Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Renovācijas kvalitāti nodrošina godprātīgs būvnieku darbs

Vienā vasarā ēku renovē, bet nākamajā tā jāremontē no jauna, jo siltumnoturība pat pasliktinājusies, - slikto piemēru par nepārbaudītu siltināšanas darbu kvalitāti Dienai apraksta SIA Artiva energoefektivitātes eksperts Arturs Gredzens. Daļa Dienas aptaujāto ekspertu uzsver, ka renovācija maksā pietiekami dārgi, lai pēc tās pabeigšanas pārbaudītu mājas siltumnoturību. Savukārt citi norāda, ka kvalitatīvu ēku siltināšanu galvenokārt nodrošina labi sagatavots projekts un godprātīgs būvnieku darbs.

Trīs veidi

Pamatā ir būvniecības darbu izpildes kontrole, ko saskaņā ar projektā paredzēto veic būvuzraugs, saka Būvniecības, enerģētikas un mājokļu valsts aģentūras (BEMVA) Būvniecības departamenta direktors Edvīns Pārups: "Ja netiek ievērota siltināšanas materiāla iestrādāšanas tehnoloģija, pārbaude palīdzēs pierādīt tikai to, ko jau jutīs ēkas lietotāji - siltināšana nav devusi efektu."

Mājas pārbaudei izmanto trīs pamatmetodes - gaisa pārspiediena jeb ēkas blīvuma testu, termogrāfiju un siltuma plūsmas mērījumus iekštelpās. Katra metode parāda konkrētas kļūdas, kuras vieglāk labot darbu starpposmā, kad atjaunotas nesošās konstrukcijas. Pēc Dienas apkopotajiem datiem, pilns energoaudits vai blīvuma pārbaude patlaban maksā 200-400 latu, atsevišķi termogrāfija vai iekštelpu pārbaude - līdz 200 latiem.

Termogrāfija palīdz vizuāli novērtēt darbu kvalitāti, Dienai stāsta SIA Ekodoma energoauditors Agris Kamenders. Ar šo metodi tā sauktos aukstuma tiltus - vietas, kurās neparedzēti ieplūst aukstums, vislabāk var noteikt tad, kad gaisa temperatūra ir zem nulles, tāpēc termogrāfijas sezona ir daži mēneši gadā. Šī metode nedod skaitliski mērāmu rezultātu, bet rāda vietas, kam jāpievērš uzmanība siltināšanas procesā.

Parāda vairāk

E.Pārups darbu kontrolei iesaka būvkonstrukciju siltuma caurlaidības koeficienta U noteikšanu ēku ekspluatācijas laikā, ko veic Latvijas Universitātes Vides un tehnoloģisko procesu matemātiskās modelēšanas laboratorija. Šis mērījums ilgst vairākas dienas, tā laikā nosaka siltuma daudzumu, kas izplūst no ēkas caur vienu kvadrātmetru sienas noteiktā temperatūrā.

A.Gredzens skaidro, ka šī pārbaude bezvējā var neuzrādīt mazākus aukstuma tiltus konstrukcijās. Visvairāk var noteikt ar ēkas blīvuma mērīšanas ierīci, kas, samazinot spiedienu telpās ar lielu precizitāti, nosaka liekās gaisa ieplūdes vietas jebkuros laikapstākļos.

Blīvuma tests domāts vieglās konstrukcijas ēkām, bet, ja masīvas ēkas renovācijā ietilpst centralizēta logu un durvju maiņa, tad tām arī ieteicams pārbaudīt blīvumu, iesaka SIA Cetera energoauditors Jānis Jenerts. Viņš norāda, ka dārgākā renovācijas daļa ir ārsienu siltumizolēšana, un te pats svarīgākais ir kvalitatīva būvuzraudzība. Ja tomēr radušās šaubas, ārsienu siltumcaurlaidību labāk mērīt nevis uzreiz pēc darbu veikšanas, bet pēc kāda laika, kad no konstrukcijām iztvaikojis liekais celtniecības mitrums, vērtē eksperts.

Vienkāršāk un ilgāk

Gan darbu procesā, gan pēc tam eksperts var novērtēt izmantotos materiālus, tehnoloģijas un izpildes kvalitāti, vienkāršāku veidu iesaka A.?Kamenders. J.Jenerts par vienkāršāko pārbaudi dēvē siltuma patēriņa un rēķinu salīdzināšanu, ņemot vērā laika apstākļus un komfortu ēkā. Fiksēt mikroklimata rādītājus pirms un pēc renovācijas iesaka visi eksperti, tomēr jārēķinās, ka tā darba rezultāti būs skaidri ilgākā laikposmā.

Vairāki šīs jomas uzņēmumi veic ilgstošu renovētu ēku iekštelpu klimata izmaiņu monitoringu, mērot temperatūru, mitrumu un fiksējot siltuma patēriņa izmaiņas. SIA Ekodoma veikusi šādu monitoringu visas apkures sezonas laikā, lai pēc ēkas renovācijas ieregulētu optimālos temperatūru režīmus ēkā. Līdzīgi datus fiksē un analizē SIA Urban Art pārvaldītajās mājās un Cēsu renovētajos daudzdzīvokļu namos.

Projekti un metodes

Dienas aptaujātie lietpratēji līdzšinējo renovācijas darbu kvalitāti vērtē kritiski. Lai arī izmantoti labi materiāli, bieži darbu kvalitāte ir neapmierinoša. A.Kamenders iesaka padomu materiālu pareizā izmantošanā lūgt ražotājiem vai tirgotājiem.

J.Jenerts stāsta, ka izplatīts defekts ir nepareiza siltumizolācijas plākšņu līmēšana, kad gaiss brīvi cirkulē aiz tām. Šīs kļūdas atklāšanai vajadzīga papildu tehniska izpēte. Viņš uzskata, ka zemā darbu kvalitāte daļēji skaidrojama ar "lētākā piedāvājuma" efektu, kad pasūtītājs mēģina taupīt uz siltumizolācijas materiālu rēķina, kas tāmē veido ne vairāk kā 10-20%. "Turklāt kvalitatīvs darbs arī krīzes laikā maksā vairāk nekā materiāli," teic speciālists, "ietaupot pāris latu uz vienu kvadrātmetru, tiek nolaupīts siltums, ko iedzīvotāji varētu taupīt nākamos 20-30 gadus." Būvvaldes gan šo elementu nekontrolē, tāpēc daudzas dzīvokļu mājas esot renovētas ar būvnormatīvu prasībām neatbilstīgiem materiāliem.

A.Gredzens renovēto privātmāju kvalitāti vērtē kā dramatisku. "Slikti uzlikti vai pat neuzlikti izolācijas materiāli, kļūdas piesegtas ar rigipsu," praksē redzēto apraksta eksperts.

BEMVA informācija liecina, ka bieži šiem darbiem nav projekta, kurš stingri norādītu materiālus un iestrādes tehnoloģiju. "Tas arī ir galvenais iemesls dažādām problēmām ar siltināšanu," secina E.Pārups.

***

Jāgatavo pieteikums siltināšanas atbalstam

Jau 14.aprīlī Būvniecības, enerģētikas un mājokļu valsts aģentūrā (BEMVA) sāksies projektu iesniegumu pieņemšana daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas finansējumam. BEMVA pārstāve Inese Bērziņa iesaka laikus gatavot vajadzīgos dokumentus, kuru sarakstu var uzzināt mājaslapā www.bema.gov.lv.

Kā Diena rakstīja iepriekš, no Eiropas fondiem un valsts budžeta ēku siltināšanai šogad būs pieejami 16,63 miljoni latu. Plānots segt līdz 50% kopējo mājas siltināšanas izmaksu, nepārsniedzot 100 000 latu jeb 35 latus par vienu ēkas kopplatības kvadrātmetru.

Finansējumu varēs saņemt privatizētu daudzdzīvokļu namu dzīvokļu īpašnieki vai to pilnvarotās personas, ko apstiprinājusi īpašnieku kopsapulce. I.Bērziņa brīdina, ka pat viens joprojām valstij vai pašvaldībai piederošs dzīvoklis var liegt saņemt finansējumu, jo šajā programmā drīkst atbalstīt tikai privāto sektoru. Līdz 2013.gadam ar šīs programmas palīdzību paredzēts siltināt 160-200 māju, kas būvētas no 1944. līdz 1993.gadam.

***

Apmeklē semināru

BEMVA rīko bezmaksas seminārus par Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzfinansēto māju siltināšanu. Tie notiks:

25.martā - Jelgavas pieaugušo izglītības centrā Svētes ielā 33;

26.martā - Rēzeknes domes Biznesa centrā Atbrīvošanas alejā 93;

31.martā - Ventspils domes Kultūras centrā Kuldīgas ielā 18;

2.aprīlī - Gulbenes rajona padomē Ābeļu ielā 2;

7.aprīlī - Rīgā, viesnīcā Gūtenbergs Doma laukumā 1;

14.aprīlī - Jēkabpilī, Veterinārā dienesta konferenču zālē Brīvības ielā 88.

Vairāk informācijas www.bema.gov.lv

***

Labākā pieredze

Pastāsti par labo piemēru

BEMVA aicina renovēto daudzdzīvokļu māju apsaimniekotājus un iemītniekus pastāstīt, kāds ir ietaupījums pēc darbu pabeigšanas. Mājaslapā www.bema.gov.lv sadaļā Mājoklis Latvijā/ Mājokļa apsaimniekošana/Labākā pieredze var lejupielādēt anketu, kas aizpildīta kopā ar fotogrāfijām jāsūta uz e-pastu [email protected] līdz 1.maijam

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu trestera reģioni

Gandrīz visos Vācijas vīnkopības apgabalos vīnkopji destilē arī savu vīnogu spiedpaliekas, ja vien viņiem ir oficiāla atļauja to darīt.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko