vai tad es gribot saviem mazbērniem atstāt mantojumā izpārdošanā nopirktu Ķīnā apdrukātu galdautu vai sevis pašas rokām darinātu? Arguments par laika trūkumu neizturot kritiku - senāk meitas, strādājot no tumsas līdz tumsai, pilnu pūru pielocījušas. Un, ja pat Inguna Sudraba, kam arī, izskatās, darba netrūkstot, protot atrast brīvu brīdi gleznu izšūšanai gobelēna tehnikā, tad mums citiem arī par laika trūkumu neklājoties sūdzēties.

*do it yourself

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu trestera reģioni

Gandrīz visos Vācijas vīnkopības apgabalos vīnkopji destilē arī savu vīnogu spiedpaliekas, ja vien viņiem ir oficiāla atļauja to darīt.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko