Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +24 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

IZM pieļauj teorētisku iespēju, ka līgums ar Vācijas Augstākās izglītības akreditācijas aģentūru netiek noslēgts

Šīs un nākamās nedēļas laikā tiks pieņemts lēmums, vai tiks noslēgts līgums ar Vācijas Augstākās izglītības akreditācijas aģentūru (ASIIN), trešdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē sacīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktora vietniece augstākās izglītības jomā Inese Stūre.

"Mēs pieļaujam teorētisku iespēju, ka līgums netiek noslēgts," sacīja Stūre.

Viņa norādīja, ka līguma parakstīšana ir aizkavējusies no ministrijas neatkarīgu iemeslu dēļ un ar ASIIN aizvien notiek diskusijas par līguma detaļām.

Lai arī komisijas sēdē netika plānots detalizēti runāt par akreditācijas procesu, tas deputātos raisīja lielu interesi, tāpat arī klātesošajos nozares pārstāvjos. Klātesošie vēlējās gūt skaidrību, cik tālu ir līguma parakstīšana un kas notiek ar akreditācijas procesu.

Jau ziņots, ka februāra sākumā atklātā konkursā par institūciju, kas IZM deleģējumā organizēs augstskolu, koledžu un studiju virzienu novērtēšanu, tika izraudzīta ASIIN. Deleģējuma līgums ar aģentūru pagaidām aizvien vēl nav parakstīts.

Starp IZM un Vācijas aģentūru turpinās konsultācijas elektroniskā formātā, tādējādi saskaņojot tehniskas detaļas līgumā, bet ministrija prognozē, ka tuvākajā laikā deleģēšanas līgums varētu tikt parakstīts.

Tāpat ministrija akcentē, ka Latvijā ASIIN neveiks akreditāciju, bet gan organizēs akreditācijas procesu un sagatavos lēmumu projektus, kurus pieņems un apstiprinās Studiju akreditācijas komisija.

ASIIN pieteikums liecina, ka šī aģentūra atbilst visiem izvirzītajiem administratīvajiem kritērijiem, tostarp tā ir iekļauta Eiropas Kvalitātes nodrošināšanas reģistrā (EQAR). Šis nosacījums tika izvirzīts, lai nodrošinātu studiju kvalitātes izvērtēšanas procesu atbilstību starptautiskajiem ārējās kvalitātes nodrošināšanas labākās prakses standartiem. Izvērtētajos kvalitātes kritērijos ASIIN saņēma vērtējumu 31,6 punkti no 35 iespējamiem, pavēstīja ministrijā.

Ministrijā norādīja, ka 1999.gadā dibinātā ASIIN, piedaloties aptuveni 3000 studiju programmu akreditācijā 18 valstīs, ir uzkrājusi lielu pieredzi un ieguvusi labu starptautisku reputāciju augstākās izglītības kvalitātes izvērtēšanā. ASIIN esot tiesības veikt studiju programmu akreditāciju arī Holandē un Šveicē. Kā akcentēja IZM, ASIIN ir vienīgā Eiropas aģentūra, kas pilnvarota vienlaikus piešķirt trīs Eiropas kvalitātes zīmogus inženierzinātņu, ķīmijas un informātikas jomās.

Noslēdzot deleģēšanas līgumu par projekta īstenošanu, konkursā uzvarējusī institūcija iegūs tiesības organizēt augstskolu, koledžu un studiju virzienu novērtēšanu un studiju programmu licencēšanu atbilstoši Latvijas normatīvajiem aktiem un deleģēšanas līgumam. Konkursa nolikumā IZM paredzējusi, ka akreditācijas organizētājam Rīgā ir jāizveido filiāle un tā jāpārreģistrē Latvijas valsts īpašumā pēc trīs darbības gadiem. Tādējādi Latvijas valsts iegūs savu aģentūru, ko reģistrēt EQAR.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas