Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Medvedevs pauž Obamam sašutumu par Vašingtonas nosodījumu Krievijas vēlēšanām

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs telefonsarunā ar ASV kolēģi Baraku Obamu paudis sašutumu par Vašingtonas amatpersonām, kas kritizējušas Valsts domes vēlēšanas jau nākamajā dienā pēc to norises, svētdien vēsta Krievijas mediji.

Par telefonsarunas gaitā teikto Medvedevs pastāstījis partijas "Vienotā Krievija" aktīvam.

"Es, protams, biju spiests viņam pateikt vienu lietu - jūs varat novērtēt mūsu vēlēšanas, kā jūs gribat, tā ir jūsu darīšana. Taisnību sakot, mums tas neko nenozīmē. Mēs esam liela, stipra, suverēna valsts, bet visiem vērtējumiem ir jābūt korektiem," norādīja Medvedevs.

Spriedumi par vēlēšanām ir jāizsaka korekti un tad, kad ir notikusi galīgā vēlēšanu rezultātu apkopošana, sacīja Krievijas prezidents.

"Bet kad nākamajā dienā vai pēc vienas dienas sākas vecā ņemšanās, kad asās atbildes skan sliktākajās Aukstā kara tradīcijās - tas ir neciešami. Tā jau pavisam noteikti nav pārstartēšana. Man par to vakar nācās manam biedram pateikt," piebilda Medvedevs.

Obama piektdien notikušajā sarunā pieskāries ziņām par "pārkāpumiem vēlēšanu gaitā un atzinīgi novērtējis prezidenta Medvedeva apņemšanos izmeklēt šīs sūdzības", jau iepriekš bija pavēstījis Baltais nams.

"Prezidents Obama arī pieminēja miermīlīgās demonstrācijas, kas notikušas visā Krievijā, un uzslavēja, kā Krievijas valdības amatpersonas nodrošinājušas labvēlīgus apstākļus, kas ļāva šīm demonstrācijām notikt mierīgi un likumīgi," paziņoja Baltais nams.

"Prezidents Obama norādīja, kā šī pilsoniskās sabiedrības izpausme sakrīt ar Krievijas modernizāciju, kuru prezidents Medvedevs centies pēdējos četros gados veicināt."

Krievijā kopš 4.decembra vēlēšanu noslēguma publiskotas neskaitāmas liecības par rezultātu viltošanu, arī videoreportāžas par nelikumīgu biļetenu ievietošanu balsošanas urnās, novērotāju atskaites un fotogrāfijas, kas liecina par balsu skaitīšanas rezultātu sagrozīšanu.

Novērotāji vairākos iecirkņos Maskavā konstatējuši, ka rezultāti falsificēti par labu Kremļa partijai "Vienotā Krievija", savukārt liberālās partijas "Jabloko" sniegums oficiālajos rezultātos sarucis līdz nepazīšanai.

Par konstatētajiem pārkāpumiem opozīcijas partijas vairākās Krievijas pilsētās jau vērsušās ar prasībām tiesās.

Protesta akcijas pret vēlēšanu rezultātu viltošanu Maskavā un citās Krievijas pilsētās sākās drīz pēc balsošanas noslēguma. Policijas arestējusi vairākus simtus to dalībnieku.

Demonstrācijā pret rezultātu viltošanu 10.decembrī Maskavā Bolotnaja laukumā pēc dažādiem aprēķiniem pulcējās no 20 līdz 80 tūkstošiem cilvēku. Tā noritēja mierīgi, un atšķirībā no iepriekšējām protesta akcijām par tās norisi informēja arī valsts telekanāli.

10.decembra mītiņā tika pieņemta rezolūcija, kuras galvenā prasība ir parlamenta vēlēšanu rezultātu atcelšana.
Ja varasiestādes šo prasību neizpildīs, demonstranti sola no jauna pucēties protesta akcijā 24.decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits