Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Ģenerālis Matiss (att. pa labi) pazīstams ar ļoti vaļsirdīgiem izteikumiem

"Ja piečakarēsiet mani, es novākšu jūs visus". Trampa izraudzītā ģenerāļa citātu vācelīte

Donalda Trampa izraudzītais ģenerālis Džeimss Matiss, dēvēts arī par Trako suni un Karotāju - mūku (jo nekad nav bijis precējies un viņam nav bērnu), karjeras gaitā izpelnījies ne tikai savu padoto cieņu, bet arī pamatīgu devu kritikas par dažiem ļoti pretrunīgi vērtējamiem izteikumiem, kurus apkopojis izdevums Politico.

Pēc ASV operācijas Irākā sākuma Matiss tikšanās laikā ar Irākas vietējiem līderiem viņus brīdinājis, jeb faktiski piedraudējis: "Es nāku mierā. Man nav līdzi artilērijas. Taču es lūdzu jūs, lūdzu ar asarām acīs - ja jūs mani piečakarēsiet, es jūs visus novākšu".

Matiss arī pazīstams ar atmiņā paliekošām instrukcijām saviem karavīriem, piemēram, aicinot: "Esiet pieklājīgi, esiet profesionāli, bet esat gatavi nogalināt ikvienu, ko satiksiet."

Par Trako suni iesauktais ģenerālis arī uzskata, ka karavīra spēcīgākais ierocis atrodas "tajās sešās collās starp ausīm", proti - karavīra prāts. Tiesa, tas gan nav liedzis Matisam atzīt, ka "dažus cilvēkus gluži vienkārši ir jautri nošaut".

"Afganistānā mums ir darīšana ar čaļiem, kas piecus gadus sit sievietes tikai tāpēc, ka viņas nenēsāja plīvuru. Ziniet, tādiem čaļiem no vīrišķības vairs tāpat nekas nav atlicis. Tāpēc ir ellišķīgi jautri viņus nošaut. Ir jautri ar viņiem karot." 

Ģenerālis arī norādījis: "Pirmā reize, kad tu kādu nogalini, nav nekāda nieka lieta. Tomēr pasaulē ir tādi nelieši, kuri vienkārši ir pelnījuši, ka tos nošauj." Viņš arī atzinis, ka "daži ļaudis uzskata - tev ir jāienīst (savi pretinieki), lai tos nošautu. Es gan tā nedomāju. Tas ir tikai darbs."

Vien dažas stundas pirms iebrukuma Irākā 2003.gadā viņš uzrunā karavīriem norādījis: "Mēs virzīsimies uz priekšu agresīvi un ātri, likvidējot tos, kuri pretosies, bet pret visiem pārējiem attieksimies bruņnieciski, ar karavīra līdzjūtību pret tiem, kuri visu dzīvi pavadījuši Sadama (Huseina) represīvā režīma skavās".

Pēc tam, kad Matisa izteikumi izpelnījās kritiku, jūras kājnieku komandants atzina, ka "Matiss bieži vien runā ļoti, ļoti vaļsirdīgi".

Matiss, kurš no dienesta atvaļinājās 2013.gadā, izpelnījies Trampa uzslavas kā "visu ģenerāļu ģenerālis", bet senators Džons Makeins Matisu nodēvējis par vienu no vislabākajiem savas paaudzes virsniekiem.
 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits