Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 30. maijs
Lolita, Vitolds, Letīcija

Jaunā gripa savus apmērus demonstrēs rudenī

Nav nekādu šaubu, ka saslimstība ar jauno gripu H1N1, sākotnēji dēvētu par cūku gripu, Latvijā lielākus apgriezienus uzņems rudenī, pārliecināti ir Dienas aptaujātie speciālisti. Pagaidām Latvijā kopš 22.jūnija apstiprināti 18 saslimšanas gadījumi. Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) lēš — tā kā pret jauno gripas vīrusu cilvēkiem nav imunitātes, iespējams, tai uzliesmojot, būtu jārēķinās ar vismaz tādu saslimušo skaitu, kāds bija, kulminējot sezonālajai gripai 2006./2007.gada sezonā — ap 70 000 saslimušajiem. Skarbākās prognozes paredz pat simtus tūkstošus sirdzēju.

Labā ziņa ir tā, ka līdz šim konstatētajos gadījumos visiem pacientiem slimība noritējusi viegli vai vidēji smagi, ar šo gripu cilvēki inficējušies ārpus Latvijas vai kontaktējoties ar ārvalstīs saslimušajiem. Tiesa, trešā daļa jeb seši saslimšanas gadījumi apstiprināti pēdējo piecu dienu laikā jeb kopš 24.jūlija. Desmit no 18 pacientiem bijuši stacionēti, pārējie ārstējušies ambulatori. SVA un Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC) arī uzskata — saslimušo skaits Latvijā varētu būt lielāks — iespējams, cilvēki, kuriem slimība pagājusi ļoti viegli, nav meklējuši mediķu palīdzību.

"Šobrīd centrā mums ir trīs pacienti. Plānots, ka divi izrakstīsies rīt, bet viens, kurš vakar iestājās, vēl ārstēsies," Dienai trešdien stāstīja Velga Ķūse, LIC vadītāja vietniece. Pacienti, kuri ārstējušies slimnīcā, tur pavadījuši piecas līdz septiņas dienas. Tikai vienai pacientei bijušas komplikācijas — pneimonija. LIC esot gatavs uzņemt arī krietni lielāku pacientu skaitu, ja būs nepieciešams, saka V.Ķūse: "Mēs esam gatavi pārprofilēt kādu no lielākajām mūsu slimnīcas nodaļām."

"Šobrīd izplatība ir ļoti neliela, nav gripai raksturīgās sezonas, visās valstīs, tajā skaitā Latvijā, īsto epidēmiju prognozē, sākot ar rudeni," stāsta Irina Lucenko, SVA Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības daļas vadītāja vietniece. Saslimšanas gadījumu skaits Latvijā esot līdzīgs kā Lietuvā un Igaunijā. Daļa saslimušo inficējušies ceļojuma laikā ārvalstīs, piemēram, Kanādā, ASV, Meksikā, Lielbritānijā. Ar jauno gripu saslimuši arī divi pirmsskolas vecuma bērni un trīs pusaudži. Mazākie bērni inficējušies no ģimenes locekļiem, lielākie — ceļojuma laikā. Vidējais vecums saslimušajiem svārstoties starp 20 un 35 gadiem, tikai viens pacients ir vecāks par 50 gadiem.

Lai ierobežotu jaunās gripas tālāku izplatību, SVA turpinās strādāt ar katru individuālu saslimšanas gadījumu, apzinot cilvēkus, ar kuriem saslimušie kontaktējušies. "Protams, ja gadījumu skaits strauji pieaugs, turpināt šādu stratēģiju nebūs jēgas," saka SVA Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības daļas vadītājs Jurijs Perevoščikovs. Tad sāksies plaša sabiedrības informēšana par gripas simptomiem un profilaksi, iedzīvotāji tiks rosināti neapmeklēt pasākumus, kur uzturas daudz cilvēku. Plānots arī īpašs uzsvars uz pasākumiem, lai riska grupas pacientiem, kuriem nepieciešama efektīva palīdzība, ārstniecība būtu pieejama. "Pārsvarā gripas pacienti izveseļojas bez hospitalizācijas un papildu medikamentozas ārstēšanas. Hroniskie pacienti, piemēram, kuriem ir diabēts, hroniskas plaušu slimības, aptaukošanās, un arī grūtnieces tiek pieskaitīti riska grupai. Viņiem slimība var noritēt smagāk, var būt komplikācijas, pārsvarā pneimonija. Savlaicīgi jāpamana, lai šiem pacientiem tiktu nodrošināta medicīniskā palīdzība," saka J.Perevoščikovs. Pagaidām vakcīna pret jauno gripu vēl nav pieejama, ražotāji to sākuši izmēģināt. Veselības ministrijā Diena uzzināja, ka pagaidām jautājums par topošās vakcīnas iekļaušanu vakcinācijas kalendārā nav ministrijas darba kārtībā.

***

Jaunā gripa

Simptomi līdzīgi sezonālajai gripai: temperatūras paaugstināšanās (38 grādi un vairāk), sauss klepus un sāpes kaklā, sāpes muskuļos (kaulu laušanas sajūta), galvassāpes, drebuļi, nogurums.

Gripa izplatās, ieelpojot (ar acīm nesaredzamus) slima cilvēka kakla un deguna sekrētu, kuru viņš izdala runājot, klepojot vai šķaudot.

Dati: SVA

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlamies lielāku skaidrību visā šajā procesā

Par to, kādi zemūdens akmeņi varētu apgrūtināt valdības koalīcijas vienošanos par Satversmes tiesas tiesneša kandidātu, Progresīvo Saeimas frakcijas priekšsēdētāju Andri Šuvajevu iztaujā...

Nākamnedēļ gaidāms vēsāks laiks

Jūnija sākumā gaisa temperatūra Latvijā nedaudz pazemināsies, nākamās nedēļas vidū iespējams krasāks temperatūras kritums, liecina jaunākās laika prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas