Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Dzīve mazajā, digitālajā dīķī

Mums ir izveidojušās intīmas, iespējams, pat pārāk intīmas attiecības ar internetu Daļai no mums vēl svaigā atmiņā ir laiks, kad par svarīgākajiem aizvadītās dienas notikumiem uzzinājām ikvakara Panorāmā, iecienītās radiostacijas ziņu pārraidē vai nākamā rīta avīzē. Daudzi šos tradicionālo mediju ikdienas rituālus piekopj vēl aizvien – vieni pieraduma vai sentimenta dēļ, citi tāpēc, ka nespēj un negrib iekļauties jauno mediju pārsātinātajā informācijas plūsmā.

Taču līdz ar interneta ienākšanu mūsu dzīvē mums ir radusies iespēja izmantot vienu no demokrātiskākajām mediju platformām cilvēces vēsturē. Jums vairs nav jābūt izdevējam vai profesionālam žurnālistam – viss, kas nepieciešams savu domu un viedokļa publicēšanai, ir dators vai viedtālrunis, interneta pieslēgums un vēlme radīt. Algoritms cilvēka vietāViena no problēmām, ar ko jāsaskaras katram jauno mediju lietotājam, ir informācijas pārbagātība. Ir tik daudz emuāru, ziņu portālu, forumu un sociālo tīklu, ka kļūst arvien grūtāk izlemt, kam ir un kam nav vērts pievērst uzmanību. Ierasti tradicionālajos medijos un absolūtajā vairākumā tiešsaistes ziņu portālu lēmumus par to, kuras ziņas ir svarīgākas un kuras mazāk svarīgas, izlemj redaktori. Taču, pieaugot informācijas apjomam, tiek meklēti jauni veidi, kā šo procesu automatizēt, ļaujot algoritmam atsijāt lietotājam svarīgo informāciju no visa liekā. Kā iepriekš sagatavots un izstrādāts algoritms spēj noteikt, vai zemestrīce Japānā vai mežu ugunsgrēks Austrālijā ir svarīgs lietotājam Latvijā? Vairākumā gadījumu tas nespēj.Neaizmirst un nepiedodMums ir izveidojušās intīmas, iespējams, pat pārāk intīmas attiecības ar internetu – tas zina ne vien to, kādu viedtālruni un datoru mēs izmantojam, kāda operētājsistēma tajā uzstādīta un kāda pārlūkprogramma tiek izmantota, piekļūstot globālajam tīmeklim, bet arī to, kur mēs atrodamies un kādā valodā mūs uzrunāt. Šī pamatinformācija ir tikai ziediņi – ikdienā mēs izmantojam visdažādākos tīmekļa servisus un aplikācijas, kas uzkrāj informāciju par to, kur mums patīk uzturēties, kādu mūziku mēs klausāmies un kādas filmas vai seriālus skatāmies. Vēlāk, balstoties uz iepriekš izdarītajām izvēlēm, algoritms mums piedāvā līdzīgas izvēles mūzikā, kino un literatūrā vai ebay un Amazon gadījumā arī pirkumu ziņā.  Kas gan slikts tajā, ka saņemu man atlasītu informāciju un piedāvājumus? Nekas! Taču problēmas sākas brīdī, kad algoritmi pamet reklāmas robežas un iejaucas tajā, ko mēs uzzinām vai tieši neuzzinām par pasaulē un mūsu pašu sētā notiekošo.Digitālā ekosistēmaJa ikdienā izmantojat tādus meklēšanas servisus kā Google un Yahoo vai pat sociālo tīklu Facebook, jums atainotā informācija jau tiek filtrēta un pielāgota, ņemot vērā iepriekš izdarītās izvēles un interakcijas. Jums tiek radīta ērta, tīra un jūsu līdzšinējam pasaules skatījumam atbilstoša vide, kurā nav vietas nekam jaunam, šokējošam vai jūsu pasaules uzskatiem neatbilstošam. Līdz šim vārtu sarga funkcijas pildīja cilvēki, kuru mērķis bija ne vien dot jums to, ko jūs vēlaties, bet arī to, ko jums vajag, – labo, slikto un neglīto –, nu pie darba ķeras algoritmi, kuriem nav profesionālās ētikas, spējas nošķirt, kas ir svarīgs un kas populārs, vai kāda veida atbildības sajūtas lasītāja priekšā.

Mēs dzīvojam laikā, kad internets no informācijas okeāna pārvēršas par informācijas dīķu tīklu, – katrs jūsu klikšķis kļūst vērtīgāks nevis naudas, bet nākotnē pieejamās informācijas ziņā. Klikšķiniet atbildīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies mākslinieks Raimonds Gabaliņš

Mūžībā aizgājis tēlnieks, gleznotājs, pedagogs Raimonds Gabaliņš (07.05.1949.- 02.05.2024.). Atvadīšanās no mākslinieka notiks 2024. gada 11. maijā plkst. 13.00, Limbiķu kapos, Grobiņas pagast...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja