Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Ekonomikas krīze vissmagāk skārusi sievietes

Ekonomikas krīze, kuras laikā tiek samazināts budžets un sociālie izdevumi, sievietes skar smagāk nekā vīriešus. Tas jākompensē, vairāk līdzekļu ieguldot sieviešu apmācībā un sieviešu uzņēmējdarbības veicināšanā, uzsver Eiropas Parlaments otrdien pieņemtajā rezolūcijā par sieviešu tiesībām.

Deputāti otrdien apstiprināja arī divas citas ar Sieviešu dienu tematiski saistītas rezolūcijās - par dzimumu stereotipiem Eiropas Savienībā un sieviešu tiesībām Ziemeļāfrikā.

"Krīze pasliktina sieviešu stāvokli un padara viņas ievainojamas. Jau pirms krīzes sievietes vairāk bija pakļautas bezdarbam, bieži strādāja nestabilu vai nepilna laika darbu, viņām bija zemāks atalgojums un lēna karjeras izaugsme. Pašreizējie taupības pasākumi sieviešu stāvokli ir vēl uz pusi pasliktinājuši," uzsvēra par rezolūciju atbildīgā deputāte Elisabeth Morin-Chartier (EPP, FR).

Parlaments rezolūcijā norāda, ka budžeta līdzekļu samazināšana izglītībai, bērnu aprūpei, veselības un apgādājamo personu aprūpes atbalstam, piespiedusi sievietes pamest darbu vai strādāt nepilnu darba laiku, tādējādi samazinot ne tikai ienākumus, bet arī nākamās pensijas.

Eiropas Parlamenta deputāti saka, ka ir jāmazina "lielā mērā vīriešu izraisītās" krīzes seku ietekme un jāatjauno izaugsme. Dalībvalstīm ir jāveic ieguldījumi mūžizglītībā, pārkvalifikācijā, tāldarbā un jaunu darba vietu radīšanā, jāveicina sieviešu uzņēmējdarbība un jāveido jaunas bērnu aprūpes iestādes, ka arī jāiesaista sievietes lēmumu pieņemšanā un jāveicina dzimumu līdzsvars uzņēmumu valdēs.

Rezolūciju par ekonomikas krīzes ietekmi uz dzimumu līdztiesību un sieviešu tiesībām Parlaments pieņēma ar 495 balsīm par, 96 - pret un 69 atturoties.

Nabadzības feminizāciju izraisa arī darba tirgū valdošie dzimumu stereotipi, norāda deputāti. Tie joprojām pastāv, piemēram, inženierzinībās un bērnu aprūpes jomā un izraisa profesiju segregāciju, kā arī atšķirības vīriešu un sieviešu darba atalgojumā.

Eiropas Parlaments aicina Komisiju un dalībvalstis izmantot Eiropas Sociālā fonda projektus, lai iesaistītu sievietes profesijās, kurās viņas līdz šim nav pietiekami pārstāvētas, un nodrošinātu vienlīdzīgu sasmaksu par vienlīdzīgu darbu. Deputāti aicina arī apkarot dzimumu stereotipus izglītībā, kas sākas jau no bērnudārza, plašsaziņas līdzekļos, reklāmas jomā, darba tirgū un politikā. Viņi arī uzsver, ka sievietes un meitenes būtu jāattēlo, ievērojot cieņu, nevis seksualizētu pieeju.

Nesaistošo rezolūciju par dzimumu stereotipu izskaušanu Eiropas Savienībā deputāti pieņēma ar 368 balsīm par, 159 - pret un 98 - atturoties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas