Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Vairumam Eiropas politiķu patika apgalvojumi par līdzšinējā kursa turpināšanu drošības ziņā, taču nepatika piebilde par nepieciešamību šķirties no aizsardzībai paredzētajiem 2% IKP

(Ne)saliedētā alianse

Iepriekšējās nedēļas nogalē notika ikgadējā Minhenes Drošības konference, viens no nozīmīgākajiem starptautiskās drošības forumiem pasaulē, bet neilgi pirms tam Briselē tikās arī Ziemeļatlantijas alianses valstu aizsardzības ministri. Galvenās tikšanos un diskusiju tēmas bija turpmākās transatlantiskās attiecības pēc ASV jaunās administrācijas darba uzsākšanas, kā arī Rietumu attiecības ar Krieviju.

Pastāvot neziņai par Donalda Trampa turpmākajiem plāniem šajos jautājumos, nomierināt sabiedrotos bija ieradies otrais cilvēks ASV varas piramīdā, ASV jaunais viceprezidents Maikls Penss, kuru pat viņa lielākie nelabvēļi diezin vai atļausies nodēvēt par prokrieviski noskaņotu. Tāpat Briselē pirmo reizi ieradās jaunais ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss, kurš tieši tāpat nav nekāds Krievijas draugs.

Vienlaikus atvaļinātais ģenerālis Matiss bija tiešs un konkrēts, aicinot runāt ar Krieviju no spēka pozīcijām, bet Pensam nācās iepazīstināt Eiropu ar ASV jaunās administrācijas politiskajām nostādnēm, uzsverot gan NATO nozīmīgo lomu starptautiskās drošības garantēšanā, gan nepieciešamību saukt pie kārtības Krieviju, taču abos gadījumos sekoja būtiskas piebildes. Ka sabiedrotajiem pašiem jāmaksā par savu drošību un ka Tramps joprojām cer uz attiecību normalizēšanu ar Maskavu.

Vairumam Eiropas politiķu patika apgalvojumi par līdzšinējā kursa turpināšanu drošības ziņā, taču nepatika piebilde par nepieciešamību šķirties no aizsardzībai paredzētajiem 2% IKP. Tieši tāpat kā piebilde par Trampa cerībām uzlabot ASV un Krievijas attiecības.

Rezultātā izskatījās, ka krietnai daļai vadošo Eiropas valstu nozīmīgāko politiķu gluži labi patīk baidīties no Krievijas (un cīnīties pret to) vienīgi, ja par to nav jāmaksā.

Tas savukārt rada aizdomas, ka minētā publika netic pašas vēstījumiem par Krievijas (un arī terorisma) radītajiem draudiem. Tās valstis, kas draudiem tic, par šādiem jautājumiem netirgojas, ir gatavas maksāt, kā to jau dara Igaunija un Polija, bet drīzā nākotnē darīs arī abas pārējās Baltijas valstis.

Protams, būtiska nozīme tam, ka vai visa Eiropas politiskā elite līdz šim bijusi orientēta uz tā dēvētajiem amerikāņu globālistiem un tagad nesaprot, ko darīt. Ir vēl citi faktori, kuru dēļ pie varas esošie Eiropas politiķi ar prieku met sprunguļus Trampa ieceru spieķos, tomēr iepriekš minētās aizdomas šo iemeslu dēļ mazākas nekļūst. Tas savukārt nesola neko labu NATO nākotnei, jo šajā organizācijā svarīgas ir gan pārliecība par kopīgiem mērķiem, gan garantijas par palīdzības sniegšanu nepieciešamības gadījumā.

Top komentāri

Vojennijs
V
Ja Latvijas drošības problēmu varētu atrisināt nauda - problēmas nebūtu.
reptilis
r
Vajadzētu.. beidzot ..saprast,ka karš nav tikai armiju sadursmes,bet vislabākais karš ir ,ja pretinieka teritorija tiek sagrābta bez ienaidnieka pretošanās - ekonomiski...finansiāli..iepludinot sev lojālus cilvēkus. Par ko karos latvietis ar ieročiem rokās? Par Zviedru bankām, par Dāņu zemes īpašumiem,par IKEA mežiem,par Krievu īpašumiem Jūrmalā, par ievestajiem Arābu kolonistiem,par Lembergu un Šķēli,par ko? Ar šo jautājumu vajadzētu sākties visām diskusijām.Ja ,cilvēkam nav ko aizstāvēt un zaudēt,tad viņš nekad nekaros ar ieročiem rokās no sirds.
es
e
NATO ir bizness un ar to arī viss ir izteikts. Dabiski, ka Vācija vai Francija labi saprot, ka runas par Krievijas draudiem ir tikai runas, taču ja par tām maksā, kāpēc neparunāt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē