Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns
Tiesnese uzskata, ka spriedums bijis pamatots; viņai nepiekrīt Baltijas Mediju izcilības centra vadītāja, norādot - konkrētā lieta ir drīzāk ētikas, ne juridiska problēma

Tiesnese neuzskata, ka 50 000 eiro sods portālam Tvnet būtu paraugprāva

Vadošā tiesnese lietā, kurā no ziņu portāla Tvnet par labu Latvijas Nacionālajai operai un baletam nolemts piedzīt 50 tūkstošus eiro par kritiska raksta publicēšanu, neuzskata to par paraugprāvu. "Tiesa neierobežo preses vārda brīvību, taču nevajag jaukt vārda brīvību ar tiesībām rakstīt rupjības. Līdz ar to, lai turpmāk liktu padomāt presei, ko rakstīt, un samērojot abas lietā iesaistītās puses, tiesa uzskata, ka šāda summa ir samērīga," Latvijas Televīzijai norādīja Rīgas apgabaltiesas tiesnese Dzintra Zvaigznekalna-Žagare. Uz Latvijas Televīzijas žurnālistes jautājumu, vai tādā gadījumā šī lieta uzskatāma par paraugprāvu, tiesnese atbildēja noliedzoši: "Nē, kapēc, mums tad katra prāva ir paraugprāva."

Tiesnese uzskata, ka raksta autors esot pārkāpis kādu "kritisku robežu", tāpēc trīs tiesnešu sastāvam neesot bijis ne mazāko šaubu par spriedumu. 

"Paudiet negatīvus, kritiskus viedokļus - tāds ir jūsu darbs. Izvairieties no rupjībām. Tajā [rakstā] bija lietoti rupji žargoni, pat no krievu valodas atvasināti lamuvārdi. Jebkurai saprātīgai personai, izlasot šādu rakstu, nevar rasties šaubas, ka tas ir personu aizskarošs. Par to nav šaubu, ka tas ir viedokļraksts, bet judikatūrā, gan Latvijas, gan Eiropas, ir nostiprinājies, ka arī viedoklis var būt personas godu un cieņu aizskarošs," lēmumu pamatoja Zvaigznekalna-Žagare. 

Viņai nepiekrīt Baltijas Mediju izcilības centra vadītāja Rita Ruduša, norādot, ka konkrētā lieta ir ētikas, nevis juridisks jautājums. Kamēr ASV vārda brīvībai faktiski ierobežojumu nav, Eiropas tiesu praksē ir nosprausta kāda sarkanā līnija, bet ne tiesas noteikta. 

"Pašmērķīga kritika, pašmērķīga lamāšanās ir ētiska problēma, ne juridiska problēma. Eiropā pieņemtie vārda brīvības principi pieļauj lamāšanos, kritisku, asu viedokli, pat vulgāru viedokli. Tas, kurā brīdī iestājas robeža, pēc kuras jau ir jādomā par atbildību, ir naida runa un atklāti aicinājumi uz vardarbību," situāciju Latvijas Televīzijai komentēja Ruduša. 

Arī Tvnet redaktore Zita Lunde uzskata, ka šāds tiesas spriedums rada ļoti nopietnas bažas par mediju tiesībām un mediju vārda brīvību visā Latvijā. "Medijiem ir pienākums paust dažādus viedokļus, pat ja tie kādam nepatīk," atgādināja Lunde, piebilstot, ka konkrētais gadījums liek uzdot jautājumus arī par tiesas kompetenci mediju pratības jautājumos.

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) jau iepriekš paziņojumā pauda, ka tiesas nereti pieļauj kļūdu, strīdus, kuros iesaistīti preses pārstāvji, izskatot kā strīdus starp civilpersonām, kuras risina savus privātos jautājumus, un tādējādi ignorē medijiem noteikto lomu, uzdevumus un tiesības.

LŽA arī uzsvēra, ka piemērotā soda nauda ir neatbilstoša nodarījuma smagumam un mediju finanšu situācijai Latvijā. Tiesnese piespriestā soda apjomu skaidroja ar atbildētāja attieksmi. "Viens no argumentiem, kāpēc summa tika noteikta tik liela, bija atbildētāja attieksme. Atbildētājs nelika saprast, ka viņš nozēlo un atzīst, ka ir bijis pārspīlējums. Bija tā visatļautības attieksme, ka "man ir pilnīga taisnība". Šeit mēs tomēr nevarējām neņemt vērā, ka tā ir Latvijas Nacionālā opera, ka tas ir cienījamais Zigmara Liepiņa kungs, kurš ir Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris."

Portāls Tvnet sola spriedumu pārsūdzēt, turklāt nepieciešamības gadījumā vērsties arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Baltijas Mediju izcilības centra vadītāja Ruduša uzskata, ka Eiropā spriedums, visticamāk, būs labvēlīgs Tvnet

Jau vēstīts, ka Rīgas apgabaltiesa otrdien apelācijas instancē daļēji apmierināja Latvijas Nacionālās operas un baleta prasību pret portālu Tvnet saistībā ar viedokļrakstu par telpu izīrēšanu Krievijas mākslinieka Igora Krutoja privāta pasākuma rīkošanai 2014.gada 29.jūlijā.

Top komentāri

Igors
I
Tiesnese taču skaidri un gaiši norādīja uz lamu vārdiem un rupjībām tekstā. Interesanti ir tas, ka nevienam komentētajam tas neliekas nekas sevišķs, laikam jau lamāt citus ir pieļaujami. Bet, nedod Dievs, ja publiski izlamā pašu, tad ir lielā brēkšana pēc taisnības un tiesas. Vārdu sakot, malacis Z. Liepiņš, ka neļaujas sevi apcelt kaut kādiem uz žoga rakstītājiem.
tālskatis
t
Apmierinājums, ka beidzot dzeltenu, negodīgu portālu kāds piesit. Prieks par tiesnesi, kura nedeva iespēju teikt, ka tiesneši izvairās paust viedokli. Kāds jutīs tvnet zaudējumu, ja tā drazu kaudze bankrotēs?
hehehe *Latvija*
h
TVNET bloķē savus lietotājus uz gadiem, ja vien tie neatbilst TVNET sponsorējošās partijas viedoklim! Es neesmu bloķēts *nekur*, nevinā portālā, izņemot tvnet par tiem pašiem, politiskiem komentāriem! Tas, manuprāt liecina par to, ka TVNET ir agresīvi noskaņots, rasistiski tendenciozs portāls! Jo normāli tas, manuprāt nav, ka tas mēģina naidot vēsturiski kopā dzīvojōšas latvijas kopienas: latviešus un krievus! Un visu laiku! - Ka lai citādi nosauc tādus takstus, kā piemēram šo: --- Vai Latvijai vajadzīgi nelaimīgi krievi ar nokaltušām saknēm un izžuvušu pašcieņu? Speciāli TVNET, 08. februāris 2013 Es neaizstavu krievus, bet kamdēļ šadi provokātoriski raksti radīti? Vai ne tikai naidam? Un vai ne tikai no portāla kas "cīnoties" pret naidu komentāros utt? Vai tad tā nav cīņa "pret naidu", ko paši sēj un pavairo?? Tā ir bezatbildīga rīcība un provokācijas vaidot bezatbildīgu sabiedrību!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas