Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Diabēta asociācijas prezidents: Veselības ministrija iecerējusi paspēlēties ar pacientu dzīvībām

Veselības ministrija slepus parūpējusies par pārsteigumu it kā farmācijas uzņēmumiem, bet reāli dzīvē – ārstiem un pacientiem, tikai nav saprotams vai šāds solis sperts aiz izmisuma vai totāla kompetences trūkuma. Ceļā uz Valsts sekretāru sanāksmi ir grozījumi, kas paredz noteikt zāļu ražotāju līdzmaksājumu B saraksta zālēm.

Tātad zālēm, kurām nav līdzvērtīgas efektivitātes alternatīvas. Līdzmaksājumi zāļu ražotājiem paredzēti gadījumā, ja šo zāļu patēriņš gada laikā pārsniegtu desmit procentus, salīdzinot ar iepriekšējā gada zāļu patēriņu. Ko tas nozīmē mums – ārstiem un pacientiem?Pastāv liela iespēja, ka farmācijas uzņēmumi sašaurinās savu darbības spektru. Tas varētu nozīmēt pārstāvniecību likvidēšanu Latvijā, saglabājot vienu pārstāvniecību visām Baltijas valstīm. Līdzīga situācija bija astoņdesmitajos gados, kad Baltijas valstīs darbojās viena kompānijas pārstāvniecība, un Latvijā strādāja šīs kompānijas pārstāvis. Sliktākajā gadījumā uzņēmumi pametīs Latvijas tirgu, kas nozīmētu zāļu neienākšanu un iespējams to pieejamības samazināšanos valstī. Tāpat pastāv risks, ka Latvijas tirgū neienāks jauni farmācijas uzņēmumi, kā arī jaunas zāles. Vecie uzņēmumi aizies no tirgus, jaunie neienāks – ko tad mēs darīsim?  Veselības ministrijai un Nacionālajam veselības dienestam ir skaidri jānosauc, kādi ir iemesli un ieguvumi šādu grozījumu īstenošanai, jo es saskatu tikai zaudējumus gan pacientiem, gan uzņēmējiem.Ja valstī neienāk jaunākās zāles, tad efektīva pacientu ārstēšana nav iespējama, savukārt, ja veco zāļu ražotājiem jaunu grozījumu dēļ rodas lielāki izdevumi, tie var izņemt zāles no kompensējamo zāļu saraksta. Latvijā jau tā valsts kompensācijas daļas izmaksas uz vienu cilvēku ir vienas no zemākajām ES valstīs un zemākās Baltijas valstīs. Neapšaubāmi šādi grozījumi situāciju padarītu vēl sarežģītāku. Grieķijas piemērs pārdomām2010. gadā Grieķijas valdība pieprasīja Dānijas insulīna ražotājam Novo Nordisk samazināt modernā insulīna cenu par 25%. Vairāk kā 50 tūkstoši grieķu, kuru dzīves bija atkarīgas no šī uzņēmuma ražotā insulīna, palika bez zālēm, jo pēc šāda valdības lēmuma ražotājs _Novo Nordisk _pārtrauca modernā insulīna piegādi Grieķijai. Šis ir lielisks piemērs tam, kādā situācijā varētu nonākt Latvija, ja stātos spēkā Veselības ministrijas veidotie grozījumi. Vai arī mēs vēlamies apdraudēt pacientu dzīvības?

Top komentāri

???????????
?
Kaa tad bez farmacijas monstriem mums gals klaat???????????? Mulkiibas.Viniem tik ruup nauda musu macinos, nevis musu veseliba.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē