Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Tā būs bijusi brīnišķīga pieredze – izcilas aktrises personības starojums un humora izjūta būs unikāli ietonējusi festivāla atklāšanas rituālu. Merila Strīpa ir viena no visvairāk titulētajām aktrisēm vēsturē un atšķirībā no, piemēram, Francijas nacionālā dārguma Katrīnas Denēvas Kannu festivālu neapmeklē ik gadu. Merilas Strīpas vienīgā vizīte Kannās ir bijusi pirms 35 gadiem, kad viņa saņēma festivāla balvu kā labākā aktrise par lomu filmā Ļaunuma eņģeļi/Evil Angels (1988). Kopš tā laika daudz kas ir noticis gan Merilas Strīpas intensīvajā un spožajā karjerā, gan Kannu festivāla notikumiem un atklājumiem piesātinātajā vēsturē.

Vai kāds šaubās, ka 14. maijā Kannās Merilai Strīpai pasniegto goda Zelta palmas zaru viņa sen ir pelnījusi? Aktrises vārds lieliski papildina daudzu pasaulslavenu personību sarakstu, kuras šo godalgu jau ir saņēmušas, – to vidū ir gan Katrīna Denēva, gan amerikāņu aktrise Džodija Fostere, gan Francijas jaunā viļņa leģenda Anjēze Varda u. c. Šogad Kannu festivālā toni uzdos jaudīgas sievietes, atzītas kino profesionāles, kuru vidū ir arī amerikāņu režisore Grēta Gērviga, kas kino patērētājiem ir sarūpējusi pērnā gada vasaras sensāciju Bārbija, kurā transformējusi rozā plastmasas fenomenu feministiskā ironijā, turklāt vēl ar eksistenciālu smeldzi. Ņujorkas neatkarīgajā un intelektuālajā kino karjeru sākusī aktrise, vēlāk arī režisore ir viena no svarīgākajām personībām mūsdienu kino pasaulē, tāpēc Kannu uzaicinājums Grētai Gērvigai kļūt par festivāla galvenā konkursa žūrijas priekšsēdi ir pat konceptuāls.

Grēta Gērviga balansē starp amerikāņu autorkino nišu un Holivudas multimiljonu industriju, tāpēc viņas – labi, viņas vadītās žūrijas – skatiens uz Kannu festivāla konkursa programmas divdesmit divām filmām ir īpaši būtisks. Īsti negribas Grētas Gērvigas žūrijas priekšsēdes pozīciju saistīt tikai ar joprojām aktuālo diskusiju par sieviešu diskrimināciju kino industrijā un pasaules nozīmīgākā festivāla vēlmi dekoratīvi risināt problēmu. Pēdējo gadu diskusijas par sievietes lomu kino ir cieši saistītas ar kustību #MeToo, un festivālā neiztiks arī bez šīs tēmas.

Programmu Un Certain Regard/Īpašais skatiens 15. maijā atklāja franču aktrises Židitas Godrešas īsfilma Moi aussi/Me Too, kuras saturs ir visai eksplozīvs. Februārī Francijas kinobalvas Cēzars pasniegšanas ceremonijā Židita Godreša uzstājās ar dramatiskā personīgajā pieredzē sakņotu runu, apsūdzot vairākus Francijā atzītus režisorus seksuālā varmācībā, kas tikusi vērsta pret aktrisi laikā, kad viņa bijusi nepilngadīga. Cik nojaušams, turpinājums sekos Kannās. Šīs pašas sadaļas Īpašais skatiens konkursā 22. maijā startēs mūsu Straume – režisora Ginta Zilbaloža un producenta Matīsa Kažas radītais pilnmetrāžas animācijas brīnums. Filma, kam, iespējams, būs lemts kļūt par nozīmīgāko starptautisko panākumu mūsdienu Latvijas kino.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijas dievnami plaši atver durvis Baznīcu naktī

Sestdien, 1. jūnijā, jau 11. reizi visā Latvijā norisināsies garīgās kultūras notikums Baznīcu nakts, kurā šogad piedalīsies ap 160 dažādu tradicionālo kristīgo konfesiju dievnamu. Tomēr viss sāksi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja