Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Vienotība atgriežas pie Straujumas; ZZS nav gatava tabu tēmām

Pēc ilgstošiem premjera kandidāta meklējumiem Vienotība nolēmusi atkārtoti uzrunāt zemkopības ministri Laimdotu Straujumu, kura līdz šim nebija nevienas partijas biedre. Svētdienas vakarā, pieņemot piedāvājumu, viņa iestājās arī Vienotībā. Premjera kandidāta saskaņošana ar Reformu partiju paredzama pirmdien - dienu pirms Valsts prezidenta Andra Bērziņa noteiktā termiņa, līdz kuram prezidents gaida Vienotības izvirzīto pretendentu. Līdz šim neviens politiskais spēks nav iebildis pret Straujumu.

Partiju sarunas par jaunās valdības veidošanu sāksies pēc tam, kad oficiāli būs nominēts premjera kandidāts. Paredzams, ka arī ministriju sadale un saskaņošana nebūs vienkārša. Zināms, ka Vienotība arī turpmāk vēlas uzņemties atbildību par Aizsardzības ministriju, uzticot tās vadību Artim Pabrikam. Savukārt Reformu partija grib, lai Daniels Pavļuts turpina vadīt Ekonomikas ministriju. Izmaiņas abu ministriju vadībā varētu vēlēties Valsts prezidents, kurš jau ir paziņojis, ka plāno iesaistīties ministru kandidātu vērtēšanā. RP līderis Edmunds Demiters uzsvēra, ka par ministriju sadali sarunas nav sākušās, taču viņš nenoliedza, ka Ekonomikas ministrijā ir sāktas būtiskas reformas, kuras ir vēlme turpināt. Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) prioritāte ir Kultūras ministrija, kam neviens neiebilstu, un arī Tieslietu ministrija, taču par citiem piedāvājumiem apvienība ir atvērta diskusijai, apstiprināja tās līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš. Viņš atzina, ka NA ir bijusi laba sadarbība ar Straujumu un partijai nebūtu iebildumu to turpināt arī viņas vadītajā valdībā.

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis Straujumu vērtē pozitīvi, bet vēlas sagaidīt Valsts prezidenta Bērziņa viedokli. Uz vaicāto, vai tālākās sarunas nevar sarežģīt atbildības jomu sadalījums gadījumā, ja ZZS neiegūst ne Ekonomikas, ne Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, pret ko arī varētu kādam partnerim būt iebildumu, Brigmanis atbildēja, ka pirms iesaistīšanās sarunās ZZS ir svarīgi pārliecināties, ka ir beigušās runas par oligarhiem un partneru attiecības ir koleģiālas. "Ja ir tabu tēmas, tad kāpēc mums iet tādā valdībā. Mans viedoklis ir, ka tad mums valdībā nav jāiet, jo tas ir pirmais solis uz nekoleģialitāti," sacīja A. Brigmanis.

Visdrošākie par savu palikšanu savos amatos varētu būt ārlietu ministrs Rinkēvičs, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP), kultūras ministre Dace Melbārde (NA) un satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Ticami, ka darbu turpina arī finanšu ministrs Andris Vilks un veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība).

Pilnu žurnālistes Ināras Egles rakstu Vienotība atgriežas pie Straujumas lasiet pirmdienas, 6.janvāra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas