Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +16 °C
Pērkona negaiss
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Lieltirgotavām beidzas pretgripas zāles; Veselības ministrija mierina, ka zāles būšot

Šobrīd zāļu lieltirgotavām pretgripas medikamentu rezervju nav, taču Veselības ministrija (VM) mierina, ka vismaz medicīnas iestādes ar medikamentiem šai gripas sezonai ir nodrošinātas.

Kā pēc tikšanās ar VM pārstāvjiem informēja zāļu lieltirgotāji un ražotāji, valsts gatavība jaunās gripas A/H1N1 vīrusa uzliesmojumam ir nosacīta, taču vismaz VM ir izpratne par situācijas nopietnību.

Latvijas Zāļu lieltirgotāju asociācijas pārstāvis Mārcis Rutulis aģentūrai LETA skaidroja, ka šobrīd informē Latvijas lielākās zāļu lieltirgotavas, medikamentu "Tamiflu" vai "Relenza" krājumu tām neesot un to pieejamība būs atkarīga no zāļu ražotāju un piegādātāju iespējām tās saražot vai piegādāt.

Lieltirgotava "Roche Latvia" uzskata, ka galvenā problēma šobrīd ir finanses un pietrūkst naudas pat tam, lai riska grupas apgādātu ar bezmaksas medikamentiem. Šobrīd uzņēmums ieguvis Zāļu valsts aģentūras atļauju piegādāt pretgripas medikamentu "Tamiflu" no Austrijas, līdz ar to būs iespējams papildināt šī medikamenta krājumus, kas jau ir gandrīz beigušies.

"Roche Latvia" līdz šim pārdevis jau aptuveni 5000 "Tamiflu" iepakojumu, un nākamo divu nedēļu laikā no Austrijas varētu tikt piegādāti vēl aptuveni 4000 iepakojumu. Taču, lai novērstu pandēmiju, nepieciešams ar medikamentiem nodrošināt vismaz 10% iedzīvotāju.

Kā aģentūrai LETA uzsvēra VM valsts sekretārs Armands Ploriņš, pircējiem nav jāuztraucas par to, ka šo pretgripas medikamentu cenas varētu pieaugt. Viņš uzsvēra, ka nepieciešamības gadījumā tiks domāts arī par to, lai pretgripas medikamentu cenas varētu pat samazināt.

SIA "Europatieka" valdes locekle Inga Zemdega-Grāpe stāsta, ka tik lielu pieprasījumu pēc "Tamiflu", kā tas bija pagājušā nedēļā, neviens negaidīja, tāpēc piektdien izveidojās situācija, ka "Tamiflu" bija beigušās visās Latvijas lielākajās zāļu tirgotavās. Pirmdien lieltirgotava "Tamro" jau bija reaģējusi un atvedusi papildu zāles.

Zemdega-Grāpe arī stāsta, ka "Tamiflu" ir recepšu medikamenti, tāpēc vispirms jādodas pie ģimenes ārsta un jāsaņem recepte. Parasti ārsti tāpat vien zāles neizraksta, tātad viņiem ir jākonstatē, ka pacients ir riska grupā, piemēram, grūtniece, vēža slimnieki. Līdz ar to veselam cilvēkam ārsta pienākums nav zāles izrakstīt.

"Euroaptieku" pārstāve uzskata, ka līdz ar to situācija ir divkosīga - "no vienas puses, sistēma aizsargā cilvēku no iespējas pašārstēties, no otras, aizliedz rūpēties par sevi, kā viņam pašam šķiet pareizāk".

VM šodien notika sanāksme, kurā kopā ar zāļu lieltirgotavu un ražotāju pārstāvjiem tika runāts par pretvīrusu medikamentu nodrošinājumu valstī. Sanāksme tika rīkota, ņemot vērā to, ka valstī pieaug saslimstība ar jauno gripas A/H1N1 vīrusu un reģistrēts arī pirmais nāves gadījums.

VM aicina iedzīvotājus īpaši pievērst uzmanību gripas profilakses pasākumiem un ievērot mājas režīmu pacientiem, kuriem ir aizdomas par saslimšanu. Jaunās gripas saslimšanas aina un norise neatšķiras no sezonālās gripas, tādēļ to noteikt var tikai laboratoriski. Parādoties pirmajām saslimstības pazīmēm, jākonsultējas ar ģimenes ārstu, uzsver VM.

Jau ziņots, ka Latvijas Infektoloģijas centrā reģistrēti jau 110 saslimšanas gadījumi ar jauno gripas A/H1N1 vīrusu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlamies lielāku skaidrību visā šajā procesā

Par to, kādi zemūdens akmeņi varētu apgrūtināt valdības koalīcijas vienošanos par Satversmes tiesas tiesneša kandidātu, Progresīvo Saeimas frakcijas priekšsēdētāju Andri Šuvajevu iztaujā...

Nākamnedēļ gaidāms vēsāks laiks

Jūnija sākumā gaisa temperatūra Latvijā nedaudz pazemināsies, nākamās nedēļas vidū iespējams krasāks temperatūras kritums, liecina jaunākās laika prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas