Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Olands godina vilciena uzbrucēja sagūstītājus

Francijas prezidenta rezidencē – Elizejas pilī – tika godināti ASV pilsoņi Spensers Stouns, Aleks Skarlatoss un Entonijs Sedlers, kā arī brits Kriss Normens, kuriem pagājušajā piektdienā vilciena vagonā izdevās savaldīt el Hazani, kurš, bruņojies ar Kalašņikova automātu, pistoli, astoņām patronu aptverēm un asmeni, gatavojās sarīkot asinspirti. Vēl divus uzbrucēja sagūstīšanā iesaistītus pasažierus, kuri vēlas palikt anonīmi, apbalvos vēlāk. 
Francijas prezidents Fransuā Olands pirmdien piešķīris valsts augstāko apbalvojumu – Goda leģiona ordeni – trīs amerikāņiem un britam, kas 21. augustā sagūstīja ekstrēmistu Ajubu el Hazani, kurš grasījās veikt uzbrukumu ātrvilcienam. Tikmēr Francijas drošības dienesti turpināja nopratināt 25 gadus veco el Hazani, kurš esot neizpratnē, ka viņu tur aizdomās par terorismu, lai gan četru Eiropas valstu izlūkdienesti viņu klasificējuši kā islāma radikāli. 

"Terorists nolēma veikt uzbrukumu. Viņa rīcībā bija pietiekami daudz ieroču un munīcijas, lai sarīkotu pamatīgu slaktiņu, un to viņš arī būtu izdarījis, ja jūs nestātos viņam pretī, riskējot ar savu dzīvību," sacīja Olands. "Jūs nodemonstrējāt, ka, saskaroties ar terorismu, mums ir spēks pretoties. Jūs sniedzāt drosmes un solidaritātes paraugstundu." 

Goda leģiona ordeni 1802. gadā iedibināja Francijas imperators Napoleons Bonaparts. Apbalvojumam ir piecas šķiras; drosmīgie pasažieri saņēma visbiežāk piešķirto – kavaliera šķiras Goda leģiona ordeņa medaļu, vēsta raidsabiedrība BBC.  

Izmeklēšanai tuvu stāvoši avoti apgalvo, ka el Hazani, atklāti demonstrējot savus ieročus, ienācis vagonā neilgi pēc tam, kad vilciens, kas no Briseles devās uz Parīzi, bija šķērsojis Beļģijas un Francijas robežu. Viens no pasažieriem centies viņu atbruņot, bet uzbrucējam izdevies izrauties un raidīt vismaz vienu šāvienu, trāpot kaklā citam vīrietim. 

Uzbrucējs izmeklētājiem sacījis, ka ieročus atradis kādā parkā Beļģijā un nolēmis tos izmantot, lai aplaupītu ātrvilciena pasažierus. Viņš esot "apstulbis", kad likumsargi paziņojuši, ka viņš tiek turēts aizdomās par mēģinājumu sarīkot terora aktu.

Visu Ulda Ķezbera rakstu Olands godina vilciena uzbrucēja sagūstītājus lasiet otrdienas, 25. augusta laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits