Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Zudušos ciemus meklējot un atrodot

"Šogad esmu pievērsies krūmu gleznojumiem, kas, kā jau tipiska mūsu zemes ainava, nav sevišķi interesanti. Tāpēc varu teikt, ka gleznoju neinteresanto. Neinteresantais mani apbur. Tā ir ikdiena, kuru daudzi nīst un sauc par banālu, bet es par banālu saucu kārtējās sensācijas un aktuālos notikumus," par izstādi Zudušos ciemus meklējot saka Jānis Kupčs, kurš gluži kā Marsels Prusts paudis sajūtas par aizejošajiem laikiem.

"Sēdēju Ventspils muzejā un lasīju dažāda veida materiālus par lībiešiem," sarunā ar laikrakstu Diena atzīst mākslinieks, kuram šīs vēstures liecības ir kļuvušas par nepieciešamo pamudinājumu jaunās gleznu sērijas radīšanai. Lai realizētu šo ieceri, viņš devies Kauliņas, Sises, Sembas un Lībciema ekspedīcijās, stāsta Jānis Kupčs, kuram šī Kurzemes puse nav sveša, jo kopš 2002. gada marta mākslinieks ar ģimeni dzīvo Sārnatē.

 

Apziņas kambari

"Paņemu fotoaparātu, iesēžos mašīnā un dodos ceļā," savu ekspedīciju norisi atklāj Jānis Kupčs, kura personālizstāde skatāma galerijā Daugava. Mākslinieks atceras, kā devies stundu ilgā pārgājienā gar Sembas upītes krastiem – no šosejas līdz pat jūrai un fotografējis visu pēc kārtas. Ar uzņemtajiem attēliem Jānis Kupčs ir atgriezies savā darbnīcā, kur pirms došanās izbraucienos bija nodevies krāsu un gaismu eksperimentiem. 

Jānis Kupčs stāsta, ka dažus no šajās četrās ekspedīcijās uzņemtajiem attēliem pētījis vairāk, bet citus – mazāk. "Man šķiet, ka pats fotografēšanas process kaut ko ieraksta mūsu apziņas pagrabos," paskaidro mākslinieks un uzsver, ka fotogrāfijas vairāk kalpojušas kā iedvesmas avots, nevis kā palīgs reālu vietu atainojumam. "Maniem darbiem nav konkrētas adreses," par savām jaunajām gleznām smejoties piebilst Jānis Kupčs.

 

Saulrieta rozīgais

"Es tur nokļuvu maijā, kad ievas ziedēja kā trakas," par Lībciema sasniegšanu saka Jānis Kupčs, kurš savas ekspedīcijas veicis dažādos gadalaikos un diennakts stundās. Līdz turienei mākslinieks mēģinājis nokļūt arī iepriekš – lielākā kompānijā, bet neveiksmīgi. "Mēs devāmies ceļā gar jūru pa padomju armijas izbraukātajām kāpām, bet "iesēdāmies" un netikām līdz galamērķim," atceras mākslinieks, kurš šoreiz ir atradis citu ceļu.

Doties šajos mākslinieciskajos meklējumos Jāni Kupču rosinājuši ne tikai intriģējošie seno ciemu nosaukumi, bet arī etnogrāfiskais mantojums, akcentē mākslas zinātnieks Andrejs Kaufmanis. "Piemēram, zvejnieksievu austās šatiera segas ar to horizontālo svītru laukumiem," raksta zinātnieks. Tajās atrodami visdažādākie toņi, sākot no sudrabaini pelēka līdz saules rieta maigi rozīgajam. Tikpat dažādi tie ir Jāņa Kupča darbos. 

 

Neskatīšanās atpakaļ

Jānis Kupčs (1969) ir viens no mūsdienu pazīstamākajiem Kurzemes gleznotājiem. Sākotnēji mākslinieks vēlējies kļūt par keramiķi. Viņš ir mācījies Rīgas Lietišķās Mākslas vidusskolas Keramikas nodaļā (1985–1990) un Tallinas Mākslas universitātes Keramikas nodaļā (1990–1995), bet savas studijas pabeidzis Latvijas Mākslas akadēmijā profesora Alekseja Naumova un profesora Kaspara Zariņa glezniecības meistardarbnīcā (1995–1998). 

Izstādēs Jānis Kupčs aktīvi piedalās kopš 2000. gada. To vidū bijušas ekspozīcijas Attālums ir lauzta līnija (galerija Māksla XO, 2012), Kuģu vēderi (Latvijas Mākslinieku savienības galerija, 2006), Derīguma termiņš (galerija Daugava, 2000) un citas. "Es neatgriežos atpakaļ. Man nav iekšējas vajadzības pēc tā. Tas ir noticis. Un viss," par iepriekšējiem gleznu cikliem saka mākslinieks, kura zudušo ciemu meklējumi ir beigušies līdz ar izstādi.

 

Kas: izstāde Zudušos ciemus meklējot 

Kur, kad: galerijā Daugava Alksnāja ielā 10/12 līdz 3. decembrim

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja