Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Repše: Savā laikā pieļāvu daudz kļūdu, kuras otrreiz nepieļautu

Strādājot politikā, tika pieļautas kļūdas, taču Latvijas politikā kopumā redzama pozitīva evolūcija, intervijā biznesa portālam Nozare.lv teica bijušais politiķis, bet kopš 2010.gada nogales Mākslīgā intelekta fonda vadītājs un pētnieks Einars Repše.

"Savā laikā pieļāvu daudz kļūdu, kuras otrreiz ar šodienas pieredzi nepieļautu. Politika toreiz bija jauns lauciņš, kurā nācās mācīties kaujas apstākļos. Neesmu beidzis nekādas ar politiku saistītas augstākās izglītības iestādes, tik vien bija kā Tautas fronte un Latvijas Nacionālā neatkarības kustība (LNNK) Atmodas apstākļos, tad centrālā banka, tad nāca reālā politika parlamentāras demokrātijas apstākļos," Repše sacīja.

Viņš uzsvēra, ka politikā no kļūdām nevajadzētu baidīties, jo kļūdīšanās un mācīšanās no kļūdām ir daļa no evolucionāra attīstības procesa gan politikā, gan citās cilvēku darbības jomās.

"Politikā, tāpat kā citās norisēs, ir vērojama evolūcija Darvina izpratnē. Vienmēr tiek izmēģināti jauni varianti, reizēm apzināti, reizēm kļūdas dēļ. Kaut kas izdodas labāk, kaut kas - sliktāk. Parasti būvē tālāk uz to, kas izdodas labāk. No kļūdām nevajag baidīties, tās pat ir attīstības dzinulis," Repše teica.

Šodienas valsts politikai Repše seko, lasot avīzes un citu informāciju internetā, un viņš plašos vilcienos ir apmierināts ar notiekošo. "Latvijas politikā redzam nepārprotami uz priekšu ejošu evolūciju. Šī ir pirmā Saeima, kur ir tik mazs tā saukto oligarhu īpatsvars. Tas ir labs sasniegums," viņš teica.

Repše arī pozitīvi izteicās par politisko spēku, kuru pats pirms vairākiem gadiem palīdzējis dibināt un vadījis. "Tas, ko savā laikā ar Jauno laiku (JL) iekustinājām, tagad ir atradis jaunu izpausmi - Vienotību. Viņiem vēlu to labāko," teica Repše. Tomēr viņš uzsvēra, ka politikā atgriezties, izņemot ārkārtējos apstākļos, nedomājot.

"Fondā man ir vairāk nekā 24 stundu darbs dienā! Un nevar pusstundu strādāt zinātnē, pusstundu politikā. Tās ir dažādas lietas. Redzu arī, ka jaunā politiķu paaudze savu iespēju robežās tīri sekmīgi tiek galā. Palasu ziņas internetā, bet ar aktīvu politisku darbību nenodarbojos un pagaidām neplānoju nodarboties," sacīja Repše.

Kādreizējais Ministru prezidents, aizsardzības ministrs, finanšu ministrs un Latvijas Bankas prezidents piekrita sarunai ar Nozare.lv ar nosacījumu, ka par pagātni politikā un biznesā negribot īpaši daudz runāt, jo patlaban viņam pats galvenais esot zinātniskais darbs ar mākslīgā intelekta pētīšanu.

Repše, kurš augstāko izglītību ieguvis kā fiziķis, atzina, ka vairāk nekā 20 gadu nodošanās politikai ir apgrūtinājusi atgriešanos zinātniskā darbā, jo jāapgūst daudz no tā, kas pētīts un paveikts kopš 80.gadu beigām.

"Protams, nav viegli, jo ir ļoti liels informācijas apjoms, kas jāapgūst paātrinātā tempā. Tas ir vairāk nekā pilna laika darbs. Bet tā man ir bauda - mājās noklausīties kādu zinātnisku lekciju vai reportāžu. Sen vairs nelasu daiļliteratūru, tā man liekas tukša, salīdzinot ar zinātnisko literatūru," teica Repše, kurš šodien svin 50 gadu jubileju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas