Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Politiķi: Vienotības piedāvājums par varavīksnes valdību varētu būt tikai mēģinājums vilcināt laiku

"Vienotības" šodien paustais piedāvājums veidot "varavīksnes" koalīciju un valdību, kurā būtu iesaistīti visi Saeimā ievēlētie politiskie spēki, patiesībā varētu būt tikai mēģinājums vilcināt laiku, lai rastu piemērotu izeju no neveiksmīgās situācijas koalīcijas veidošanas procesā, aģentūrai LETA neformāli atzina vairāki citu politisko spēku pārstāvji.

Kā runā Saeimas kuluāros, "Vienotība" koalīcijas sarunās "aizshēmojusies" tiktāl, ka tai tagad draud šķelšanās, gan esot kopējā koalīcijā ar Zatlera reformu partiju (ZRP) un "Saskaņas centru" (SC), gan paliekot opozīcijā.

Pēc ZRP lēmuma koalīcijā aicināt SC "Vienotība", kas kā vēlamāko partneri pēdējā laikā definējusi nacionālo apvienību VL-TB/LNNK, ar savu aso reakciju cerējusi panākt šķelšanos ZRP jaunievēlēto deputātu vidū, par kuras iespējamību tika runāts nedēļas nogalē. Tomēr ZRP spējusi novērst šķelšanās draudus un "Vienotībai" tagad neesot īsti kur atkāpties, tāpēc ticis piedāvāts veidot "varavīksnes" valdību. Par šo piedāvājumu smīkņājot pat daudzi pašas "Vienotības" pārstāvji, aģentūrai LETA atzina politiķi.

"Vienotība" šodien tikās divpusējās sarunās ar SC, VL-TB/LNNK un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvjiem, kur piedāvāja apspriest šo iespējamo "varavīksnes" modeli. Ar šo iespēju šodien iecerēts iepazīstināt arī ZRP. "Esam izteikuši priekšlikumu un gaidām partneru reakciju. Tas ir jautājums par partiju gatavību sastrādāties. Esam neordinārā situācijā un nepieciešams neordinārs risinājums," teica premjers Valdis Dombrovskis (V).

Pagaidām kaut cik pozitīvi par šādu ieceri izteicies tikai ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. "Piedāvājums ir interesants, un runāšu par to ar kolēģiem, mēģinot tos pārliecināt. Arguments, ka tas nekad nav bijis, nestrādā, jo katra lieta kādreiz ir pirmo reizi. Pasaulē ir prakse, ka tas strādā, un nestrādā slikti," norādīja Brigmanis.

Brigmanis atzina, ka šīs sarunas par "varavīksnes" koalīciju varētu noslēgties arī ar kādu citu veiksmīgu iznākumu.

SC līderis Nils Ušakovs šodien jau pauda, ka ir skeptiski noskaņots par "Vienotības" ierosinājumu. Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija, SC esot kategoriski pret šādu ideju un pat nedomājot to apspriest.

Lielu sajūsmu neizrādīja arī nacionālās apvienības pārstāvji, kuri norādīja, ka VL-TB/LNNK valde viņus pagaidām nav deleģējusi apspriest šādu koalīcijas modeli. Savukārt ZRP pagaidām nevēlas komentēt šo ieceri.

"Vienotības" politiķis Kārlis Šadurskis aģentūrai LETA skaidroja, ka, viņaprāt, šāds "varavīksnes" modelis būtu reāli iespējams un kopīga viedokļa panākšana Saeimā esot reāla. Viss esot atkarīgs no sarunām.

Šadurskis norādīja, ka šāds koalīcijas modelis patlaban izskatās kā vienīgā iespēja izejai no iespējamās "pata" situācijas parlamentā.

Kā ziņots, pēc Saeimas vēlēšanām kā koalīcijas kodols sākumā iezīmējās ZRP un "Vienotība", kurām kopā ir 42 mandāti. Abi politiskie spēki sāka savstarpējās sarunas un to deleģētie eksperti strādāja pie programmatisko jautājumu saskaņošanas. Pirmie kašķi sākās par sarunu formātu, bet tagad kopējās sarunas gandrīz neiespējamas padarījuši kardināli pretējie uzskati par iespējamo trešo koalīcijas partneri - ZRP vēlas iesaistīt SC, bet "Vienotība" - nacionālo apvienību.

ZRP valde naktī uz sestdienu pēc daudzu stundu garas sēdes nolēma, ka jāveido plaša koalīcija no ZRP, "Vienotības" un SC, un aicinājusi šīs koalīcijas vadīšanu uzņemties pašreizējam premjeram Dombrovskim. Savukārt "Vienotība" koalīcijas veidošanai ar SC nepiekrīt, kā arī aicinājusi ZRP savu viedokli līdz šodienai vēl pārdomāt, ko ZRP gan nepieļauj.

SC ir gatavs runāt par sava atbalsta sniegšanu Dombrovskim kā premjeram, ja "Vienotība" piekritīs strādāt lielajā koalīcijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas