Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +16 °C
Pērkona negaiss
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Sulīgi un gardi līdz pat pavasarim

Baudiet sešas izturīgas ziemas ābolu šķirnes tagad, bet pavasarī meklējiet šīs šķirnes stādīšanai dārzā

Laila Ikase, Valsts augļkopības institūta eksperte iesaka sešas, viņasprāt, labākās un izturīgākās ziemas ābolu šķirnes. Tādas, kuru āboli ir sulīgi un gardi līdz pat pavasarim. Lai ābolus līdz pavasarim uzglabātu veselīgus un skaistus:

1.pagrabā, kurā tiek uzglabāti āboli, nevajag glabāt citus dārzeņus, īpaši kartupeļus, un nekādas ķīmiskas vielas (krāsas, šķīdinātājus), jo āboli ļoti ātri uzņem smakas;

2.gaisa temperatūrai ābolu pagrabā jābūt ne augstākai par +3 līdz 4 grādiem, tādējādi āboli saglabā savas īpašības;

3.lai ābolu miza nekļūtu grumbuļaina, āboli nesažūtu, pagrabā jānodrošina vismaz 80% mitruma, ko parasti panāk, pagrabā turot bļodas ar ūdeni un slapinot grīdu.

***

- Saltanat. Ābeles var stādīt arī kā pundurkociņus, jo uz parastā potcelma tās izaug ļoti lielas, platiem zaru atiešanas leņķiem. Stingri, skaisti zaļgandzelteni, vidēja lieluma un saldi āboli, kuri labā kvalitātē glabājas līdz decembrim. Šos var dēvēt par āboliem čempioniem skaistuma un stingrības ziņā.

- Sinap orlovskij. Mēdz teikt, ka šīs ābeles var iestādīt un aizmirst, jo ne mēslošana, ne citas specifiskas rūpes nav nepieciešamas. Ļoti mīksti āboli, kas sākumā ir skābeni, vēlāk kļūst saldskābi. Lieli, mīksti un sulīgi āboli, kurus šī iemesla pēc jānovāc laikus, pirms tie paspēj nobirt un sasisties. Izturīga, pieticīga, slimību izturīga šķirne.

- Belorusskoje orlovskij. Visilgāk saglabājamie āboli, kas ļoti labā kvalitātē glabājas līdz pat pavasarim. Šķirne ļoti ražīga, tāpēc ieteicams retināt - starpā jābūt vismaz sprīdim. Vienīgais trūkums - šīs šķirnes āboliem bieži ir kraupis, kas īpaši novērojams piejūras reģionos. Ieteicams miglot pret kraupi.

- Auksis. Vispopulārākā un ieteicamākā ābolu šķirne. Stabila šķirne, kuras ābolu kvalitāte nepasliktinās no septembra līdz janvārim. Arī ābolu garšas īpašības, pareizi uzglabājot, nepasliktinās. Viegli audzējami. Augļi parasti ir vidēji lieli, līdzīga izmēra. Ābeles ir nelielas, slimību izturīgas.

- Zarja alatau. Ābolus bieži salīdzina ar pazīstamajiem sīpoliņiem. Šie gan ir nedaudz garenākas formas un ātrāk ražo. Ļoti ražīgi, tāpēc jāretina, jaunībā zarus jāliec uz sāniem, bet vēlāk tie augs paši. Āboli dažāda lieluma. Skaisti dzeltenīga krāsa, kas parasti piesaista vispirms. Stingrā mīkstuma dēļ labi piemērots kulinārijā. Izturīgi pret slimībām.

- Antej. Arī pieticīga šķirne, kurai nav nepieciešama mēslošana, jo pat salīdzinoši sliktos apstākļos ābelēm būs tumši zaļas un veselīgas lapas. Nav nepieciešams griezt vainagu. Garšīgi saldi, nedaudz riboti āboli. Vienīgais trūkums - ilgstoši uzglabājot, uz āboliem var veidoties tumši brūni bojājumu plankumi. Slimību izturīgas ābeles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko