Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Vēl nav skaidrības par vakcīnu pret jauno gripu iegādi

Veselības ministrija (VM) varētu apsvērt iespējas iegādāties vakcīnas pret gripas H1N1 vīrusu no citām Eiropas Savienības (ES) valstīm, taču pagaidām konkrētu atbildi par plānoto rīcību VM nesniedz.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja veselības ministre Baiba Rozentāle (TP), sākotnēji tika ziņots, ka, lai aizsargātos pret jauno gripas vīrusu, būs nepieciešams cilvēkam ievadīt divas vakcīnas devas, taču pēdējie pētījumi liecina, ka pietiks ar vienu devu, kā tas parasti notiek sezonālās gripas gadījumā.

Līdz ar to vairākām valstīm, kuras vakcīnas jau bija iegādājušās, tās paliks pāri, un tas nozīmē, ka vakcīnas no tām varēs iegādāties. Kā vienu no tādām valstīm ministre minēja Nīderlandi.

Tai pat laikā Rozentāle arī stāstīja, ka šai gadījumā ir jādomā, cik vakcīnu nepieciešams, tas ir, vai vakcinēt tikai riska grupas vai arī tikai medicīnas personālu, kurš ir vistiešākajā saskarē ar slimniekiem.

Jau ziņots, ka, dodoties uz ES Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju lietu ministru padomes sanāksmi, Rozentāle cerēja apzināt iespējas iegādāties pretgripas vakcīnas no citām dalībvalstīm. "Šajos ekonomiskajos apstākļos tā būtu alternatīva tām dalībvalstīm, tostarp Latvijai, kurām nav vienošanās līguma ar zāļu ražotājiem par vakcīnu iepirkumu," sacījusi ministre, "šāda mehānisma izveide būtu ļoti svarīga situācijā, kad dalībvalsts, kurai ir tāda vēlme un iespējas, varētu piedāvāt vakcīnas citai dalībvalstij, tā novēršot drošu vakcīnu trūkumu un sniedzot kā juridisku skaidrību, tā konkurences noteikumus un atbildību attiecībā uz praktiskiem vakcīnu nodošanas jautājumiem starp dalībvalstīm. Ir savlaicīgi jārunā par šāda iepirkuma mehānisma juridiskajiem jautājumiem, konkurences noteikumiem un atbildību."

Līdz šim dalībvalstis kā svarīgas nozares, plānojot gatavību pandēmijām, ir noteikušas transporta, enerģētikas un telekomunikāciju jomas un informācijas un paziņojumu sniegšanu sabiedrībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas