Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

94 gadu vecumā mirusi izcilā latviešu gleznotāja Biruta Baumane

21. janvārī mūžībā aizgājusi latviešu gleznotāja Biruta Baumane (06.06.1922. – 21.01.2017.), Latvijas Sabiedrisko mediju portālu LSM.LV informēja Latvijas Mākslinieku savienībā.

„Dzīres ir beigušās. Pēdējā deja ballē nodejota. Pēdējā dziesma svētkos nodziedāta.” – aizvadot izcilo gleznotāju Birutu Baumani mūžībā, šķiet nevar precīzāk pateikt kā viņa iesākot grāmatu par sevi. (B.Baumane Es dzīvoju (SIA J.L.V., 2002.) .

Baumane dzimusi un bērnību pavadījusi Tērvetē, vēlāk mācījusies Jelgavas ģimnāzijas humanitārā nodaļā, bet ar mākslu sākusi iepazīties Romāna Sutas mākslas studijā. No 1941. gada studējusi Latvijas Mākslas akadēmijā glezniecības nodaļā pie V. Tones, V. Purvīša u.c., ko 1948. gadā absolvējusi ar diplomdarbu Eksāmeni pie gleznotāja J. Liepiņa, bet paralēli studējusi Latvijas Universitātē Filozofijas fakultātē, kurai likvidējoties 1944. gadā viņa turpināja studēt filoloģijas fakultātē.

Gleznotāja Biruta Baumane izstādēs piedalās kopš 1956. gada, un Latvijas Mākslinieku savienības biedre ir kopš 1959. gada. Par mūža ieguldījumu latviešu glezniecībā izcilā latviešu gleznotāja apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Latvijas mākslā Biruta Baumane iezīmējas ar vitālu pasaules izjūtu, kas raksturo arī viņas glezniecību un plašo tēmu loku: akti, portreti, klusās dabas, ainavas. Savu māksliniecisko izteiksmi viņa atrada modernisma stilistikā interpretējot postimpresioniskos principus un fovisma krāsu izjūtu, bet ar precīzu raksturotājas talantu patiesi un trāpīgi atspoguļoja sevi, sev tuvos ļaudis un ainavas. Unikāla un latviešu glezniecībā reta tematika ir cirks, kurā B.Baumane emocionāli parāda dažādās rakstura un uzvedības šķautnes, personīgās izjūtas un skatuves pieprasīto spožumu. Spilgtā mākslinieces personība Latvijas glezniecībā pārliecinoši un spoži ir izveidojusi paliekošu skaudras dzīves tēlojumu krāsainajā laikmeta paradigmā.

Mākslinieces Birutas Baumanes gleznas atrodas Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Valsts Tretjakova galerijā, Maskavā, Krievijā un citos muzejos, kā arī privātajās kolekcijās Latvijā, ASV, Kanādā, Itālijā, Francijā u.c.

Latvijas Mākslinieku savienība izsaka dziļu līdzjūtību Birutas Baumanes ģimenei un kolēģiem.

Top komentāri

2 x B+ B
2
Biruta Baumane. Boriss Bērziņš. Divi mākslinieki, ar kuriem es latviešu glezniecības pasaulē mēģinu ieiet, bez kuriem es no turienes netieku laukā. Divas reizes manā mūža notika līdzīgi: ieejot ekspozīcijā, aiz loga rūmējās krēsla, šaudījās vēju brāzmas un krita retas un savādas cetrurtdaļlietus lāses. Šķendējos, ka gleznas ir spītīgas, ar mani nerunā. Pat sieviešu plikņi neiedarbojas. Bēdīgs tapis no āra un iekšķīgās dabas, sļūcu uz izejas pusi. Es jau stenderēs, kad aiz muguras jūtu pēkšņu un lielu gaismas plūsmu. Saule, no kurienes uzradusies, gāžas telpā pa visām logu ailēm. Itin viss izmainījies, krāsas atdzīvojušās, Borisa Bērziņa gadījumā lazējumi spīd, zelts laistās, Birutas Baumanes gleznās teatrāla vide magnētiski pievelk, bet sevišķi portreti iemija mani kā zemē, liekot vērties tajos un iztēloties redzamo tēlu dzīves ziņu. Biruta Baumane, portretējot pati sevi, man prātā no diviem audekliem- ar palsu šķidrautu pār seju un ar aveņkrāsas šalli ap kaklu un pāri plecam. Kurā
2 x B=B ( nobeigums)
2
Kurā mākslinieces ir vairāk? Dzīvē, kad iznāca sastapt, pret nogāzi ejam. Šķita, ka šī būtne mazliet virs zemes staigā. Gaišu Aizsaules ceļu!
Arturs Naglins
A
Makslinieki izmirst. Paliek tikai latviesu portmodernistiski kakataji.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja