Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Svētku dienās Latvijas augstākajos torņos būs pacelti valsts karogi

Godinot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienu un simboliski sveicot iedzīvotājus, valsts augstākajos sakaru torņos šonedēļ tradicionāli tiek pacelti valsts karogi, informē VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC).

3x6m plaši karogi pacelti Daugavpils, Rēzeknes, Valmieras, Cesvaines un Viesītes radio un televīzijas torņos. Nedaudz mazāka izmēra karogi plīvo Siguldā, Liepājā, Ventspilī, Preiļos, Viļānos, Līvānos, Jelgavā, Tukumā, Sabilē, kā arī vienīgajā Rīgas kultūrvēsturiskajā centrā esošajā sakaru tornī Ērgļu ielā.

4. maija rītā 3x6m plašs karogs tiks pacelts arī Eiropas Savienības augstākajā karoga mastā, kas atrodas Rīgas radio un televīzijas tornī Zaķusalā. Karogs Zaķusalas TV tornī 4. maija rītā šogad tiks pacelts jau desmito reizi. Pirmo reizi 4. maijā karogs Zaķusalas tornī tika pacelts 2015. gada 4.maijā, simboliski sveicot Latviju neatkarības atjaunošanas deklarācijas 25. gadadienā. Pirms tam karogs tornī kopš uzcelšanas bija plīvojis tikai vienreiz – 2014. gada decembrī. Citi LVRTC torņi ar karoga mastiem tika aprīkoti 2018. gadā, simboliski svinot valsts simtgadi.

Zaķusalas torņa karoga masts ir īpašs ne vien ar to, ka ir augstākais Eiropas Savienībā, bet arī ar faktu, ka tajā ir plīvojis tikai no brīvas gribas pacelts karogs. Padomju gados, kad tornis tika uzcelts, darbiniekiem tika dota komanda pacelt tornī padomju Latvijas karogu. Augstkāpēji, kam tas bija uzticēts, atteicās to darīt ar vārdiem: «Ja nav sarkanbaltsarkanais, lai nav nekāds!» Tā Latvijas PSR karogs netika pacelts, lai gan, jau projektējot torni, tajā tika paredzēts karoga masts.

Karogu pacelšanu torņos veic LVRTC inženieri un  augstkāpēji, kuri ikdienā nodrošina TV un radio, kā arī datu pārraides infrastruktūras veidošanu un uzturēšanu.  Karoga pacelšana katrā tornī ir atšķirīga un to ietekmē gan torņa būve, gan karoga masta novietojums, gan laikapstākļi konkrētajā vietā. Vienā tornī tas aizņem nepilnu stundu, bet citā – trīs stundas.

“Karogi Latvijas sakaru torņos ir gan svētku rota, kas redzama iedzīvotājiem arī lielā attālumā,  gan atgādinājums par LVRTC sakaru infrastruktūras nozīmi brīvas informācijas pieejamībā, informācijas sabiedrības veidošanā un stiprināšanā, kas ir neatņemama demokrātiskas un suverēnas valsts pamatvērtība. 4.maijā, paceļot karogus, godinām mūsu valsts neatkarības atjaunošanu – drosmīgu lēmumu, kas tika pieņemts valstij un iedzīvotājiem trauksmainā laikā. Šis lēmums ne tikai tā pieņēmējiem, bet katram no mums ir uzticējis lielu atbildību, tāpēc šogad svētkos LVRTC pievienojas Latvijas zemessargu rosinātajam un izveidotajam vadmotīvam visaptverošai valsts aizsardzībai “Mana Latvija. Mana atbildība”, kas ikvienam Latvijas cilvēkam atgādina par mūsu katra atbildību sargāt Latviju un visu, kas mums dārgs,” uzsver LVRTC valdes priekšsēdētājs Ģirts Ozols.

Šonedēļ pirmais karogs tika pacelts Rīgā, Ērgļu ielā, kur atrodas vienīgais galvaspilsētas vēsturiskajā centrā esošais sakaru tornis. Simboliski, ka padomju okupācijas gados šajā vietā atradās tā saucamie “radio zāģi” - iekārtas, kuru uzdevums bija traucēt un slāpēt rietumu raidstaciju signālus Aukstā kara laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas