Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

ZZS aptur referenduma ideju; Imigrācijas likuma grozījumu liktenis Zatlera ziņā

Ņemot vērā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pretestību Imigrācijas likuma grozījumus nodot tautas nobalsošanai, TB/LNNK un Pilsoniskā savienība (PS) atteikušās no domas rosināt izlemt šo jautājumu referendumā, un aicinās Valsts prezidentu likumprojektu nodot otrreizējai caurlūkošanai parlamentā.

Dienai teica Saeimas deputāte Anna Seile (PS), līdz šim ir savākti aptuveni 15 no vajadzīgajiem 34 deputātu parakstiem, lai likuma grozījumus varētu nodot tautas nobalsošanai. Pat, ja arī parakstīsies Jaunais laika (JL) deputāti, ar tiem nepietiks, vajag arī ZZS deputātu atbalstu, teica A.Seile.

Zaļie zemnieki ir pret likuma grozījumiem, taču nevēlas, lai šis jautājums tiktu izlemts referendumā. Vaicāts, kurā brīdī zaļie zemnieki izlēma neparakstīties, Saeimas ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis Dienai sacīja, ka nemaz nedomāja, ka likuma grozījumi vispār gūs Saeimas atbalstu un ka tiem savu piekrišanu dos arī Tautas partija (TP).

Zaļie zemnieki ir pret referendumu, jo tas prasītu gan daudz laika, gan naudu – aptuveni divus miljonus latu. «Tad arī [nacionāli orientētie] politiskie spēki varētu sist pie krūts un paust savu nacionālo stāju,» gaidāmo referendumā saistībā ar Saeimas vēlēšanu tuvošanos prognozēja Saeimas ZZS frakcijas vadītājs.

Viņaprāt, rezultātu iespējams sasniegt, ejot daudz īsāku ceļu – lūdzot Valsts prezidentu Valdi Zatleru likuma grozījumus nodot parlamentam otrreizējai caurlūkošanai. Šobrīd tiek gatavota vēstule ar šādu lūgumu Valsts prezidentam, piebilda A.Seile.

Tikmēr Eiroparlamenta deputāte Inese Vaidere (PS) jau attiecīgu vēstuli Valsts prezidentam ir nosūtījusi. Viņasprāt, grozījumi likumā būtībā ir atsevišķu grupējumu - ekonomisku un politisku - biznesa projekts, kam ar Latvijas interesēm nav nekā kopēja. "Iespējams, ka grozījumu pamatā ir tādu valstu kā ASV un Lielbritānijas pieredze, taču tā nav samērojama ar mazu nacionālu valstu realitāti. Pat tādas valstis kā Lielbritānija un Vācija šobrīd ir atzinušas lielās grūtības, ko tām radījusi iepriekš nepārdomātā imigrācijas politika. Pasaulē ir daudz valstu, un dažas no tām ir mūsu tiešie kaimiņi, kur dzīves līmenis ir daudz zemāks nekā Latvijā un kuru iedzīvotāji būtu gatavi uz visu, lai tikai nokļūtu Eiropas Savienībā," komentē deputāte.

Diena jau ziņoja par Saeimas pagājušajā ceturtdienā atbalstītajiem grozījumiem Imigrācijas likumā, kas paredz par noteiktiem ieguldījumiem Latvijas ekonomikā dot iespēju ārvalstu investoriem saņemt termiņuzturēšanās atļauju.

Par grozījumiem balsoja 48 deputāti - Saskaņas centra (SC), Latvijas Pirmās partijas/Latvijas ceļa (LPP/LC), TP un PCTVL deputāti. Pret bija 42 deputāti - no ZZS, JL, TB/LNNK, PS, Visvaldis Lācis, Aigars Štokenbergs (SCP), Dzintars Ābiķis (SCP). Iepriekš priekšlikumus par nepieciešamību atvieglot uzturēšanās atļauju iegūšanu ārvalstu investoriem izteikušas Rīgas domes amatpersonas - mērs Nils Ušakovs (SC) un vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC), tāpat to atbalstījis uzņēmējs Edgars Šīns.

Tēvzemieši pēc šī Saeimas lēmuma paziņoja, ka vāks parakstus, lai rosinātu tautas nobalsošanu šajā jautājumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas