Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Berlīnes kinofestivālā uzvar Itālijas filma

Zelta lācis - 62. ikgadējā Berlīnes kinofestivāla galvenā balva - 18. februārī tika pasniegts itāļu režijas klasiķu brāļu Paolo un Vitorio Taviāni dokumentālajai drāmai Cēzaram ir jāmirst. Tā stāsta par Šekspīra lugas Jūlijs Cēzars iestudējumu, kurā piedalās Romas cietumā Rebibbia ieslodzītie noziedznieki.

Kritiķi norāda - fakts, ka lielākā daļa filmas aktieru bija cietumnieki arī realitātē, pastiprināja dramatismu šajā Šekspīra traģēdijā. Filma jau festivāla sākuma ietilpa daudzu kritiķu favorītu vidū. Paši filmas režisori cer, ka laikā, kad filma iznāks uz ekrāniem, kino pārstāvji un skatītāji sapratīs - pat noziedznieks, kam piespriests nāves spriedums, savā būtībā paliek cilvēciska būtne. Māksla kā atbrīvošanās - tāds ir filmas vadmotīvs.Otrā prestižākā balva - žūrijas Grand Prix - tika piešķirta Ungārijas režisora Bensa Flīgaufa filmai Tikai vējš. Savukārt par labāko režisoru tika atzīts vācietis Kristiāns Pecolds par filmu Barbara, kas ir traģisks stāsts par jaunu sievieti, kas cenšas izbēgt no komunistiskās Austrumvācijas.

Par labākajiem aktieriem atzīti 14 gadus jaunā Reičela Mvanza (Kongo uzņemtā kanādiešu drāma Kara ragana) un Mikels Bo Felsgords (Dānijas Karaliskā lieta).

Žūrijas priekšsēdētāja godā bija britu režijas veterāns Maiks Lī, un viņa vadībā filmas vērtēja aktieri Šarlote Gensbūra un Džeiks Gilenhols, kā arī Barbara Zukova, Antons Korbeins un citi.

Kā vestīts iepriekš, amerikāņu dižā aktrise Merila Strīpa sāņema Berlīnes festivāla goda balvu par ieguldījumu kino mākslā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja