Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Briselē tiekas NATO ārlietu ministri

Otrdien Briselē tiekas NATO dalībvalstu ārlietu ministri, lai spriestu par alianses turpmāko darbību pēc šogad Krievijas uzsāktās agresijas pret Ukrainu un pēc misijas pabeigšanas Afganistānā. 

Jaunais NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs sanāksmes priekšvakarā norādīja, ka šobrīd ir izšķirošs brīdis, ņemot vērā Krievijas agresiju Ukrainā un draudus, kurus Tuvajos Austrumos rada islāmistu teroristiskais grupējums Islāma valsts

"2014.gads ir bijis agresijas, krīzes un konflikta gads," atzina Stoltenbergs, kas NATO ģenerālsekretāra amatā 1.oktobrī nomainīja Andersu Fogu Rasmusenu. "Krievijas rīcība ir apdraudējusi Eiroatlantisko drošību." 

Sanāksmes dienaskārtībā galvenais jautājums ir NATO ātrās reaģēšanas vienības izveide, lai alianse spētu atbildēt uz grūti prognozējamajiem draudiem, ko varētu radīt Maskava vai islāmisti. 

Līdz šim NATO bijusi orientēta uz ilgtermiņa draudiem, taču septembrī notikušajā samitā dalībvalstu līderi atzina, ka šobrīd aliansei jāsastopas ar cita veida apdraudējumu, ko rada tā dēvētais hibrīdkarš un politiskā nestabilitāte, kas nepakļaujas tradicionālajiem militārajiem risinājumiem. 

Septembrī dalībvalstu līderi vienojās izveidot ātrās reaģēšanas vienību, kuras sastāvā būtu aptuveni 4000 vīru un kam vajadzētu būt pilnībā kaujas spējīgais 2016.gadā, taču otrdien paredzēts paātrināt šīs vienības izveidi. Lai gan mazākā sastāvā, tai vajadzētu būt kaujas spējīgai jau nākamā gada sākumā. 

Gatavību piešķirt savus karavīrus jaunajai ātrās reaģēšanas vienībai izteikusi jau Vācija un Nīderlande. 

"Tas padarīs mūs vēl labāk sagatavotus atturēt un aizstāvēties pret jebkuru krīzi gar mūsu robežām," uzsvēra Stoltenbergs. 

Ministri pārrunās arī NATO centienus uzskatāmi garantēt alianses austrumu pierobežā esošo Baltijas valstu un Polijas drošību. 

Paredzēts arī apstiprināt četru fondu izveidi, lai sniegtu atbalstu Ukrainai tās armijas modernizācijā. 

Tomēr jautājumu par Ukrainas iespējamo dalību NATO nav paredzēts apspriest. 

"Mēs vēlētos izvairīties par to runāt," aģentūrai AFP atzina kāds anonīms avots. "Neviens nedomā, ka tā ir laba ideja. Tas rada risku situāciju vēl vairāk pasliktināt, nevis to nomierināt." 

Sanāksmes noslēgumā ministri tiksies ar jauno Afganistānas prezidentu Ašrafu Ghani un valdības vadītāju Abdullu Abdullu.

Šī gada beigās paredzēts izvest visu Afganistānā esošo NATO kontingentu, kuru uz laiku aizstās aptuveni 12 500 vīru lieli ASV spēki, taču to uzdevums pamatā būs tikai pašu afgāņu vienību apmācība. 

Lielākā daļa ministru paliks Briselē līdz trešdienai, kad notiks pret Islāma valsti izveidotās koalīcijas pārstāvju sanāksme, kuru vadīs ASV valsts sekretārs Džons Kerijs. 

Lai gan NATO paziņojusi, ka ir gatava sniegt atbalstu Irākai tās armijas kaujas spēju palielināšanā, Stoltenbergs ir uzsvēris, ka alianse tieši konfliktā ar Islāma valsti neiesaistīsies un ka iespējamo palīdzību varētu sniegt vienīgi atsevišķas dalībvalstis, pamatojoties uz divpusējiem līgumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits