Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Politologs: Repše ir zaudējis savu sākotnējo harismu; būs grūti ap sevi pulcēt cilvēkus

Mums drusciņ ir par daudz ar tām jaunajām partijām un tām vecajām, kas arī nemaz nav tik vecas, vajadzētu vienreiz konsolidēties, šādu viedokli portālam Diena.lv pauda Vienotības Saeimas frakcijas deputāts Atis Lejiņš, vērtējot Jaunā laika (JL) dibinātāja Einara Repšes vadībā tapušo biedrību Latvijas attīstībai, kas apvienojusi Vienotības galvenos sponsorus. 
A. Lejiņš uzskata, ka esošajām partijām ir jāsāk iet Rietumu ceļš un jāpadara tas darbs, kas ir apsolīts, nevis jādomā par jaunu partiju veidošanu. 

Arī Vienotības deputāte Rasma Kārkliņa uzskata, ka īstas vajadzības pēc vēl vienas jaunas partijas šobrīd neesot. "Vai viņi izveidosies par partiju, iespējams, bet man šķiet, ka viņiem pašlaik nav lielas izredzes. Ja mēs skatamies tās, kas ir koalīcijas veidojošās partijas, ir ļoti nostabilizējušās, viņām nāk klāt jauni biedri, jauni kandidāti, tā kā es domāju, ka pašlaik īsta vajadzība pēc vēl vienas jaunas partijas nav," portālam Diena.lv sacīja Rasma Kārkliņa (Vienotība).

Deputāte atzīst, ka jaunajai biedrībai ir zināmas līdzības ar kustību Par labu Latviju! (PLL!), jo tā neesot klasiska nevalstiskā biedrība, kuras centrā ir nezināmi cilvēki, kuri iepriekš darbojušies kā eksperti. “Tik tālu tur ir paralēles un  arī, ja skatās uz tiem galvenajiem cilvēkiem, tad viņiem ir savs politisks mērķis,” tā R. Kārkliņa.

Arī Dienas uzrunātie eksperti kritiski izsakās par biedrības izveidi, norādot, ka visticamāk uz šādas bāzes tapušai partijai neizdotos pārvarēt piecu procentu barjeru parlamenta vēlēšanās. 

"Es pagaidām, skatoties uz tām personībām, kas veido jauno politisko biedrību, varbūt partiju, tādas izredzes nesaskatu. Protams, ka ir iespējams, ka veidojot politisku partiju, tiks negaidīti pieaicināti jauni politiski līderi, par kuriem šobrīd nav ne jausmas, bet pagaidām man šķiet tas maz ticams," uzskata Providus pētniece Iveta Kažoka.

Ja kā partijas vilcējspēks paliks Einārs Repše, tad, Kažokasprāt, tai neizdosies pārvarēt piecu procentu barjeru. Arī Vidzemes Augstskolas lektors Jānis Kapustāns uzskata, ka E. Repše ir zaudējis to harismu, kas viņam sākotnēji piemitusi un, visticamāk, viņam būšot grūti ap sevi pulcēt cilvēkus.

J. Kapustāns arī norāda uz to, ka šī biedrība skaitās "labējā flanga" organizācija, tomēr Latvijā labējo partiju netrūkst un no šāda viedokļa lielas brīvas nišas neesot. "Ja viņi ir tie paši labējie, kas viņiem liedz Vienotībā darboties? Ja viņi izdomā par kreisiem politiķiem kļūt, tad patiešām ir brīvas nišas," ironizē politologs.

Abi politologi atzīst, ka līdzīgu ceļu jau reiz mēģināja iet PLL!, taču tas viņiem neizdevās sevišķi labi. "Es domāju, ka spēlējot no šādiem biznesa motīviem, diez vai izdosies jebkuram citam," uzskata I. Kažoka. 

"Neskatoties uz to, ka varbūt Latvijā ir cilvēki, kas ļoti atzinīgi vērtē Repšes iepriekšejo darbību, tas pats par sevi nav pietiekami, lai būtu nopietns cilvēku procents, kas būtu gatavs balsot, neskatoties ne uz paša Repšes iepriekšējiem darījumiem, ne uz Dana Titava, ne Edgara Jaunupa pelēko kardinālu reputāciju. Pagaidām no tā saraksta, ko es redzu jaunās biedrības mājaslapā, nekādu politisko potenciālu nesaskatu," kritiska ir I. Kažoka.

Jau ziņots, ka bijušā politiķa Einara Repšes (Vienotība) vadībā ir nodibināta biedrība Latvijas attīstībai, kurā ir arī uzņēmēji Olafs Berķis un Valērijs Belokoņs. Biedrības dibinātāju vidū ir arī Vienotības biedrs Rīgas domes deputāts Edgars Jaunups, no Jaunā laika izslēgtais Repšes līdzgaitnieks Dans Titavs, miljonāri Donāts Vaitaitis un Uldis Mierkalns, Vienotības priekšvēlēšanu kampaņas veidotājs Ainārs Ščipčinskis un aģentūras LETA valdes priekšsēdētāja vietnieks Agris Strautnieks, kā arī tiesību eksperte, bijusī Repšes padomniece Baiba Fromane.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas