Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Rīgā, Drustos un Vecpiebalgā norisināsies kultūras festivāls Gunars Saliņš un Elles ķēķis

No 16. līdz 19. maijam Rīgā, Drustos un Vecpiebalgā norisināsies šī pavasara vērienīgākais kultūras festivāls Gunars Saliņš un Elles ķēķis, informēja kultūras festivāla producents Jānis Ozoliņš.

2024. gadā aprit gan vairāku Ņujorkas latviešu dzejnieku - Elles ķēķa grupējuma dalībnieku simtgades, gan arī Andrē Bretona sirreālisma manifesta simtgade. Šīs jubilejas mudina ar jaunu skatījumu palūkoties gan uz izcilā Elles ķēķa dzejnieka Gunara Saliņa darbiem, gan arī viņa draugu un domubiedru daiļradi. Festivāls aicina apmeklētājus gūt atklāsmes ne vien Rīgā, apmeklējot ieskaņas koncertu un konferenci, tiekoties ar Elles ķēķa otro paaudzi un izzinot gleznotāja Rolanda Kaņepa gleznu izstādi Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, bet arī doties ārpus Rīgas uz sezonas atklāšanu brīvdabas mākslas telpā Savvaļa, kas atrodas Drustos, un Piebalgas muzejiem - Antona Austriņa Kaikašiem un Kārļa Skalbes Saulrietiem.

Festivāla ieskaņas pasākums Satikšanās norisināsies 16. maijā Rakstniecības un mūzikas muzeja telpā Tintnīca, kur ar koncertu uzstāsies Gunara Saliņa ģimene no abām Atlantijas okeāna pusēm: Gunara un Jautrītes meitas Laila Saliņa (mecosoprāns, režisore) un Lalita Saliņa (flautiste), kā arī Gunara brāļa, Aleksandra Saliņa mazbērni un mazmazbērni: Ieva Šmite (pianiste), Gundega Šmite (komponiste), un Ievas meita, Sonja Misiņa (perkusioniste). Šajā vakarā izskanēs dzeja, dziesmas un atmiņu stāsti no Elles ķēķa laika Ņujorkā.

 

Konference Gunars Saliņš un Elles ķēķis

17. maijā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā norisināsies konference Gunars Saliņš un Elles ķēķis, kuru organizē LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju. Konferences referātos iecerēts gan no dažādiem skatpunktiem aplūkot Saliņa dzeju, gan arī pievērsties citiem Elles ķēķa autoriem, kā arī sirreālisma mantojumam latviešu trimdas literatūrā. Konferences sākums plkst. 10.00. Dalībnieki: Anna Auziņa, Indra Avena, Inguna Daukste-Silasproģe, Jānis Krēsliņš jun., Ieva Melgalve, Artis Ostups, Andra Silapētere, Gundega Šmite, Ivars Šteinbergs, Nora Teikmane, Lauris Veips, Kārlis Vērdiņš, Kaspars Zellis.

Plkst. 18.00 konferencei sekos apaļā galda diskusija Elles ķēķa otrā paaudze, kas norisināsies Latvijas Mākslas akadēmijas Jaunajā korpusā (Kalpaka bulvāra 13 iekšpagalmā). Aicināti piedalīties: Laris, Laila un Lalita Saliņi, Nora Teikmane, Indra Avena, Jānis un Zuze Krēsliņi un Ilze Auzere. Elles ķēķa dalībnieku bērni stāstīs atmiņas par savu vecāku literārajām un mākslinieciskajām aktivitātēm un savus iespaidus par uzaugšanu Elles ķēķī un trimdas latviešu kopienā ASV.

Vakara noslēgumā Voldemāra Avena (1924-2022) pēdējā dzejoļu krājuma Pagaidi (izdevniecība Aminori, 2024) atvēršana. Šajā dzejoļu krājumā apkopoti ilgākā periodā tapuši darbi, kas liecina par dzīvi Ņujorkā, trimdinieka identitāti, kā arī nezūdošo mākslas un mīlestības valdzinājumu. Piedalās autora meita Indra Avena un grāmatas redaktors Kārlis Vērdiņš.

 

Elles ķēķis atklāj Savvaļu

18. maijā festivāls Gunars Saliņš un Elles ķēkis ar īpašu programmu viesosies Drustos, lai piedalītos brīvdabas mākslas telpas Savvaļa 2024. gada sezonas atklāšanā ar mūsdienu latviešu dzejnieku un jauno mākslinieku piedalīšanos.

Dzejnieks Semjons Haņins vadīs akciju Pastaiga Ņujorkā, iepazīstinot ar stāstiem par Elles ķēķi, ko pavadīs grupējuma tekstu lasījumi mūsdienu latviešu dzejnieku izpildījumā, kas norisināsies Savvaļas dabas takās, kur būs redzami Latvijas Mākslas akadēmijas POST maģistratūras programmas studentu veidotie objekti un citi mākslas darbi. Kārlis Vērdiņš iepazīstinās ar jauno Saliņa dzejas izlasi Apmežosim Ņujorku (Neputns, 2024), kas aptver 101 spožāko no viņa liriskajiem un liroepiskajiem dzejoļiem, kas sarakstīti no 1945. līdz 2003. gadam.

Ar dzejas lasījumiem dubļu koncertzālē festivāla apmeklētājus priecēs dzejnieki Marija Luīze Meļķe, Kārlis Vērdiņš, Semjons Haņins, Arvis Viguls un Aivars Madris. Pasākumu Savvaļas bāzes vietā noslēgs koncerts ar Saliņu ģimenes un ģitārista Edgara Rubeņa piedalīšanos.

 

Saules spēles Vecpiebalgā

19. maijā paredzēta Mudītes Austriņas darbu izlases Saules spēles (LU LFMI, 2024) atvēršanas programma Vecpiebalgā. Tā sāksies Antona Austriņa memoriālajā muzejā Kaikaši ar Ņujorkas latviešu mācītāja Lara Saliņa vadītu Vasarsvētku svētbrīdi un turpināsies ar ekskursiju pa muzeju un Mudītes Austriņas sauļu kolekcijas apskati.

Pasākuma otrā daļa norisināsies Kārļa Skalbes memoriālajā muzejā Saulrieti, kur Jaunā Rīgas teātra aktrises Gunas Zariņas lasījumā iepazīsimies ar Mudītes Austriņas sirreālajiem “baletiņiem”, kas pirmoreiz apkopoti jaunajā grāmatā Saules spēles (izdevējs LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, 2024). Grāmatas sastādītājs Kārlis Vērdiņš stāstīs par Mudītes Austriņas literāro mantojumu, savukārt viņas krustmeita, grāmatas priekšvārda autore Ilze Auzere dalīsies atmiņās par savu “saulaino krustmāti”.

Pasākuma apmeklētājiem 18. un 19. maijā tiek piedāvāta iespēja doties uz pasākumiem Drustos un Vecpiebalgā autobusu. Izbraukšana no Rīgas abās dienās plānota plkst. 10.00 no Latvijas Nacionālās bibliotēkas (no Valguma ielas puses).

Vietu skaits ir ierobežots, tāpēc rezervācijas aicina pieteikt laicīgi!

18. maijā: https://docs.google.com/forms/d/1vcbZ1iG3tPDMFxufus0G0CM9TkLjC_tknaVfElipXqY/edit

19. maijā: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfoeSJVPVAcDgf6wFsj5l1VUtfsv3ZZNz454HLa9RejF2ONng/viewform?usp=sf_link

Festivālu organizē LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, sadarbībā ar brīvdabas mākslas telpu Savvaļa, Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, Piebalgas memoriālo muzeju apvienību Oresāre, Latvijas Mākslas akadēmiju un Rakstniecības un mūzikas muzeju.

Pasākums notiek ar LR Kultūras ministrijas, Valsts Kultūrkapitāla fonda un projekta Naratīvs, forma un balss: literatūras iesakņotība kultūrā un sabiedrībā (Nr. VPP-LETONIKA-2022/3-0003) atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Siguldā notiks pirmie Gaujas plostnieku svētki

Piektdien, 10. maijā, Gaujas krastā pie pilsētas pludmales norisināsies Plostnieku nakts Siguldā. Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19. gadsimt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja