Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

ZRP deputāte bērnunamu problēmu rosina risināt, ieviešot profesionālu ģimenes asistentu institūciju

Lai risinātu Tiesībsarga biroja aktualizēto problēmu ar bērniem, kuri dzīvo bērnunamos, Zatlera reformu partijas (ZRP) Saeimas deputāte Inita Bišofa rosina ieviest profesionālu ģimenes asistentu institūciju, aģentūru LETA informēja ZRP pārstāve Daiga Holma.

Tiesībsarga birojs aicinājis likvidēt bērnunamus. "Manā skatījumā šis jautājums ir ļoti svarīgs, jo vairāki tūkstoši bērni Latvijā vēl aizvien dzīvo un tiek ievietoti bērnunamos. Uzskatu, ka ir pilnīgi nepieļaujami, ka pašlaik - miera laikā - gandrīz 80% dzīvu vecāku bērni dzīvo bērnunamos," uzsver deputāte.

Tiekoties ar bērnunamu vadību un audzinātājām, viņa guvusi pārliecību, ka bērnu audzināšanā tērētie vairāk nekā 500 lati uz vienu bērnu mēnesī dod ļoti vāju rezultātu. Nav noslēpums, ka, nonākot patstāvīgā dzīvē, lielākā daļa bērnunamu bērni nespēj pilnvērtīgi integrēties sabiedrībā, veidot savas karjeras un dzīvot pilnvērtīgu dzīvi. Ir pilnīgi skaidrs, ka tikai ģimenē var izaugt laimīgi un pilntiesīgi valsts pilsoņi, uzskata Bišofa, rosinot visiem kopā pēc iespējas ātrāk rast risinājumu, lai mūsu bērniem šo iespēju nodrošinātu.

"Lai šo situāciju mainītu, rosinu ieviest profesionālu ģimenes asistentu institūciju. Tas nozīmē, ka šie cilvēki palīdzētu vecākiem, kuri nonākuši sociālā darbinieka redzeslokā, lai palīdzētu māmiņai un tētim apgūt nepieciešamākās prasmes bērnu aprūpē un audzināšanā - mācītu ēst gatavošanas procesu, palīdzētu apgūt galvenās veselības nodrošināšanas iemaņas, mācītu mājas sakārtošanas prasmes un tā tālāk," skaidro Bišofa.

Ģimenes asistents būtu cilvēks, kas vienlaicīgi gan atbalstītu, gan izglītotu vecākus, kā arī pildītu auklītes funkcijas. Šis cilvēks nepieļautu, ka bērnam tiek nodarīts pāri, vienlaicīgi izglītojot vecākus, lai tie dzīves gaitā paši iemācītos rūpēties un uzņemties atbildību par savu bērnu.

Pēc deputātes domā, šādā veidā izlietotie 500 lati, kas tiek tērēti bērna uzturēšanai bērnunamos mēnesī, būtu daudz lietderīgāk izmantoti, jo par šo naudu vecāki būtu iemācīti kļūt par daudz labākiem tēviem un mātēm, vienlaikus nodrošinot iespēju bērnam dzīvot ģimenē.

Kā ziņots, Tiesībsarga birojs rosina valdību likvidēt bērnunamus, norādot, ka tādi eksistē tikai kara gadījumos.

Tiesībsarga biroja vecākais jurists Arvīds Dravnieks 20.decembra valdības sēdē, kurā skatīja Labklājības ministrijas sagatavoto atbildes vēstuli birojam par bērna tiesībām augt ģimenē, uzsvēra, ka ir īstais brīdis izstrādāt bērnunamu likvidēšanas plānu.

Savukārt labklājības ministre Ilze Viņķele (V) atgādināja, ka šādu programmu pirms vairākiem gadiem mēģinājis ieviest politiķis Ainārs Šlesers, taču saistībā ar šo jautājumu ir jāņem vērā virkne faktoru. Labklājības ministrija pie tiem strādājot. Viņa lūdza nesasteigt šādu radikālu paziņojumu pieņemšanu un solīja problēmu risināt. Viņķele atzina, ka pašvaldības esot vairāk ieinteresētas bērnu ievietot bērnunamā nekā maksāt audžuģimenei, jo tā esot lētāk.

Bērnu līdz trīs gadu vecumam aprūpe bērnunamos atstāj graujošu ietekmi uz visu turpmāko dzīvi, tādēļ būtu nepieciešams iespējami ātri politiķiem rast risinājumu, kā nodrošināt šī vecuma bērnu audzināšanu ģimenē. Pie šādas atziņas 21.decembrī nonāca Alternatīvās bērnu aprūpes alianses un tiesībsarga Jura Jansona rīkotās diskusijas "Bērna vajadzības un tiesības uz atbilstošu alternatīvo aprūpi ģimeniskā vidē" dalībnieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas