Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +26 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

ASV nepatīk Krievijas centieni kopēt aukstā kara manieres

Amerikāņu aizsardzības iestādes un izlūkošanas dienesti publiskojuši informāciju par netālu no ASV austrumu piekrastes patrulējošajām Krievijas atomzemūdenēm. ASV pārstāvjiem tas atgādinot aukstā kara laiku, kad ASV un PSRS regulāri noenkuroja savas zemūdenes ideoloģisko ienaidnieku teritoriālo ūdeņu tuvumā, lai iegūtu militāros noslēpumus, izsekotu pretinieku zemūdens flotes kustību un atrastos kaujas gatavībā.

Krievijas kara flotes pārstāvji apsūdz amerikāņus panikas celšanā, apgalvojot, ka krievu zemūdenes nekad nav pārtraukušas patruļas okeānos un tas noticis, ievērojot starptautiskos jūrniecības noteikumus.

Neparasts izbrauciens

ASV piekrastē šonedēļ manītas divas krievu zemūdenes. Viena no tām atradusies tikai aptuveni 322 kilometrus no valsts krasta līnijas. Par otras zemūdenes atrašanās vietu skaidru ziņu nav. Vieni avoti apgalvo, ka tā devusies dienvidu virzienā uz Kubu, bet citi, — ka tā peldējusi ziemeļu virzienā, raksta The New York Times.

ASV puse apgalvo, ka abas ir Akula klases zemūdenes, kuras var pārvadāt torpēdas, kas paredzētas citu zemūdeņu un kuģu iznīcināšanai. Tajās var uzstādīt arī ballistiskās raķetes, kas paredzētas mērķiem gan uz zemes, gan ūdenī.

Zemūdeņu klātbūtni ASV Aizsardzības ministrijas pārstāvji uzskata par tiešu pierādījumu Krievijas aizvien pieaugošajiem centieniem demonstrēt sevi kā atdzimstošu militāro lielvaru. "Nedomāju, ka viņi pēdējos piecpadsmit gadus uz ASV piekrasti ir nosūtījuši divas atomzemūdenes," uzskata militārais eksperts Normens Polmars.

Pēc Padomju Savienības sabrukuma Krievijas kara flote aizvien retāk rīkojusi operācijas tūkstošiem kilometru no savām ostām. Lai gan krievu zemūdenes nav veikušas provokatīvas darbības, to atrašanās ASV piekrastē pārsteigusi amerikāņus. "Ik reizi, kad Krievijas flote dara kaut ko neparastu, tas rada bažas," sacīja kāda augsta Pentagona amatpersona.

Jāatgādina, ka 2007.gadā Krievija atsāka aukstā kara gados ierastos stratēģisko bumbvedēju lidojumus virs Atlantijas okeāna.

Visiem zināma prakse

Krievija ir neizpratnē par amerikāņu izbrīnu, sakot, ka visiem taču sen ir zināms par Krievijas kara flotes aktivitātēm starptautiskajos ūdeņos. "Krievijas zemūdenes pat flotei grūtajos deviņdesmitajos gados devās kaujas dežūrās un patruļās. Šī prakse turpinās arī šodien," augsta ranga Krievijas kara flotes amatpersona sacīja aģentūrai Interfax. Tomēr avoti Krievijas militārajās struktūrās atteikušies izpaust abu zemūdeņu atrašanās vietu.

Avots stāsta, ka krievu zemūdenes pasaules okeānos ievēro starptautiskos kuģošanas noteikumus un nešķērso citu valstu teritoriālos ūdeņus, tādēļ nesaprot amerikāņu histēriju. "Krievijas kara flote regulāri novēro NATO, to vidū arī amerikāņu, zemūdenes tiešā Krievijas Federācijas teritoriālo ūdeņu tuvumā," paziņoja amatpersona. "Tomēr tas nekad nav kalpojis par iemeslu, lai saceltu traci presē. Tādēļ jebkura histērija šajā gadījumā ir nevietā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits