Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 24. maijs
Marlēna, Ilvija, Ziedone

Nedēļas nogales salnas īpaši kaitējušas sējumiem un augļkokiem Latgalē

Nedēļas nogales salnas īpaši kaitējušas sējumiem, kultūraugiem, augļu kokiem un krūmiem Latgalē, aģentūrai LETA pauda aptaujātie lauksaimnieki un augļkopji.

Latvijas Augļkopju asociācijas (LAA) valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte pauda, ka naktī uz sestdienu un svētdienu Latviju piemeklējušās salnas nebija tik spēcīgas, kā nedēļas vidū, tomēr tās tāpat kaitēja augļu kokiem un krūmiem. Viņa atzīmēja, ka visspēcīgāk salnas kaitēja purvos audzēto melleņu un dzērveņu ražai.

Tāpat viņa atzīmēja, ka atšķirībā no nedēļas vidus, nedēļas nogalē salnas periods bija īsāks. Nedēļas nogalē salna naktīs bija vienu vai divas stundas, bet nedēļas vidū - līdz pat astoņām stundām.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopības konsultante Ieva Kamerāde-Sniedze sacīja, ka Latgalē pagājušās nedēļas salnu rezultātā apsaluši augļu koki un stipri apsalušas mellenes. Viņa atzīmēja, ka augļu kokus un krūmus no salnas var aizsargāt ar rasināšanu, smidzināšanu un ūdens pilieniem, tomēr tas iespējams tikai, ja temperatūra nepārsniedz mīnus sešus grādus. Nedēļas vidū temperatūra Latgalē bija no mīnus sešiem līdz mīnus astoņiem grādiem un vietām sasniegusi pat mīnus 13 grādus, tāpēc šī mitrināšanas metode nesniedza vēlamos rezultātus.

Kamrāde-Sniedze pauda, ka par kultūraugiem grūtāk spriest, jo daudzi vēl nav izdīguši. Ja kultūraugs nav izdīdzis, tad salna to bojāt nevar. Viņa stāstīja, ka vietām nedaudz cietuši, bet ne pilnībā nosaluši kāposti, kā arī salnās cietuši augļu dārzi. Salnas kaitējušas arī ziemāju laukiem, kas patlaban nomocīti un saliekušies. Apsala ziemas mieži un ziemas kvieši, zemenes, ķirši, bumbieri un agrās ābeles, kā arī dekoratīvās kultūras, piemēram lilijas.

Vidzemes pusē šonedēļ apsaluši, bet nav nosaluši ziemas kvieši un vasarāji. Savukārt Kurzemi salnas gandrīz nepiemeklēja. Viņa skaidroja, ka reālos bojājumus būs iespējams konstatēt tad, kad paliks siltāks laiks.

LLKC augkopības eksperts Andris Skudra sacīja, ka nedēļas nogalē salnu rezultātā apsaluši rapši un kvieši, kuriem lapas sākušas dzeltēt. Tāpat arī apsaluši tie vasaras sējumi, kas ātrāk iesēti un jau paspējuši izdīgt, kā arī ziemas rapši. Skudra piebilda, ka par galējiem postījumiem patlaban ir grūti spriest, bet izskatās, ka salnu periods būs beidzies.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas