Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Trīs gadus pēc farsa

Kas mainījies trijos gados kopš pašmāju skaļākā kiberdrošības incidenta

Kopš viena no apkaunojošākajiem pašmāju kiberdrošības incidentiem – VID EDS (Elektroniskā deklarēšanās sistēma) datubāzes noplūdes – pagājuši trīs gadi – misēklis drošības sistēmā, kas ļāva katram piekļūt neskaitāmiem miljoniem failu, ir aizlāpīts, un to jau sākusi klāt putekļu kārta. Taču kiberdrošība Latvijā vēl aizvien tiek uztverta visnotaļ nenopietni. Esam iemācījušies neklikšķināt uz katras e-pastā atrodamās hipersaites, taču pavirši izvēlamies paroles un lejupielādējam nenoskaidrojamas izcelsmes programmatūru.

Tas, ar ko mūs vēl aizvien – pamatoti – biedē kiberdrošības eksperti, ir 2007. gadā notikušie Bronzas kareivja nemieri, kuru laikā notika plaši, decentralizēti hakeru uzbrukumi Igaunijas parlamenta, ministriju, valsts iestāžu un banku tīmekļa vietnēm, kā arī Igaunijas ziņu portāliem.

2010. gadā pasauli pāršalca ziņas par pirmo valdības pasūtīto un sponsorēto kiberieroci – Stuxnet, kas tika izstrādāts ASV un Izraēlas paspārnē, lai kavētu Irānas urāna bagātināšanas rūpnīcu darbu. Vīruss izplatījās nemanāmi, līdz sasniedza savu mērķi, kuru noteica pēc konkrēta Siemens izstrādāta čipa klātbūtnes industriālajā vadības iekārtā. Ieroča efektivitāte daudziem informācijas tehnoloģiju drošības ekspertiem un valstu līderiem atvēra acis uz patieso termina "kiberkarš" nozīmi un to, cik bīstama patiesībā varētu izrādīties kiberkara darbība. Stuxnet bija veiksmīgi iekļuvis Natanzas urāna bagātināšanas rūpnīcā un vairāku nedēļu laikā iznīcinājis vienu piekto daļu no visām centrifūgām, liekot tām darboties ārkārtas režīmā, bet operatoriem sūtot informāciju par normālu darbību. Šis brīdis iezīmēja pirmo sekmīgo gadījumu, kad valsts paspārnē izstrādāts kiberierocis tiek veiksmīgi izmantots, lai sabotētu industriālo sistēmu.

Mēs vairs nedzīvojam pasaulē, kurā vienīgais veids, kā nodarīt fizisku kaitējumu, ir izmantojot tankus, F16 iznīcinātājus vai kājniekus. Pietiek ar dažiem augstas raudzes kiberkareivjiem, izdomu un motivāciju, lai nodarītu masīvus bojājumus elektrotīkliem, dzelzceļiem un lidostām.

Daudzi noteikti ir informēti par pašmāju informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju CERT, kuras uzdevumos ietilpst arī atbalsta sniegšana informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā, rekomendāciju sniegšana par drošības risku novēršanu, kā arī pētnieciskais darbs un izglītojošu pasākumu organizēšana. Taču tas, kas rada bažas par mūsu kiberdrošību, ir nevis fakts, ka CERT speciālistiem trūktu zināšanu vai iemaņu, bet gan fakts, ka, salīdzinot ar citām NATO dalībvalstīm, mūsu speciālistu skaits ir gluži vienkārši komiski niecīgs. Viena lieta ir spēt atvairīt decentralizētu tīņu sarīkotu kiberhuligānisma sēriju Saeimas tīmekļa vietnei vai konstatēt drošības caurumu pēc tam, kad tas jau sekmīgi izmantots uzbrukumā, taču pilnīgi kas cits ir spēt atvairīt nopietnu, nedraudzīgu spēku plānotu un realizētu stratēģisko uzbrukumu.

Diemžēl ticības, ka dzīvojam kiberdrošā valstī, nav, taču Aizsardzības ministrijas iniciatīva sākt komplektēt kiberzemessardzes vienību 100 brīvprātīgo speciālistu apmērā ir slavējama un vieš cerību, ka jau pēc dažiem gadiem, kad vienība varētu būt sasniegusi adekvātu sagatavotības līmeni, mēs būsim spējīgi gan aizsargāt sevi, gan nepieciešamības gadījumā sniegt palīdzīgu roku kaimiņiem. Dzīvojot valstī, kurā 70% iedzīvotāju ir aktīvi interneta lietotāji, nevaram paļauties, ka par mūsu drošību gādās sabiedrotie, naivi cerēt, ka X stunda nepienāks un viss sliktais notiek tikai ar citiem. Mūsu kaimiņiem Igaunijā šāds naivums izmaksāja ļoti dārgi. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies mākslinieks Raimonds Gabaliņš

Mūžībā aizgājis tēlnieks, gleznotājs, pedagogs Raimonds Gabaliņš (07.05.1949.- 02.05.2024.). Atvadīšanās no mākslinieka notiks 2024. gada 11. maijā plkst. 13.00, Limbiķu kapos, Grobiņas pagast...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja