Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Jāstiprina sabiedrības turība

Kopš tā 4. maija, kad tika pieņemta Deklarācija par Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanu, ir pagājuši 34 gadi.

Šajā laikā ir izaugusi jauna paaudze, kura nezina, kā ir dzīvot tad, ja nav savas valsts, un kuras vienīgā realitāte ir neatkarīga Latvijas Republika. Tie cilvēki, kuri laiku pirms 1990. gada atceras vien bērnības atmiņu līmenī, ir sasnieguši pusmūža līdzsvaroto, racionālo un vienlaikus ironisko vecumposmu. Paaudze, kas aktīvi piedalījās politiskajos procesos XX gadsimta astoņdesmitajos, deviņdesmitajos gados, ir nonākusi pensionāru statusā un laiku pa laikam atgādina par to, no cik sarežģītām starta pozīcijām sākās Latvijas valsts atjaunošana.

Kopumā kopš 1990. gada ir paveikts daudz laba un noderīga. Ikviens, kurš apgalvo, ka viss šajos gados notikušais vērtējams vien negatīvi, ir vai nu Latvijai naidīgās Kremļa ideoloģijas popularizētājs, vai arī nelabojams pesimists.

Bet, protams, nevajag arī ignorēt problēmas – it īpaši mūsu sabiedrības pieticīgo labklājību. 2023. gadā dziļai materiālajai un sociālajai nenodrošinātībai bija pakļauti 6,2% iedzīvotāju, rāda Centrālās statistikas pārvaldes dati. Var sacīt, ka tas nav daudz, tomēr jāņem vērā, ka tādu cilvēku, kuri balansē uz nabadzības robežas, īpatsvars ir ievērojami lielāks. Publiskotie dati attiecas uz 2022. gadu un rāda, ka tad nabadzības riskam bija pakļauti 22,5% iedzīvotāju – tikpat, cik 2021. gadā. Taču dažādu politisko partiju pārstāvji, un viņu vidū arī tie, kuri vārdos iestājas par sociāli neaizsargātajām iedzīvotāju grupām, nav piedāvājuši vērienīgus pasākumus nabadzības mazināšanai visā Latvijā.

Tieši ar saspringto finansiālo situāciju ir saistīta vēl viena problēma, kurai ir būtiska ietekme uz mūsu valsts tagadni un nākotni, respektīvi, iedzīvotāju skaita samazināšanās, ko ir sekmējusi latviešu aizbraukšana uz turīgākajām Eiropas valstīm.

Nesen mikroblogošanas vietnē X viens no bijušajiem ministriem pauda, ka viņam pazīstams uzņēmējs no Latvijas uz Spāniju pārcēlies Saeimas vēlēšanu rezultātu dēļ. Var jau būt, ka tā ir taisnība. Var arī būt, ka pārcelties uz Spāniju motivējis tas, ka tur ir patīkamāks, siltāks klimats un līdz ar to zemākas ar mājokli saistītās izmaksas, vai arī tas, ka Dienvideiropā mazāk jūt tos ģeopolitiskos riskus, ko rada Krievijas agresivitāte.

Taču ir arī skaidrs, ka daudzi cilvēki no mūsu valsts ir aizbraukuši finansiālu apsvērumu dēļ, un tieši tāpēc ikvienam sevi cienošam politiskajam spēkam vajadzētu būt programmai, ko darīt, lai Latvija sasniegtu Eiropas Savienības vidusmēra turības līmeni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē