Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 8. jūnijs
Mundra, Frīda, Frīdis

Reirs: Gan Bei lieta nebūs pēdējais gadījums nodokļu krāpšanas jomā

Restorānu tīkla Gan Bei lieta nebūs pēdējais atklātais skaļais gadījums nodokļu krāpšanas jomā, aģentūrai LETA pauda finanšu ministrs Jānis Reirs (Vienotība).

Šodien iepazīstoties ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) līdz šim paveikto ēnu ekonomikas apkarošanā, finanšu ministrs aicināja VID ģenerāldirektori Ināru Pētersoni aktīvi turpināt darbu šajā jomā, jo īpaši pievēršot uzmanību sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu sektoram.

"Ņemot vērā nesen atklāto vērienīgo nodokļu krāpšanas gadījumu restorānu sektorā, aicinu dienestu turpināt iesākto cīņu pret ēnu ekonomiku sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu jomā. Nepieļaujami, ka šādi uzņēmumi krāpj savus klientus - nodokļu maksātājus. Gan Bei lieta nebūs pēdējais VID atklātais skaļais gadījums nodokļu krāpšanas jomā," teica Reirs.

Iestājoties āra kafejnīcu sezonai, ministrijā un VID vairakkārt pieaudzis sūdzību skaits par to, ka sabiedriskās ēdināšanas vietās klientiem netiek izsniegti fiskālie čeki, kuros ir norādīts pievienotās vērtības nodokļa apmērs. Tā vietā uzņēmumi klientiem izsniedz vienīgi pirmčekus.

"Secinot, ka līdz šim ir veikts apjomīgs darbs dažādu nozaru nodokļu nomaksas jautājumu sakārtošanā, aicinu koncentrēt darbu uz lielajiem nodokļu krāpšanas gadījumiem, jo īpaši vērienīgu nodokļu krāpšanas shēmu novēršanai. Tāpat aicinu sabiedrību kļūt neiecietīgākai pret nodokļu nemaksātājiem," sacīja finanšu ministrs.

Tāpat jau iepriekš lielajos tirdzniecības un ēdināšanas tīklos tika konstatēti gadījumi, kad darījumi netiek reģistrēti kases aparātos un sistēmās, vai ir veiktas citas nesankcionētas darbības, lai samazinātu budžetā maksājamo nodokļu summu. Tāpēc šo pārkāpumu pieaugums ir pamats jaunajām nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām un izmantošanai.

Ministrs augsti vērtē arī Muitas policijas profesionālo darbu, atklājot vienu no Latvijas vēsturē lielākajiem narkotiku kontrabandas aizturēšanas gadījumiem, kā arī ikdienā uzrādot arvien labākus rezultātus akcīzes preču kontrabandas apkarošanā. Kā uzsver ministrs, šis darbs ir jātrupina.

"Lai arī VID sekmīgi darbojas ēnu ekonomikas apkarošanas jomā un ir jūtami uzlabojumi, tomēr, analizējot turpmāk darāmo, ir nepieciešams visiem valsts dienestiem un nozaru ministrijām aktivizēt darbu gan politiskajā, gan operatīvajā līmenī, lai nodrošinātu rezultatīvāku ēnu ekonomikas apkarošanu mūsu valstī," uzsvēra Reirs.

Kā vēstīts, pagājušā gada beigās Finanšu policija uzsāka izmeklēšanu saistībā ar Gan Bei darbību. Finanšu policija uzskata, ka ar restorānu tīkla Gan Bei īpašniekiem saistīta organizētā noziedzīgā grupa katru mēnesi no uzņēmuma kases aparātiem izzagusi aptuveni 700 000 līdz 800 000 eiro skaidras naudas jeb 50% no mēneša apgrozījuma. Finanšu policija 10.decembrī aizturēja septiņus šīs grupas dalībniekus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē