Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Rīgā un citviet Latvijā notiks barikāžu gadadienai veltīti pasākumi

Pieminot 1991.gada barikāžu laiku, šodien Rīgā notiks vairāki pasākumi - tiks iedegti piemiņas ugunskuri gan Doma laukumā, gan pie Saeimas nama. Šajā dienā iedzīvotāji varēs piedalīties ziedu nolikšanā pie Brīvības pieminekļa un Bastejkalnā, kā arī ikvienam būs iespēja apskatīties 1991.gada barikāžu muzeja ceļojošo izstādi, kas būs izvietota muzeobusā Doma laukumā. Atceres pasākumi notiks arī Vidzemē un citviet Latvijā.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis šodien plkst.9.15 apmeklēs Barikāžu muzeju, plkst.10 piedalīsies barikāžu atceres ugunskura iedegšanas pasākumā Doma laukumā, plkst.14 prezidents notiks ziedus pie Brīvības pieminekļa, savukārt plkst.14.15 godinās Barikāžu aizstāvju piemiņas vietas Bastejkalnā.
Šodien plkst.16 norisināsies dalīšanās atmiņās par barikāžu laiku pie ugunskura Saeimas nama pagalmā, savukārt plkst.16.30 Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) tiksies ar barikāžu laika žurnālistiem.

Barikāžu piemiņas pasākumos piedalīsies arī aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, karavīri, zemessargi un jaunsargi. Aizsardzības nozares vadība piedalīsies piemiņas ugunskura iedegšanā Doma laukumā, kā arī kopā ar citām valsts augstākajām amatpersonām noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa un kritušo barikāžu aizstāvju piemiņas vietām Bastejkalnā.

Vakarā plkst.18 aizsardzības nozares vadības pārstāvji piedalīsies svētbrīdī un 1991.gada janvāra barikāžu aizstāvju atcerei veltītā koncertā Rīgas Domā.

Tāpat šodien barikāžu atceres pasākumos piedalīsies Iekšlietu ministrijas (IeM) un iekšlietu nozares vadība. Plkst.11.30 iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība), IeM valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane un iekšlietu dienestu vadītāji, kā arī barikāžu dalībnieki dosies uz barikāžu laikā bojā gājušo atdusas vietām II Meža kapos.

Plkst.12 ministrijā Kozlovskis tiksies ar barikāžu dalībniekiem un barikāžu laikā pret IeM vērstajā bruņotajā uzbrukumā cietušajiem darbiniekiem, kā arī bojā gājušo milicijas darbinieku ģimenes locekļiem. Savukārt plkst.14 iekšlietu nozares amatpersonas piedalīsies ziedu nolikšanā pie Brīvības pieminekļa, kā arī pie kritušo piemiņas vietām Bastejkalnā un pie bijušās Iekšlietu ministrijas ēkas izvietotās piemiņas plāksnes.

Šodien Brīvības bulvārī pie Ministru kabineta ēkas varēs skatīties filmu Barikāžu stāsti.

Pēcpusdienā plkst.16 Rīgas Rātsnamā notiks svinīgs pasākums, kas veltīts 1991.gada barikāžu atcerei. Pasākumā piedalīsies Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (Saskaņa), barikāžu notikumos bojāgājušo tuvinieki un tā laika vadošie Iekšlietu ministrijas (IeM) un Rīgas milicijas darbinieki, kā arī Barikāžu fonda locekļi un Rīgas Pašvaldības policijas pārstāvji.

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību vadītāja Indra Vilde, viens no lielākajiem barikāžu gadadienai veltītajiem pasākumiem būs barikāžu aizstāvju atcerei veltītais koncerts Uz jaunām debesīm, kas norisināsies plkst.18 Rīgas domā.

Koncertā piedalīsies solisti Daumants Kalniņš un Renārs Kaupers, mūziķi - Ilze Reine, Aigars Reinis, Toms Rudzinskis, Reinis Sējāns un Jasmīnas koris, kā arī diriģenti Agita Ikauniece, Francis Upaciers un aktieris Uldis Anže. Koncertā skanēs Riharda Dubras, Ērika Ešenvalda, Lūcijas Garūtas, Ūlas Gjeilo, Aivara Kalēja, Renāra Kaupera, Raimonda Paula, Helmera Pavasara un Uģa Prauliņa skaņdarbi.

Tāpat šodien plkst.19 Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrā Mazā ģilde notiks vīru kopas Vilki koncerts, kurā muzikāli izstāstīs karavīra dzīves stāstu.

Šodien no plkst.7 līdz 20 Latvijas valsts karogs tiks pacelts pie Rīgas domes struktūrvienību, tai pakļauto izpildinstitūciju, iestāžu, uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību ēkām, kā arī pie pašvaldībai piederošām dzīvojamām ēkām. Šādu rīkojumu izdevis Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs.

Piemiņas pasākumi plānoti arī daudzviet Vidzemē.

Valmieras pilsētas izglītības iestādēs visas nedēļas garumā norisinājās dažādas tematiskās stundas, kurās skolotāji ar bērniem dalījās atmiņās un vēstures faktos par barikāžu laika notikumiem. Savukārt Valmieras Valsts ģimnāzijas skolēni un pedagogi šodien pulcēsies pie Barikāžu piemiņas akmens iepretim ēkai Rīgas ielā 50.

Tāpat šodien no plkst.10 līdz plkst.17 Valmieras muzeja Rūdolfa Vītola izstāžu zālē, Bruņinieku ielā 1, notiks barikāžu dalībnieku un viņu tuvinieku atmiņu dokumentēšana un būs skatāma digitāla izstāde Janvāris manā atmiņā, aģentūru LETA informēja Valmieras pilsētas pašvaldības pārstāve Zane Bulmeistare.

Alūksnes muzejā apskatāma Cēsu muzeja ceļojošā izstāde Sarkanbaltsarkanā karoga stāsti. Kā arī līdz janvāra beigām muzeja apmeklētājiem, iepriekš piesakoties, ir iespēja noskatīties bezmaksas dokumentālās filmas par barikāžu laiku - Valsts kancelejas sadarbībā ar nacionālo ziņu aģentūru LETA veidoto filmu Barikāžu stāsti un Studija 2 filmu Veltījums 1991. gada janvāra barikāžu dalībniekiem.

Kā arī šodien plkst.18 Alūksnes Kultūras centra Lielajā zālē notiks barikāžu atceres pasākums Liesmo barikāžu ugunskuri. Pasākuma laikā apbalvos skolēnu literāro darbu konkursa Bīstams, svēts, skaists laiks autorus. Kā arī tiks demonstrēta Zigurda Vidiņa filma Tēvu barikādes, kas attēlo septiņu barikāžu dalībnieku likteņus un pārdomas gan barikāžu laikā Rīgā, gan mūsdienās. Pēc filmas noskatīšanās, ap plkst.19.30, pie Alūksnes Kultūras centra pasākuma dalībnieki varēs pulcēties pie ugunskuriem un klausīties barikāžu dalībnieku atmiņu stāstos.

Arī Pededzes muzejā šodien notiks barikāžu atceres pasākums Brīvībai mēs guni kūrām... notiks Pededzes muzejā, un Zeltiņu tautas namā uz tikšanos aicināti pulcēties barikāžu dalībnieki un citi pagasta iedzīvotāji.

Jau plkst.12 šodien Kokmuižas pils parterā pie saules pulksteņa norisināsies piemiņas ugunskura iedegšana kopā ar Kocēnu novada pašvaldības pārstāvjiem, Kocēnu pamatskolas un PII Auseklītis audzēkņiem, kā arī Kocēnu 38. skautu vienību. Plānots, ka ugunskurs degs visas dienas garumā, un ikviens ir aicināts vienoties atceres liesmas saglabāšanā, piemetot savu pagalīti. Plkst.17.30 pie ugunskura tiksies arī barikāžu laika biedri, lai dalītos stāstos un atmiņās par piedzīvoto.

Piemiņas ugunskurs plkst.17 tiks iedegts arī Dikļos, Vika pasaku parkā.

Savukārt plkst.12 Kārķu tautas tautas namā notiks barikāžu laikam veltīts pasākums Brīvības garša, kurā atmiņās par Atmodas laiku dalīsies arī Valgas mēra vietnieks Enno Kase.

1991.gada 13.janvāra vakarā Rīgā sāka celt barikādes, lai aizsargātu Augstākās padomes ēku, televīziju, Daugavas tiltus un citus stratēģiski svarīgus objektus.

16.janvārī sāka aktivizēties OMON vienība. Apšaudē pie Vecmīlgrāvja tilta gāja bojā Satiksmes ministrijas šoferis Roberts Mūrnieks. Tomēr asiņainākie notikumi risinājās 20.janvārī, kad OMON mēģināja ieņemt IeM ēku. Bojā gāja pieci cilvēki, kuru vidū bija skolnieks Edijs Riekstiņš, divi iekšlietu darbinieki - Vladimirs Gomonovičs, Sergejs Konoņenko - un Rīgas kinostudijas operatori Andris Slapiņš un Gvido Zvaigzne.

Top komentāri

JANIS STINGS
J
Par to, kas bija isteniba gorbija reforma, rakstu seriju publice PIETIEK.com. Vajag lasit tiem, kuri nav nozombeti un grib zinat patiesibu ka bija toreiz.
Jānis Novākts
J
Visu godu tiem, kuri tic Latvijai kā savas sabiedrības kopienai! Mūžīgs kauns tiem, kuri to sacūkuro ar ES ražotu cukuru. Vai nav pienācis laiks rīkot barikādes pret pēcpadomijas Latvijas Dombrovska vadīto pavalsts valdību?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas