Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Mērķis taču ir nonākt līdz tam, ka KNAB beidzot ir labs vadītājs, nevis lai atkal vienkārši ir

Ar pieredzēto nepietiek?

Nespējot atrast Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja amatam atbilstošu pretendentu, Valsts kanceleja sagatavojusi likuma grozījumu projektu un tas jau tiek skatīts Saeimā, paredzot atteikties no prasības, ka pretendentam uz šo amatu jāpierāda vismaz triju gadu pieredze vadošā amatā publiskajā pārvaldē vai tiesību aizsardzības jomā. Tā vietā tikšot pilnveidota kandidātu vērtēšanas procedūra. Pamatojums: laiks vadošā amatā ne vienmēr tieši saistīts ar pilnvērtīgākām kandidāta vadības prasmēm.

Pēdējai tēzei var piekrist, taču kaut ko vērtēt var tikai tad, kad ir ko vērtēt. Līdzībās runājot, – ja celtnieks prot uzmūrēt ideāli taisnu un izturīgu sienu, ja galdnieks prot izgatavot unikāla dizaina mēbeli, konditors izcept kūku vai pilots vadīt lidmašīnu, tas vēl nedod pamatu uzskatīt, ka viņi prot organizēt citus šo funkciju veikšanai vajadzīgā kvalitātē, termiņos, izmaksu efektīvi. Arī tad ne, ja viņi prot gudri spriedelēt par šo tēmu. Zināšanas, kā pareizi jāvada, jā, tās var noskaidrot sarunā, bet, kā zināms, teorija un prakse mēdz atšķirties. Un šajā gadījumā jāatrod taču nevis gudrs spriedelētājs, bet prasmīgs vadītājs, vai ne? KNAB priekšnieks, kā zināms, pārkāpēju ķeršanā nepiedalās, tas, ko no šī amata pildītāja sagaidām, – būt prasmīgam organizatoram, vadītājam, kurš spēj pakļautos motivēt kvalitatīvam, efektīvam darbam. Tāpēc pieredzei šajā ziņā tomēr ir izšķiroša nozīme.

Saprotams ir šo izmaiņu pamatojums – lai iespējami ātri atrastu personu, ko apstiprināt biroja vadībā, taču – vai tas var būt pašmērķis? Kas notiks, ja arī pēc prasību mīkstināšanas neviens nebūs atzīts par gana derīgu? Vēlreiz grozīs nosacījumus, pieļaujot, ka biroju var vadīt arī augstskolu nebeigušie? Nevajag pārspīlēt, teiksiet? Manuprāt, Saeima jau iet šo ceļu. Proti, vēlas meklēt pretendentu uz vadītāja amatu starp tiem, kuri nekad nav bijuši vadītāji un par kuru spējām līdz ar to neviens nevar dot attiecīgu vērtējumu.

Atkal tiek gatavoti apstākļi nemitīgiem skandāliem ap iekšējām nesaskaņām šajā iestādē. Nepietiek ar jau piedzīvoto?

Ja tiek uzskatīts, ka līdzšinējās neveiksmes biroja priekšnieka atlasē ir apliecinājums, ka Latvijā nav cilvēka, kurš atbilstu šim amatam izvirzītajām prasībām, tad, pirmkārt, jājautā – ko dara visi pēc neatkarības atjaunošanas jurista diplomu saņēmušie? Otrkārt, jāatceras, ka pieredzes vadošā amatā nav vienīgais kritērijs, treškārt, jāvērtē, kā motivēt tos, kas tomēr ir atbilstoši pieņemt šo izaicinājumu. Un jāmeklē, kamēr atrod. Jo mērķis taču ir nonākt līdz tam, ka KNAB beidzot ir labs vadītājs, nevis lai atkal vienkārši ir.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē