Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +16 °C
Pērkona negaiss
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Sēklas jāizsaldē

Kuras sēklas pirms sēšanas jāizsaldē (jāstratificē), kuras ne? Vai saflora leizejas sēklas būtu iepriekš jāizsaldē? jautā Jānis Ulmis. Atbild Jāņa Aldermaņa dārzniecības vadītāja Vija Rožukalne: "Par šo sēklu stratifikācijas nepieciešamību nav dzirdēts. Tikai jāņem vērā, ka šo augu stādi necieš pārstādīšanu, tātad tie jāsēj tieši augsnē vai arī celulozes podiņā."

Stratifikācija burtiskā nozīmē ir pārslāņošana - senatnē dažu augu sēklas glabāja pārslāņotas ar smiltīm vēsā vietā, pagrabā. Lai sēklas dīgtu, tām vajadzīga pēcbriede, miera periods. Tā ilgums ir ļoti atšķirīgs (30-240 dienas), garāks ziemeļu izcelsmes augiem. Izsējot sēklas atklātā laukā, stratifikācija notiek dabiski. Piemēram, daudzgadīgo augu sēklas var sēt laukā oktobrī, kad augsne ir jau nedaudz piesalusi, bet viengadīgo augu sēklas - novembrī, pat decembrī, kad ir sniegs. Tādā veidā var iegūt spēcīgus stādus pavasarī. Gandrīz vienmēr stratifikācija vajadzīga pulkstenītēm, peonijām, gentiānām, prīmulām, lavandai un zāļveida ziemcietēm.

Kā to paveikt pašu spēkiem mājās? Sēklas izmērcē, dezinficē ar zilajiem graudiņiem, ievieto substrātā (tīras smiltis, kūdra, sfagnu sūnas attiec. 1:3:5) un glabā ledusskapī vai uz balkona, saliekot virsū mitras avīzes un ļaujot tām apsnigt. Izsaldēšanas ilgums parasti norādīts uz sēklu iepakojuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko