Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 10. jūnijs
Malva, Anatols, Anatolijs

Meklējiet mūs mākonī! LNSO 17. maijā noslēdz sezonu ar pēdējo koncertu Lielajā ģildē pirms tās remonta

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra šīs sezonas noslēguma koncerts 17. maijā, ko diriģēs LNSO galvenā viesdiriģente igauniete Kristīne Poska, būs pēdējais notikums Lielajā ģildē pirms vēsturiskās ēkas slēgšanas ilgi gaidītajiem renovācijas darbiem. Sezonu vainagos "smagsvari" – Ludviga van Bēthovena 9. simfonija, Arvo Perta vokāli simfoniskais lieldarbs Credo un šīs sezonas rezidējošā komponista Ērika Ešenvalda orķestra opuss Ezeri atmostas rītausmā.

Koncertā līdz ar LNSO piedalīsies Valsts akadēmiskais koris Latvija un solisti – pianiste Agnese Egliņa, soprāns Elīna Šimkus, mecosoprāns Irma Pavāre, tenors Artjoms Safronovs un bass Rihards Mačanovskis. Biļetes uz šo koncertu ir pārdotas, toties ir jau sākusies biļešu pārdošana uz nākamās sezonas koncertiem. Galvenais jautājums ir – kur tie notiks?

 

Neikdienišķa sezona

"Sezonas atklāšanas notikumi iezīmē mūsu dzīves stratēģiju. Turpmākos divus gadus LNSO koncertēs dažādās vietās," atklāj LNSO direktore Indra Lūkina. "Sezonu iesāksim septembrī samērā neikdienišķi. Vispirms Dzintaru Mazajā koncertzālē kamermūzikas koncertu kopā ar LNSO galveno diriģentu Tarmo Peltokoski (šoreiz – pie klavierēm) sniegs LNSO nākamās sezonas rezidējošā māksliniece, Berlīnes filharmoniķu pirmā vijole Vineta Sareika. Savukārt savu sezonas atklāšanas programmu orķestris spēlēs 20. septembrī Viļņas Kongresu zālē un 21. septembrī Latgales vēstniecībā Gors. Lai orientētos mainīgajā LNSO koncertu ģeogrāfijā, Indra Lūkina iesaka: "Meklējiet mūs mākonī!" Proti, digitālajā vidē.

 

Uz perona un melnajā kastē

Lielās ģildes ēkas rekonstrukcijas laikā, kas paredzēta turpmākos divus gadus, orķestris uzstāsies gan Rīgā, gan reģionos. "Lielākais izaicinājums būs Rīga, jo Rīgā, atšķirībā no reģioniem, nav citas koncertzāles, kas būtu piemērota lielajam simfoniskajam orķestrim," stāsta Indra Lūkina. Runājot par alternatīvajām pagaidu koncertvietām Rīgā, nolemts, ka simfoniskie koncerti notiks Hanzas peronā, kamermūzikas programmas tiks spēlētas mūzikas namā Daile, savukārt orķestra ikdienas mēģinājumu darbs norisināsies Kongresu namā, kamēr tur vēl nav sākušies Rīgas filharmonijas būvdarbi. (Mēģinājumi noritēs black box jeb melnajā kabinetā, kas atrodas Kongresu nama piebūves daļā. Kongresu namā mūziķiem būs arī individuālas iespējas vingrināties.) "Hanzas perons ir ļoti mūsdienīga, interesanta, estētiski pievilcīga, renovēta ēka, taču tā nav koncertzāle, bet zāles apjoms ir tāds, ka ar to var darboties un pārveidot. Lai testētu, kā tur skan, jau notikuši trīs orķestra mēģinājumi. Esam vienojušies, ka izmantosim apmēram divas trešdaļas no zāles ar starpsienu," stāstīja Indra Lūkina. Katram koncertam tiks uzbūvēta skatuve līmeņos, lai orķestris varētu ērti spēlēt un lai dzirdamība būtu pietiekami laba. Tas tiks panākts ar akustiskajiem vairogiem un citiem palīgelementiem. "Ceru, ka koncerti, kas notiks Hanzas peronā, būs maksimāli labākais variants, kāds vien akustiski šajās telpās ir iespējams. Par klausītāju ērtībām man nav bažu – tur ir ērtas garderobes, labierīcības, kafejnīca. Ir ērti piekļūt ar sabiedrisko transportu. Galvenais ir skaņas dzīve telpā un akustika. Kā tas būs, to mēs vēl redzēsim, kad būs pirmais koncerts ar pilnu klausītāju zāli," teica Indra Lūkina. Protams, koncerti būs arī Cēsu, un Ventspils koncertzālēs un Rēzeknes Gorā. Vairākas programmas tiks atskaņotas gan Rīgā, gan kādā no reģionālajām koncertzālēm.

 

Jaunie un meistari

Nākamajā sezonā pārstāvēti daudzi latviešu diriģenti un solisti, tostarp jaunie diriģenti. Bērnu programmā debitēs Māris Kuģis, būs simfoniskās programmas ar daudzsološo jauno diriģentu Oskaru Artūru Mitrēvicu, ar Aivi Greteru, Vilhelmu Vācieti. Pie LNSO diriģenta pults stāsies arī diriģēšanas meistari: Māris Sirmais diriģēs Garīgās mūzikas festivāla programmu Brukneram 200 (12. septembrī), Andris Poga, ar koncertu 12. oktobrī viesosies LNSO Goda diriģents Vasilijs Sinaiskis, kura diriģētajā koncertā soliste būs altiste, orķestra Concertgebouw altu grupas koncertmeistare Santa Vižine. Šī būs LNSO trešā un noslēdzošā sezona ar Tarmo Peltokoski galvenā diriģenta amatā, kurš rudens periodā diriģēs trīs programmas ar vairākiem koncertiem dažādās Latvijas vietās. Īpašs būs vienīgais LNSO koncerts Rīgas Latviešu biedrības namā, kur 5. oktobrī orķestra priekšā stāsies somu mūzikas leģenda, maestro Jorma Panula. Viņš arī sniegs meistarklases jaunajiem diriģentiem.

LNSO jaunās sezonas rezidējošais komponists būs Arturs Maskats, kura Tango skanēs jau sezonas atklāšanas koncertā. Sezonas gaitā pirmoreiz tiks atskaņots arī Maskata čellkoncerts ar solistu Kristapu Bergu. Visus LNSO sezonas koncertus var atrast orķestra mājaslapā.

 

Lielajā ģildē gaidāmi uzlabojumi

Lielās ģildes restaurāciju plānots paveikt divos gados. Viens no galvenajiem uzlabojumiem būs pieejamība. Ēkā būs divi lifti: viens paredzēts apmeklētājiem ar kustību traucējumiem, otrs – mūzikas instrumentu pārvadāšanai. Izmaiņas būs labierīcību un garderobes stāvā. Lielās ģildes Lielajā zālē tiks nomainīti lielie, vēsturiskie logi, tādējādi atrisinot skaņas izolācijas problēmas. Sakārtos arī siltumizolāciju, būs jauna ventilācijas sistēma, no jauna tiks veidota skatuves daļa, tās iekārtojums un apgaismojums. Tiks uzlabota akustika. Zālē būs par 70 skatītāju vietām vairāk, būs jauni krēsli.

"Mēs ļoti ceram, ka Lielās ģildes renovācija tiks pabeigta līdz 2026. gada vasaras beigām, lai mēs septembrī varētu sākt jauno sezonu izremontētajā ēkā. Vēl jo vairāk tādēļ, ka LNSO 2026. gada septembrī aprit simts gadu. Orķestrim tā ir liela jubileja," uzsver Indra Lūkina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja