Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Reizniece-Ozola atbalsta priekšlikuma par obligātajām minimālajām sociālajām iemaksām apturēšanu

Atsakoties no minimālajām sociālajām iemaksām, uzņēmējiem tiks radīts ērtāks un godīgāks nodokļu nomaksas veids, aģentūrai LETA atzina finanšu ministre Dana Reinziece-Ozola (ZZS).

Ministre uzsvēra, ka viņa atbalsta Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) piedāvājumu apturēt priekšlikumu par obligātajām minimālajām sociālajām iemaksām, tostarp mikrouzņēmumiem, un noteikt, ka mikrouzņēmumu nodoklis būs nevis pašreizējie 9% plus sociālās iemaksas, bet 15%. Viņa piebilda, ka šo risinājumu atbalsta arī uzņēmēju organizācijas.

Reinziece-Ozola norādīja, ka piekrīt uzņēmēju paustajām bažām, ka, nemainot iepriekš pieņemto lēmumu, virkne darbinieku tiks atlaisti, jo darba devējam būs jāmaksā minimālās sociālās iemaksas no valstī noteiktās minimālās algas par katru darba ņēmēju, pat ja darbinieks ir nodarbināts uz nepilnu slodzi.

Ministre piebilda, ka normu par minimālajām sociālajām iemaksām pieņēma iepriekšējā - Laimdotas Straujumas (Vienotība) valdība, kas arī izskaidrojot Vienotības vilcināšanos ar jaunā priekšlikuma atbalstīšanu. Tāpat sasteigts bijis lēmums par grupām, kas tiks atbrīvotas no minimālajām sociālajām iemaksām, tādējādi apgrūtinot šo iemaksu administrēšanu.

"Kaut ko mainīt steigā ir slikti, tomēr ir svarīgi izvēlēties vienu no diviem ceļiem - ļaut problēmai samilzt vai tomēr to labot," skaidroja Reizniece-Ozola.

Finanšu ministre stāstīja, ka jaunais piedāvājums risinās samilzušās problēmas, kas saistītas sociālajām iemaksām. "Jaunais piedāvājums risinās problēmu, kad desmitiem tūkstošiem uzņēmumu, kas patlaban nemaksā sociālās iemaksas, tās maksās. Turklāt šīs iemaksas būs ērtāk samaksājamas un godīgākas, ņemot vērā uzņēmumu faktisko apgrozījumu," uzsvēra Reizniece-Ozola un piebilda, ka jaunajam piedāvājumam ir fiskāli neitrāla ietekme.

Esošais regulējums paredz, ka patlaban jau reģistrētiem uzņēmumiem un fiziskām personām, kuri no 2017.gada 1.janvāra vēlas iegūt mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu, līdz šā gada 15.decembrim ir iespēja vērsties ar pieteikumu Valsts ieņēmumu dienestā (VID). Tāpat līdz 15.decembrim ar pieteikumu VID var vērsties arī tie, kuri vēlas atteikties no šī statusa no 2017.gada 1.janvāra.

Reizniece-Ozola informēja, ka Finanšu ministrija rosinās ļaut uzņēmējiem veikt pārreģistrāciju līdz nākamā gada 15.janvārim.

Kā ziņots, pašlaik koalīcijai piedāvāts attiekties no minimālajām sociālajām iemaksām, bet tā vietā palielināt mikrouzņēmumu nodokļa likmi līdz 15%. Koalīcijas sanāksmē politiķi šo piedāvājumu izvērtējuši, bet nākamnedēļ spriedīs par iespējamu likuma redakciju.

Finanšu ministrijā iepriekš atzina, ka mikrouzņēmumu nodokļa likmes paaugstināšana no 9% līdz 15% ir fiskāli neitrāla, tāpēc nākamā gada budžets nav jāpārskata.

Nākamā gada budžetā bija plānots minimālajās sociālajās iemaksās iekasēt 70 miljonus eiro. Savukārt politiķu vienošanās atlikt minimālo sociālo iemaksu ieviešanu, aizstājot to ar mikrouzņēmuma nodokļa likmes paaugstināšanu līdz 15%, būs fiskāli neitrāla. Minētie ieņēmumi tiks novirzīti sākotnējam mērķim - sociālajām vajadzībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē