Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

ZRP balsojumu par FKTK vadītāju vēlējās atlikt, kamēr nebūtu vienošanās par jaunām Saeimas komisijām

Pretēji koalīcijas vēstījumam, ka Zatlera Reformu partijas (ZRP) pārdomu dēļ Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja apstiprināšana uz nedēļu atlikta, par pārsteigumu daļai deputātu un FKTK vadītāja amata kandidātam Kristapam Zakulim, Saeima par viņu lēma jau ceturtdien.

K. Zakuli aizklātā balsojumā atbalstīja 73 deputāti, pret bija trīs, bet atturējās 17. Dienas rīcībā ir informācija, ka ZRP balsojumu par FKTK vadītāju vēlējās atlikt līdz brīdim, kamēr koalīcija būs vienojusies par jaunām Saeimas komisijām, kuru izveidošanu nosaka 3. lasījumam sagatavotie Kārtības ruļļa grozījumi, kā arī par to vadību.

Par apstiprināšanu amatā K. Zakulis uzzinājis tikai pēc balsojuma, saņemot telefona zvanu, kurā viņu mudināja steigšus ierasties Jēkaba ielā, lai saņemtu ziedus un FKTK vadītāja mandātu. «Tas bija pārsteigums,» Dienai saka K. Zakulis. Viņš darbu sācis nekavējoties - jau ievēlēšanas dienā devies uz biroju, lai tuvāk iepazītos ar jaunajiem kolēģiem, kā arī aktuālo stāvokli komisijā. Darāmo darbu saraksts bijis gatavs jau iepriekš - atrast piekto FKTK padomes locekli, kas stātos Jāņa Plača vietā brīdī, kad viņš komisiju pametīs, sākt risināt pareizu komunikāciju ar sabiedrību, kā arī iepazīties ar FKTK resursu sistēmām.

Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis ceturtdien juties mazliet neērti partneru priekšā, uzzinot par Jāņa Reira (Vienotība) vadītās Budžeta un finanšu komisijas ieceri lēmuma pieņemšanu neatlikt. Dienu iepriekš Dz. Zaķis bija piekritis partneru lūgumam dot viņiem laiku kandidāta izvērtēšanai. Vjačeslavs Dombrovskis (ZRP) sēdē paziņoja, ka ZRP jūtas pārsteigta «par to, kas te tagad notiek un kā šis jautājums tiek forsēts un sasteigts». Taču balsojumā ZRP atbalstīja K. Zakuli. J. Reirs sēdē atgādināja, ka jau kopš 8. decembra FKTK nav vadītāja. Kandidātu šim postenim izraudzījies Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība). J. Reiram esot aizdomas, ka ZRP vēlas balsojumu atlikt citu iemeslu dēļ. Atceroties ZRP nodomu veidot jaunu politisko kultūru, mazliet neticami šķiet, ka šī partija vienos svaru kausos salikusi cīkstēšanos ap Saeimas komisijām un to vadību ar nozīmīgas iestādes vadītāja izraudzīšanos. ZRP līderis Valdis Zatlers atzina, ka partijai neesot skaidrs, kāpēc vieni jautājumi tiek sasteigti, bet citi novilcināti, ar ko domāta konstitucionālo tiesību komisijas izveidošana, lai Saeima veiktu ZRP tik principiāli svarīgās izmaiņas Satversmē.

Trešdien koalīcijas sēdē ZRP izrādījusi interesi arī par Ilgtspējīgas attīstības komisiju, kuras izveidošanu Nacionālā attīstības plāna īstenošanas apakškomisijas vietā paredz 2. lasījumā jau pieņemtie Kārtības ruļļa grozījumi. Tagad apakškomisiju vada opozīcijas deputāts Raimonds Vējonis (ZZS), kuram kā bijušajam ministram ir liela pieredze un kurš sēžu darbu organizē profesionāli. Koalīcija arī solīja 11. Saeimā vairāku komisiju vadību uzticēt opozīcijai, bet tagad ZRP vēlētos valsts attīstības jautājumus pārņemt savā pārziņā. Tā kā Zanda Kalniņa-Lukaševica, kura noskatīta komisijas vadītājas postenim, jau vada vienu komisiju, tad ZRP vairs nepiekrīt pastāvīgās komisijas izveidošanai apakškomisijas vietā. Tiesa, nevienā no apakškomisijas sēdēm, kuras Diena apmeklēja, Z. Kalniņa-Lukaševica nepiedalījās, ko deputāte Dienai atzina, norādot uz citiem svarīgiem pasākumiem, kas tajā laikā bija. Taču atteikšanos no valsts attīstības jautājumu pacelšanas pastāvīgās komisijas līmenī, kas ir jau iepriekšējās Saeimās izlolota ideja, ZRP pārstāve skaidro ar to, ka daudz svarīgāk būtu izveidot konstitucionālo tiesību komisiju. Tiesa, tas radītu jaunas problēmas, jo deputāti juristi nevarētu vienlaikus darboties jaunajā komisijā un Juridiskajā komisijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas