Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Prokuratūra "iedod kurvīti" Jakānam; viņš vēl nav piekritis jaunajam amatam

Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departaments nosūtījis atbildi bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektoram Dzintaram Jakānam, atsakoties ierosināt pārbaudi par viņa iesniegumu.Līdz ar to prokuratūra sīkāk nepievērsīsies Dz.Jakāna norādītajiem iespējamiem pārkāpumiem finanšu ministra Einara Repšes (JL) darbībā, rosinot viņa atstādināšanu no amata, kurai sekoja valdības lēmums par pārcelšanu citā amatā Finanšu ministrijā (FM).

Kā _Dienai _apstiprināja Ģenerālprokuratūras preses pārstāvis Andrejs Vasks, Dz.Jakānam atbilde jau nosūtīta. Tajā norādīts, ka "nav pamata piemērot prokurora reaģēšanas līdzekļus".

Dz.Jakāns teica, ka atbildi vēl nav saņēmis, tāpēc to grūti komentēt. Viņš gan teica, ka ir vērsis uzmanību uz to, kas, viņaprāt, notiek nelikumīgi, un, ja prokuratūra neuzskata to par ievērības cienīgu, tad viņš neredzot iemeslu vai pamatu tālāk rīkoties šajā virzienā.

Vaicāts, vai ir piekritis piedāvātajam amatam FM, Dz.Jakāns norādīja, ka sākotnēji jāizvērtē visi dokumenti, kas saistītas ar šo amatu. Viņa rīcība neesot ne rīkojuma pārcelšanu, ne amata apraksta, pēdējais dokuments, ko viņš saņēmis, esot E.Repšes vēstule, kurā minēts, ka līdz 22.februārim turpinās Dz.Jakāna atstādināšana. Viņš esot no plašsaziņas līdzekļiem saņēmis informāciju, ka ir bijis valdības lēmums, kur lemts par viņa rotāciju, bet oficiāli neviens neesot informējis.

Uz jautājumu, vai pats netaisās interesēties FM par izmaiņām, Dz.Jakāns norādīja, ka iepriekš disciplinārlietas izmeklēšanas komisija izteikusi aizrādījumu, ka viņš iet uz darbu, lai gan ir atstādināts, tādēļ, viņaprāt, "nebūtu korekti staigāt pa turieni". Pēc viņa domām, ministrijai viņš jāiepazīstina ar dokumentiem vai nu pa pastu, vai arī uzaicinot ierasties. Jautāts, cik ilgi tā var gaidīt, viņš norādīja: "Tā jau nav mana sāpe. Varu līdz 22.februārim gaidīt un tad ierasties darbā un sākt pildīt pienākumus."

Dz.Jakāns joprojām neesot attiecies no domas, ka varētu vērsties tiesā par valdības lēmumu pārcelt viņu citā amatā, taču, lai to izvērtētu, ir nepieciešami visi dokumenti. To viņa rīcībā vēl neesot.

Dz.Jakāns ar iesniegumu prokuratūrā vērsās 22.janvārī neilgi pirms valdība pirmo reizi lēma par viņa pārcelšanu. Prokuratūru bijušais VID šefs aicināja pārbaudīt iespējamās E.Repšes nelikumības saistībā ar pret viņu ierosināto disciplinārlietu. Iesniegumā tiesībsargiem Dz.Jakāns norādīja, ka, viņaprāt, finanšu ministra rīcībā ir saskatāmas četriem Krimināllikuma pantiem atbilstošas noziedzīga nodarījuma pazīmes: dienesta pilnvaru pārsniegšana, dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, valsts amatpersonas bezdarbība un tirgošanās ar ietekmi. Tāpat Dz.Jakāns uzskatīja, ka, sākot ar 13.janvāri, VID nebija leģitīma vadītāja.

E.Repšes cīņa par Dz.Jakāna nomaiņu ilga vairākus mēnešus. Sākotnēji janvāra sākumā ministrs valdību rosināja Dz.Jakānu no amata atbrīvot, savukārt pēc tam, apjaušot, ka koalīcijā tam nebūs atbalsta, E.Repše piekāpās un piedāvāja kompromisu – Dz.Jakāna pārcelšanu FM Nodokļu un muitas departamenta direktora amatā, saglabājot līdzšinējo algu, kas no 1.janvāra VID vadītājam noteikta 1715 latu (pirms nodokļu nomaksas). Valdība par to lēma divās sēdēs, kategoriski pret bija Tautas partijas ministri.

(pievienota 4.-7.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas