Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

VM: šogad uz pretgripas vakcīnām var necerēt

Veselības ministrija (VM) apsver plānu, ka valsts pilnīgi vai daļēji, iespējams, no šā gada beigām varētu kompensēt pretgripas medikamentus jaunās gripas riska pacientiem, primāri tie būtu mediķi, iespējams, arī grūtnieces un mazi bērni, šodien raksta _Diena. _Tomēr VM diezgan skaidri norāda, ka šogad uz pretgripas vakcīnām var necerēt, tās varētu būt pieejamas tikai pēc trim vai pieciem mēnešiem, turklāt nav zināms - vai tikai brīvajā tirgū vai riska grupas pacientus vakcinēs par valsts naudu.

VM valsts sekretārs Armands Ploriņš avīzei prognozēja, ka Latviju jaunās gripas epidēmija varētu skart pēc mēneša. Tāpēc arī vakcinēšana pret jauno gripu neesot jāsāk tuvākajā laikā - neilgi pirms epidēmijas sākšanās, tas esot jādara pirms «otrā viļņa». Notiekot sarunas ar Eiropas Komisiju, lai vakcīna Latvijai vispār būtu pieejama.

Otrdien izskanēja paziņojumi, ka lieltirgotavās jau pilnībā vai gandrīz aptrūkušies antivirālo medikamentu krājumi. «Jā, mums tiešām nav ne Tamiflu, ne Relenza,» Dienai apliecināja Dita Martinsone, lieltirgotāju SIA Tamro valdes locekle. Arī lieltirgotāju Recipe Plus valdes priekšsēdētājs Aleksejs Udačins atzīst, ka «pēdējā laikā vērojams pastiprināts šo medikamentu noiets, jo sabiedrība ir satraukusies, saslimšanas gadījumi palielinājušies un ažiotāža tiek kāpināta.» Uzņēmuma farmaceiti uzskatot, ka virkne iepriekšējos gados lietoto pretgripas medikamentu (piemēram, Remantadīns) ir līdzvērtīgi Tamiflu un Relenza, saka A.Udačins. Tiesa, Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC) kā vienīgās zāles ir izcēlis divas recepšu zāles - Roche ražoto Tamiflu, kurš aptiekā maksā vidēji 22 latus, un GlaxoSmithKline ražoto Relenza vidēji par 20 latiem. Virknē aptieku vismaz vienas no šīm zālēm (biežāk Tamiflu) ir nopērkamas. Abi zāļu ražotāju pārstāvji drīzumā no ārvalstīm saņems jaunus zāļu iepakojumus, uzzināja Diena. Zināms arī tas, ka PSKUS un LIC ir zāļu rezerves, tādēļ raizēm neesot pamata.

Ar jauno gripu H1N1 reģistrēto pacientu skaits Latvijā jau ir vismaz 110 cilvēku. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas