Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Prātā nenāk nekādi citi iemesli, kas turklāt būtu saprotami, loģiski un pamatoti, kāpēc PV vakar bija jānāk klajā ar, maigi sakot, visai dīvainu ierosinājumu.

Nenoliedzami, var rast loģisku pamatojumu valsts kapitālsabiedrības vadības ierosinājumam likumā noteikt bargākus sodus par vilcienu bojāšanu, kas vairumā gadījumu esot vilcienu nesankcionēta apzīmēšana. Taču nojaušams, ka huligāni mēdz vilcienus ne tikai apzīmēt, bet arī radīt tiem reālus bojājumus. Viennozīmīgi piekrītu, ka ir vērts pastiprināt soda apmērus par šādiem nodarījumiem, jo apziņa, ka pieķeršanas gadījumā krimināltiesiskās sekas būs diezgan skarbas, dažam labam "māksliniekam" vai "demontētājam" liks trīsreiz apdomāties, vai ir vērts savus "talantus" demonstrēt dzelzceļa infrastruktūrā.

Taču ironisku smīnu, bet vienlaikus arī neizpratni par idejas autoru domu gājienu raisa PV ierosinājuma "galvenā rozīnīte" – uzņēmums aicina izvērtēt iespēju šādus nodarījumus pārkvalificēt par noziegumiem pret valsti. Kā raksta aģentūra LETA, uzņēmums šādu priekšlikumu jau nosūtījis Satiksmes ministrijai un Tieslietu ministrijai – tātad jāsecina, ka tas nav kāds neveiksmīgs joks, bet gan absolūtā nopietnībā izstrādāts oficiāls dokuments, ko tātad ir parakstījušas attiecīgas amatpersonas.

Iespējams, šāda ideja varētu būt saprotama vēl gadījumā, ja regulāri tiktu bojāta dzelzceļa kritiskā infrastruktūra, tostarp radīti bīstami bojājumi vilcieniem, kas rada drošības riskus. Taču ne jau grafiti huligānu izdarības būtu uzskatāmas par noziegumu pret valsti. 

Pēc šādas analoģijas tad jau varētu rosināt noteikt, ka pasažieru vilcienu regulārā kavēšanās, apstāšanās meža vidū vai vispār neierašanās stacijās būtu definējama par noziegumu pret valsts tautsaimniecību, jo šādu situāciju dēļ simtiem, pat tūkstošiem cilvēku kavē vai vispār netiek uz darbu, no kā cieš gan konkrēts indivīds, gan uzņēmums, kurā viņš strādā. Un pirmšķietami var pieņemt, ka gala rezultātā tas rada būtisku kaitējumu arī visas valsts tautsaimniecībai.

Ļoti precīzi par šo PV ideju izteicies Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs Andrejs Judins (JV) vietnē X: "Nevaru saprast, kāpēc vajag jaunu noziegumu pret valsti, ja KL 185 pantā jau paredzēta atbildība par mantas bojāšanu un iznīcināšanu? Iespējams, ka vienkārši ir jāsāk piemērot Krimināllikumā paredzētais?"

Šīs PV idejas sakarā tomēr gribas cerēt, ka tas ir aizkavējies 1. aprīļa joks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē